Nagy különbségek vannak a nyugdíjellátásban, és az idősek jelentős része 120 ezer forintnál kevesebből él, miközben jelenleg nagyjából az ország negyede nyugdíjas.

Közzétette legújabb nyugdíjjelentését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Bankmonitor által is ismertetett adatok szerint 2024 első negyedévében Magyarországon 2 millió 423 ezer ember részesült nyugdíjban vagy egyéb, nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban – ez kevéssel több, mint az ország negyede – írta a 24.hu.

Rajtuk is csak szóban segít a kormány – Mélyszegénységben, napról napra él a nyugdíjasok ötöde

Sok idős embernek hó végén még az étel megvásárlása is gondot okoz    Fotó: Pixabay

A portál fő adatai szerint a legtöbben jelenleg 160–180 ezer forint közötti járadékot kapnak, miközben az átlagnyugdíj pedig 231 ezer forint. A nyugdíjasok 22,2 százaléka kevesebbet kap havi 120 ezer forintnál, ami egyben azt is jelenti, hogy mélyszegénységben, napról napra élnek. A KSH számítása szerint tavaly a nyugdíjak reálértéke 0,2 százalékkal emelkedett.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Kinek mennyije van annyit is ér... ( Copyright by Lázár!)
Nessy
@Dr. Proktor: Miután a múlt század végi, és a jelenlegi bérek között van egy kilences szorzó, magasabb nyugdíjjal indul, aki most megy nyugdíjba. A százalékos emeléssel évről évre szélesebbre nyílik az olló. Aki rosszkor született, az meg így járt.
KisGenyo2
@Nessy: Csakhogy a régi béreket felszorozzák az inflációval! Így lett az utolsó 30 évet iskolatitkárként ledolgozó barátnőm nyugdíja magasabb az aktuális fizetésénél (2021-ben ment nyugdíjba nők 40-el, vagyis a szolgálati időre járó szorzója 0,8 volt. De a régebbi fizetései annyival értek többet, hogy több, mint 25%-kal csak feltolták az összeget).
KisGenyo2
Nyugdíjasként napról napra élni azért jó, mert tervezhetően jön a nyugdíj! Ez a megfogalmazás ezért eléggé így értelmetlen...
balos
@KisGenyo2: Aki a nyugdíja mellet a fideSSre szavaz az vagy 500ezer feletti lóvét kap,vagy csak agyilag zokni!
Nessy
@KisGenyo2: Valamikor az utolós 5 év legmagasabb bérét vették alapul. Majd jött 1990, ezt törölték, és az utolsó bért vették alapul, de a prémium, jutalom degresszíven számított bel, egész 2000-ig. Viszont a jelenlegivel azonos beosztásba, végzettséggel rendelve va, egy kb. 10-s szorzó. A meggyesi kormány próbált némi kompenzációt adni, bele is bukott. Az azonos % emelés meg egyre szélesebbre nyitja az ollós a múlt század második felében ledolgozott 40-45 éves nyugdíj, és a mai között! Nem nyafogok, csak bosszant, amikor az vágják az ember fejéhez, hogy azért alacsonyabb a nyugdíja, mert nem dolgozott!
KisGenyo2
@Nessy: A %-os emelés semmilyen ollót nem nyit. Akinek régebben is 5x annyi volt a nyugdíja, mint egy másiknak, azoknál a %-os emelés éppen fenntartja ezt.
Nessy
@KisGenyo2: Pedig igen! 200ezer forint esetében a 10% emelés 20ezerr forint, azaz 220 ezer. míg 500ezer esetében ötvenezer forin, azaz 550 ezer a vége. Valóban marad a 40%-a az újnak a régi, csak éppen vásárló értékben nő a differencia.
Nessy
@Maccska: Az akkori béreknek megfelelően sok éven át 15% volt a tb. Ez logikus, hogy abból mára a degressziós időszak nyugdíja a fele vásárló erővel bír, mint a mai. De kéretik elhinni, hogy akkor is tanultak, dolgoztak az emberek. Ha nem így lett volna mint "privatizálni".
Nessy
@Maccska: Tetszett hallani az átkosban létező KMK-rl?
KisGenyo2
@Nessy: Bármit is vesz 220-ért ugyanúgy 40%-nyit lehet, mint 550-ért.
szaboria1
@Maccska: Te olyan értelmetlen vagy nemcsak az emberek fizettek régen a cég 43% fizetett az dolgozók után.
Ráadásul a mostani 70 felettieknek köszönhetitek, hogy a romokból újra épült az ország. Sokan mára azért lettek rokkantak mert 14 évesen pl a lányok sittes talicskát toltak. Nem beszélve sokáig nem volt szabad szombat.
szaboria1
Csak egy mostani pl. 10 év munka viszony az asszonynak a férj rokkant nyugdíjas volt és több lett az özvegyivel a nyugdíja, mint aki 35 év munka viszonnyal ment el 10 éve nyugdíjba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.