Sőt, a Valutaalap közgazdászai szerint komoly megszorításokra lesz szükség, elkerülhetetlennek tűnik a kőkemény költségvetési szigorítás.

A globális gazdasági és pénzügyi kilátások az elmúlt hat hónapban ugyan nagy általánosságban javultak, de számos ország azonban továbbra is magas államadóssággal és költségvetési hiánnyal küzd. Ráadásul a magas reálkamatlábak és a középtávú növekedési kilátások romlása új kihívások elé állítja őket, ezért megszorítások jöhetnek – vélik az IMF közgazdászai.

Idén várhatóan folytatódik egyes országokban a mérsékelt, másoknál a keménynek ígérkező költségvetési szigorítás, miközben továbbra is jelentős a bizonytalanság. Elsősorban azért, mert 2024-ben rekordszámú országban tartanak nemzeti választásokat, ahol a világ népességének több mint fele él. A történelem azt mutatja, hogy a kormányok általában többet költenek és kevesebbet adóznak a választások évében – fogalmazott a novekedes.hu.

A választási években a GDP 0,4 százalékpontjával haladja meg a hiány az előrejelzéseket a választások nélküli évekhez képest. Ebben a nagy választási évben a kormányoknak költségvetési visszafogottságot kell tanúsítaniuk a szilárd államháztartás megőrzése érdekében. Bár középtávon mérsékelt költségvetési szigorítást prognosztizálunk, ez sok országban nem lesz elegendő az államadósság stabilizálásához – írják a Valutaalap szakemberei.

Visszasírjuk még a Bokros-csomagot – Annyira rosszul állunk, hogy Orbánék már ígérgetni sem mernek a választások előtt

Orbán Viktor és Varga Mihály pontosan tudja már, milyen megszorítások lesznek a választások után     Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Sajnos különösen igazak a fenti megállapítások Magyarországra, hiszen hazánk nagyon nehéz gazdasági helyzetben fordul rá az európai parlamenti és az önkormányzati választásokra. A Fidesz-KDNP számára hosszú idő óta ez lesz az első olyan választás, amikor a kormány nem lenne képes a korábbiakkal összevethető anyagi juttatásokat ígérni a választópolgároknak a voksolás előtt – ugyanis nincs miből.

Március végére a költségvetés elérte az egész évre tervezett hiány 92,3 százalékát, a deficit 2321,4 milliárd forint volt. Az idei költségvetést még tavaly tavasszal tervezték, akkor 2,9 százalékos hiánycéllal, ezt azonban 4,5 százalékra kellett módosítani, és még ez az érték is csak további költségvetési megszorításokkal tartható. Mindeközben a kormány már csak 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2024-ben, pedig a költségvetést még 4 százalékos növekedéssel tervezte – írta a hang.hu.

Nem véletlen, hogy a hazai közgazdászok a választások utánra az elrettentés zálogaként emlegetett Bokros-csomagnál is keményebb megszorításokra számítanak. A számok szerint minimum 1600 milliárd forint értéket éri majd el az Orbán-csomag, hiszen a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a bankok és távközlési cégek áremelései miatt elkövetkező hónapokban ismét erősödhet pénzromlás, és újra elérheti akár az 5 százalékot is. Drágult az üzemanyag is, és a következő hónapokban az ár tovább emelkedhet, ráadásul a gazdasági problémák mellett – és azoktól nyilván nem teljesen függetlenül – a kormánynak belpolitikai feszültségekkel is szembesülnie kell.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
@kereső: CEU elűzve.
az egyik legnagyobb hazaáruló gazemberségnek tartom.
a manyup ellopása és nyugdíjrendszer szétverésével kieg.
lopasok, hűtlen kezelés, jogállam, eü, oktatás szétv3rése hab a szarhegyen.
magyar történelem legnagyobb gazemberei hazaáruló tömeggyilkos pszihopatával az élen.
erkölcs, etika lenullázva.
stb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Én nem vagyok 1 sírós fajta
Inkább L felejtem
csak ennyi
barátilag
J.L.
nemkati
@Maccska: Pontos kimutatást kérek az akkor elkobzott vagyonok és a Fidesz által lenyúlt vagyonok értékéről! Akkor elhiszem.
Peller Anikó
@nemkati: Részletek a fideszféle kobozás mértékérből,

Saját nevén van a budapesti XII. kerületben a Czinege utcában egy háza, amit 2002.májusában vásárolt 75 millióért, 183 nm, 1300 nm telken.
A házat 2004.I-2005.XII. között 90 millióért átépitették 420 nm-re.
– 2001-ben vásárolt Erdélyben Zetelakán egy kastélyt, többszáz hektár földdel.
– 2013-ban vásárolt egy házat Felcsúton 18 millióért, ahol felesége és apja házával a 3 házat egybenyitották, 7000 nm-en, és elöttük van Lévainak 6 ha földje.
– 1993-ban a Fidesz Székház eladásából 697 millióért vásárolta meg apja bányáit.
– 1997-ben Felesége nevére vásárolt 8 har szőlőt Tokajon, melyre Orbán 2001-ben 41 millió forint állami támogatást adott.
– 2001.IX. Felcsúton felesége nevére házat vásárolt, 2677 nm-en.
– 2008.VIII-ban a XI.kerületi Gellérthegyen 91 nm-es lakást vett Orbán Ráhelnek, 40 millióért.
– 2011-ben a mellette levő 66 nm-es lakást is megvette fiának Orbán Gáspárnak, Garancsi nevére Orlay u 3. 2.emelet.

