Érvényes jegy vagy bérlet nélkül saját bevallása szerint a budapesti közösségi közlekedők 9 százaléka utazik, közülük a legtöbb alkalommal a legfiatalabbak (18-29 évesek), és a 40-49 évesek bliccelnek – derült ki a BKK saját felméréséből, amelyet a Pénzcentrum ismertetett.

2022-ben a BKK jegyellenőrei 217 ezer pótdíjazási eljárást indítottak el, ugyanez a szám 2023-ban 227 000-re emelkedett. Ebből nem feltétlenül következik, hogy többen blicceltek tavaly, az is elképzelhető, hogy az ellenőrök végezték hatékonyabban a munkájukat – írja a Portfolio.

Lógna a BKK járatain? Nem éri meg, döbbenetes összeget fizettek tavaly a bliccelők

Fotó: BKK.hu

A legnagyobb egyösszegű pótdíjbefizetések értéke is jócskán megnőtt az évek során. 2023-ban a top10-be kerüléshez már több mint 1 millió forintos tartozásra volt szükség, ehhez képest 2019-ben a 10. legmagasabb befizetett összeg „mindössze” 794 ezer forint volt. Összességében a 10 legnagyobb renitens 13,3 milliót fizetett a BKK-nak 2023-ban, szemben a 2019-ben befizetett 10,7 milliós összeggel. A növekedés négy év alatt, a teljes összeget tekintve 24 százalékos volt.

Sok tízezer magyar blicceli el a jegyvásárlást, ha tömegközlekedésről van szó. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakpszichológus szerint ezek az emberek nem egyforma habitusúak, a motivációik között lényeges különbségek vannak. Egy dolog biztos: a tömegközlekedési cégeknek milliárdos veszteségei származnak a bliccelők miatt.

Forrás: Portfolio.hu, Penzcentrum.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
a tömegközlekedési cégeket ,legalábbis a bkk-t, adófizetői pénzből tartják fenn...csak a pontosság kedvéért...
Géza
Minap a HÉV járatára szálltam fel, ahol egy részeg cigány banda makogott, üvöltözött. Hamarosan felszállt két rendőr és leparancsolta a vartyogó félemberket, mert nem volt jegyük. Az egyik még a peronon is provokálta a rendőröket hangos "Mer mijért?" hangoskodással.
Egyébként az ilyen hangoskodó, kötekedő majmok minden nap vannak a szerelvényen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.