Nemcsak a vendéglátásban, de a mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari szektorokban jelentős nehézséget okoz a munkaerő előteremtése, valamint a különböző foglalkoztatási nehézségek. Dr. Kántor Gyöngyi, a Master Good cégcsoport HR igazgatója az Agrárszektornak fejtette ki, miért lesz elkerülhetetlen a külföldi vendégmunkások alkalmazása a mezőgazdaságban is.

Ezt a szektort is elözönlik a külföldi vendégmunkások – De hova lettek a magyarok?

Fotó: freepik.com

A hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorok munkaerőgondjai döntően a termelékenységi problémákra, a magyar családi gazdaságok elaprózottságára, a fiatalok és a szektor közötti szakadékra, az elöregedő gazdatársadalomra, illetve a vidéki népesség elvándorlására vezethetők vissza. De komoly nehézségeket okoz a szektor jövedelmének relatíve alacsony szintje, az automatizáció hiánya, sőt, a klímaváltozás is – tudta meg az Agrárszektor Kántor Gyöngyitől.

Kántor Gyöngyi nagy eltérések vannak az egyes mezőgazdasági ágazatok eltérő munkaerő-igénye között, a relatíve leginkább gépesített szántóföldi növénytermesztéstől az állattenyésztésen át a leginkább kézimunka-igényes zöldség-gyümölcstermelő és dísznövénytermesztő ágazatokig. Kínálati oldalon nehéz megfelelően képzett és akár napi 10-12 órát is, szezonálisan dolgozni képes munkaerőt találni.

A szakember azt is elmondta, ma már egyre kevesebb családi gazdaság van, a fiatalok, sőt a szüleik is elszoktak az ezzel járó fizikai megterheléstől, így nemcsak az a kérdés, hogyan lehetne egy fiatalnak vonzóvá tenni a mezőgazdaságot, de az is, hogy egyáltalán képes lenne-e megszokni.

A munkaerőhiány mellett a szakképzett munkaerő előteremtése is jelentős problémákat okoz a szektorban. Az ilyen típusú munkát végzők általában szezonálisan dolgoznak, a munkakörülményeik nem „high-tech” módon automatizáltak. Manapság a szagok, a meleg – vagy éppen a hideg munkakörülmények sem túl vonzóak. Nincsenek kiemelkedő fizetések vagy csocsó-asztalok, babzsákok a ezeken a munkahelyeken – mondta Kántor Gyöngyi.

Ezzel csak azt szeretném szemléltetni, hogy valószínűleg könnyebb, illetve vonzóbb egy klimatizált irodában számítógépen munkát végezni, mint egy állattartó telepen. Nagyon kevés az olyan munkalehetőség ebben az iparágban, ahol telefonon keresztül ellenőrzik a telepi munkatevékenységeket, környezeti jellemzőket és így a fizikai-szezonális munka nem feltétlenül biztosít folyamatos és elegendő megélhetést

- közölte a szakértő, de azt is hozzátette:

Tekintettel a magyarországi munkaerőpiacra, az észak-keleti régióban gombamód szaporodó autóipari beszállítókra, ahol több ezer munkásra is szükség van – természetes, hogy a könnyebb és élhetőbb munkakörülmények, a klimatizált csarnokok, a tiszta környezet, amit esetleg más iparágak kínálnak, elcsábítják az említett szektorokból a munkaerőt.

Forrás: agrarszektor.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

madlaci66
@Feller_Peti: egyenlőre még nem kapnak, de ez csak idő kérdése. Ha veszélyben a hatalom, akkor reggelre kész az új törvény. Pár éve még azzal volt tele plakátolva az ország, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját, most pedig előnyt élveznek a zorbánc migránsok a magyarokkal szemben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feller_Peti
@madlaci66:
1. Tipikus mellébeszélő hazudozás.
Szóval egy nagy "HA" alapján zorbánozol. Képzeld mi lenne majd ha felülsz a repülőre meg a kocsiba beülsz és baleseted lesz.

2. Miben élveznek előnyt? Kifejtenéd bővebben? Tudtommal épp fordítva van-> Külföldi nem vehet el magyar embertől munkahelyet. Mi vagyunk előnyben részesítve.

De javíts ki ha tévedek!
Feller_Peti
@jáger laszló: Balfaszkám az idétlen böfögés helyett, értelmezd azt a néhány mondatot amit leírtam.
Vendégmunkás nem egyenlő a balfaszok migráns csürhéjével. Így annak megfelelően vannak itt tartva/kötelezve.

Csak ennyi.
Barátilag.
madlaci66
@Feller_Peti: talán nem voltak plakátok? Ez pedig nemrég volt téma:Kirúgták a magyar dolgozókat, miután betanították a vietnámi vendégmunkásokat. És hány embert is rúgtak ki pl. állami munkahelyekről, mert nem azonosulnak a fidess véleményével.
Feller_Peti
@madlaci66: És ehhez tedd hozzá a migránsokat, bombás-késes-szurkálós Ahmedeket felszopkodó balliberális Soros-Gyurcsányista csőcseléket.

Ahogy mondtam is: Balliberális nemzetáruló horda úgy buktatná a kormányt, még maguk között sem tettek rendet.

A balfasz(baloldal) túl messze van a magyar nép érdektől-szuverenitástól.
Édes kevesek vagytok ti az országunk irányítására. Legutóbb is a gyors tönkretételben jeleskedtetek.
Levendula
@nemkati: Nincs szakképzés. Viszont a külföldi vendégmunkásoknak sincs szakképzettsége, tehát akik alkalmazzák őket, azokat előre sajnálni lehet...
nemkati
@Levendula: Valószínűleg a mezőgazdaságból és az élelmiszeriparból a szakképesítés nélküli munkára van igény. Csak akkor nem értem, hogy az azokon a településeken élőknek, ahol munkahely nincs, csak közmunka, miért nem tudnak megszervezni az említett területeken való elhelyezkedést és az oda való eljutásukat? Egyszerűbb idegen munkásokat behozni, mint a magyar embereket valódi munkához juttatni? A szakképzéshez kötött munkahelyekre meg képzést biztosítani?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.