– 2001.IX-2010.IV. között 38 ingatlant vásárolt felesége nevére.

– 2011-ben apja Orbán Győző nevére vásárolta meg a hatvanpusztai József főherceg majorságát 13 hektáron, 5 műemlék épülettel és víztoronnyal.
A hatvanpusztai majorságot 2012-ben felújitották és átépitették többszáz millió forintért Lévai Anikó vezetésével, az összeg az Átlátszó.hu nyomozása során bebizonyosodott, hogy csaknem 255 millió forint volt.
– Pintér Sándorral közösen vásároltak egy horvátországi szigetet, az Adriai tengeren.
– 2013-ban szintén apja nevére vásárolt az alcsútdobozi Rézhegyen örökpanorámás nyaralót 44 millió forintért.
– 2016.III. Orbán eggyik barátja Bőjte Csaba egyházi személy nevére vásárolta meg a gyergyószárhegyi Lázár Kastélyt.
– 2013-tól Tiborcz István nevére vásárolta: a keszthelyi jachtkikőtőt, fűrdőház, recepció, bár 515 nm, részben állami bankhitelből a keszthelyi kikőtő és a Via Hotel között 20.5 ha területen 175 luxusapartmant épitenek,
– 65 ha földet Mányban, 497 millióért, és 193 ha, 261...
Peller Anikó
– 65 ha földet Mányban, 497 millióért, és 193 ha, 261 millióért Bicskén.

– 2015.I. pálinkafőzdét vettek Felcsúton.
– 2014.XII. Seregélyesi Kastélyt.
– 2015.IX. a volt Postabank Székházat a budapesti József Nádor téren.
– Informatikai cégeket.
– 2015.IX. bodajki Hochburg – Lamberg Kastélyt, 29 M-ért.
– 2015.XII. turai Schossberger báró Kastélyát, 10 hektár parkkal, 98 szobával, pálmaházzal, 200 millióért.
– 2016.II. zuglói városligeti fasorban Spitz Villát, 40 szobás.
– 2016.X. Mahart Székház Tropicana épűletét, 2 milliárdos állami hitelből.
– 2016.XI. komáromi ipari parkban ingatlant, 1 milliárd forintért.
– 2016.XII. visegrádi Kastélyszállót.
– 2017. Dorottya utcában és a Nagymező utcában Luxushotelt illetve Pollack Mihály téri Mélygarázst.

'A Don corleone eltulajdonított vagyona 3800-4000 milliárd forint+svájci és offshore bankszámlák. Feltételezhetően több ellenzéki párt szerint a Bánnak személy szerint 303-305 milliárd a becsült lopott vagyona. Milliárdokat loptak el elsősorban az EU-tól kapott pénzekből, a magyarországi közpénzből, a magánynugdíjból és mindenből amiből csak lehetett. Ezek egy része felesége, apja, Tiborcz I. és strómanjai, Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Hernádi Zsolt, Nyerges Zsolt, Szima Gábor, Leisztinger Tamás, Tarsoly Csaba, Szijj L., Paár A., Barkász S., Kékessy D., A. Vajna, Habony Á., Vitézy T. nevén van. A Bán a pénzét svájci és hongkongi bankokban tartja, teljesen titokban. Miközben eltűnt a szemünk elől a 96 000 kg fekete szén ami a Tolcsi őrizete alatt volt egészen 2011 júniusáig '

Nemis tudom hol kéne keresni a manyupot és az Eu támogatásokat.
Peller Anikó
Hová tűnt a két Marshall segélynyi Eurós támogatás? Mitől van csúcson a hitelfelhasználásunk. Hová lesz az Európacsúcs adóztatásunk? Já, látom már, Hatvanpuszta, hetvenpuszta, ezernyolcvanpuszta:

36 luxusingatlan-projekt sorolható az Orbán–Tiborcz-kör érdekeltségébe. Ehhez hozzáadódnak a lap által nem is listázott, nem eléggé prémium ingatlanok, mint a nemrég eladott Lifestyle Hotel Mátra vagy két ausztriai síszálloda.

- a budapesti Vörösmarty tér közelében lévő Hotel Dorothea 35 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanegyüttese;
- a Dorotheával szinte szomszédos D8 Hotel;
- a Lánchídnál lévő Sofitel Budapest;
- a Szabadság tér sarkán álló 50 szobás, ötcsillagos szálló Verno House (volt Iberostar);
- ha a Belvárost elhagyjuk, akkor Zuglóban a Dürer Kert egykori helyén épülő Dürer Park;
- az Andrássy úti egykori MÁV-épületegyüttes;
- a Hotel Gellért;
- vidéken a Balaton-partot kisajátító szántódi BalaLand;
- a galyatetői Grand Hotel;
- de az Orbán–Tiborcz-kör tulajdonában található egy külföldi hotel is, a spanyolországi Costa del Solon lévő 84 szobás, négycsillagos Hotel Atrio del Mar.
nemkati
@Peller Anikó: Szép kis lista.
1945 után mennyit koboztak el? @Maccska: Lehet, hogy a lista ismert, de én nem ismerem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.