Nem terveznek akkumulátorgyárat Érden, a Fidesz-KDNP mégis népszavazást tartana róla. 

Aradszki András, Sóskút és Érd képviselője, Érden kezdeményezett népszavazást egy akkumulátoripari beruházás ellen, annak ellenére, hogy Sóskúton támogatja azt. A népszavazást nem tartották meg az önkormányzati választásokkal egyidejűleg, mert a kormánypárti érdi politikusok nem támogatták, és a kormány döntése miatt kérdéses a népszavazás kiírása.

KDNP-s politikus fordul szembe az Orbán-kormány nagyhatalmi törekvéseivel?

Fotó: Aradszki András Facebook oldala

A KDNP-s országgyűlési képviselő és az önkormányzati választásra melegítő Fidesz-jelölt március 5-én két kérdést adott be a helyi választási irodához:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Érd közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Érd közigazgatási határain belül, illetve az Érddel közvetlenül határos településeken ne létesülhessen akkumulátorgyártó, akkumulátor-összeszerelő, elem vagy akkumulátor újrahasznosító, elem vagy akkumulátor hulladékot feldolgozó, akkumulátorhoz alkatrészeket gyártó, vagy más akkuipari üzem?

Ez bátor szembefordulásnak tűnhet az Orbán-kormány akkumulátoripari nagyhatalmi törekvéseivel, hiszen a kormányzati politikának köszönhetően az ország számos pontján kezdtek – többnyire távol-keleti vállalatok – olyan fejlesztésekbe, amelyek a környezeti kockázatok miatt tiltakozást váltottak ki az ott élők körében.

Kardosné Gyurkó Kata, a NOE elnöke, zöldenergia-témájú sajtótájékoztatót tartott, amit nem pártpolitikai kérdésnek, hanem családbarát környezet kérdésének tekint. Aradszki András bejelentette, hogy a kormány kérdőívet tett közzé a zöld átállásról, és kikéri az emberek véleményét. Érden, ahol nincs folyamatban akkumulátoripari beruházás, és az önkormányzat ellenez minden ilyen jellegű létesítményt, a kormányoldal mégis népszavazást kezdeményezett.

Aradszki András Érd és Sóskút képviselője, ahol egy akkumulátor-feldolgozó létesítése van tervben. A szlovén Andrada cég Sóskútra tervezi az üzemét. A januári lakossági fórumot a feszült légkör miatt törölték, és a polgármestert rendőri kísérettel kellett biztonságba helyezni. König Ferenc elmondása szerint a HIPA megkereste, és nem utasíthatta vissza a beruházást.

Aradszki András nem vett részt a sóskúti tiltakozásokban, és nem ő, hanem az önkormányzat képviselői támogatták a helyi népszavazási kezdeményezést az akkumulátor-feldolgozóval kapcsolatban. A szavazást májusban megtarthatták volna, de az utolsó pillanatban érkezett egy ellenvetés, ami megakadályozta ezt.

A kormány akadályozhatja a kezdeményezést, ha az Andrada projektet kiemelt beruházásként kezeli. Ezt támasztja alá, hogy február 20-án egy törvényjavaslatot terjesztettek elő, ami az önkormányzat döntéshozatali jogát vonná el, és a beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatal felügyelete alá rendelné.

Forrás: 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
1 +hasonlott akkuLNS képviselő!?
Mondhatni diesel párti!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.