Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszter elmondta, hogy a kultúrtörvény tervezetének sajtóban megjelent részletei egy régebbi változatból származnak, és nem ez a verzió kerül majd a minisztérium által benyújtásra. A törvényjavaslat, amely április elején vált ismertté, számos kérdést vetett fel a kultúra állami centralizálása és a művészetekbe való beavatkozás tekintetében, melyekről a miniszter beszámolt a rádióműsorban.

Ha a színdarab nem arról szól, hogy Isten, haza, család, akkor fideszék nem támogatják

Fotó: Magyar Nemzeti Színház wikipedia

Szó sincs arról, hogy Vidnyánszky Attila mondja meg, hogy milyen legyen a repertoár a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban

- mondta a miniszter és hozzátette, hogy a szabályozás csak az állami intézményekre lesz érvényes. Elmondása alapján minden olyan szervezetnek, amely állami támogatást kap, fejlesztési stratégiát kell kidolgoznia, tehát a kormány nem fog beavatkozni az önkormányzati színházak tevékenységébe.

A törvényjavaslatot azért is bírálták, mert bizonyos kiemelt intézmények, mint például a Magyar Nemzeti Múzeum vagy a Petőfi Kulturális Ügynökség, tovább növelhetnék befolyásukat a kultúra területén. A miniszter elmondása szerint jelenleg körülbelül húsz kulturális stratégiai szervezettel folytatnak egyeztetéseket a javaslat kapcsán, többek között a következőkkel:

a Nemzeti Színház;

a Fővárosi Nagycirkusz;

a Hagyományok Háza;

a Néprajzi Múzeum és

a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

A kultúrtörvény tervezetét szakmai szervezetek véleményezik, de a pénzügyi és irányítási döntések a minisztérium kezében maradnak. A támogatásoknál figyelembe veszik az előadások népszerűségét, de elsősorban azokat támogatják, amelyek illeszkednek a kormány kultúrpolitikájához. Azaz megfelelnek a „Isten, haza, család”, avagy a „zsidó-keresztény kultúrkör hagyományainak”, kultúrpolitikájába.

Forrás: telex

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Vallásos neveltetésem tiltja, hogy egy Istennel kapcsolatos szexuális tevékenységet kívánjak Csák miniszternek...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@Qqberci: Hát pedig megérdemelné a fideSSes farok!
balos
@Nessy: Majd a rákosfülöp átsírja!Ahhoz kurvára ért!Ja meg sértődni,mint az agresszív "kis-malac"!
Menőmanó
Isten, haza, család folyik a vízcsapból is, miközben ők ezt mindet lesz@rják ívesen. Ha nem így lenne, akkor nem lopnának, hazudnának, nem építenék le az oktatást, egészségügyet a béka segge alá.
A szavak lófaszt érnek, ha nincs mögöttük tartalom.
Qqberci
@Feller_Peti: Nyaldosson téged egy harapós ló!...
Lendkerék
Isten? Haza! Család? Haza! Zsozsó? Zsebbe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.