A Klímapolitikai Intézet legfrissebb jelentése szerint 2024-ben forró és száraz nyárra kell számítani, ami súlyosbíthatja a mezőgazdaságra gyakorolt nyomást.

Figyelmeztet a szakértő – Erre rámehet a mezőgazdaság

Fotó: freepik.com

A Klímapolitikai Intézet legfrissebb jelentése szerint az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható 2024-ben – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Kovács Erik, a szervezet vezető kutatója szerint egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat.

A kutató úgy látja, hogy három éve elindult egy nagyon erőteljes melegedési tendencia a légkörben, és ez az egész bolygóra kiterjedően idén is folytatódik, a csúcsára érhet a nagyon erőteljes melegedés – idézi a lap az Infostartot.

Természetesen nem fog leállni a melegedés, hanem most ennek a nagyon rövid ideig tartó intenzív melegedésnek a csúcsa jön el, így most átlépjük például a 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest

- mutatott rá Kovács Erik.

Ez azt jelenti, hogy mintegy hét évtizeddel hamarabb eljön az a melegedési mérték, amit csak 2100-ra várt az emberiség. A kutató kiemelte, hogy a legerőteljesebb melegedési régióknak jelenleg Európa, Kelet-Ázsia és Észak-Amerika számítanak.

Ezenkívül mindhárom óceán, de a Földközi-tenger és az Adriai-tenger hőmérséklete is körülbelül 2-4 fokkal magasabb a sokéves, illetve évtizedes átlagoknál, ami szintén hozzájárul a mostani erőteljes melegedéshez a kutató szerint.

A klímaszakértő elmondta, a mostani szezonális modellek előrejelzései azt mutatják, hogy a tavalyinál kevésbé lesz csapadékos, de például a 2022-esnél vagy a 2021-esnél csapadékosabb lesz a nyár, és forróságra kell majd számítani, nagyon sok hőhullámmal. Az év második felétől kezdődhet el szerinte nagyon nagy valószínűséggel egy újabb száraz időszak, amely akár egy-két évig is eltarthat.

Kovács Erik ugyanakkor arra is rámutatott, hogy bár az ember nagyon könnyen alkalmazkodó lény, a mezőgazdaságot azonban át kell állítani, növények nemesítésébe, klónozásba kell fogni, új termőhelyeket, illetve aktív és passzív védekezési formákat kell kialakítani az aszály ellen.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rücsü41
Ha az akkumulátorok gyártásához szükséges vizet a mezőgazdaság öntözésre használná fel jelentősen csökkenthető lenne az a kár ami a várható aszályos helyzet miatt bekövetkezhet.Na de a "mi" kormányunknak fontosabb a kínai, dél-koreai,stb gyártulajdonosok érdekeit védeni mint a magyar agrár termelők érdekeit, mert abból csak nekünk lehet hasznunk.
verőce21
Most jön a sok génmódosított gyümölcs és zöldség...!
Ilyen cikkekkel ágyaznak meg nekik...
balos
@rücsü41: Magyar Mezőgazdaság?Hol van az már?A támogatások nélkül éhen halna a sok "kulák" barom!Gazdaságosan termelni ebben a szarkupacban a nemzethy kurmány regnálása és a rendszarváltás óta a gordiuszi csomó akadályozza!Itt ami folyik a szabadrabláson kívül nem sok nyereséges NORMÁLIS CÉG tud fennmaradni!A többségüket ilyen olyan címszóval elrabolják és a családjukra testálják!
Nessy
Valamikor a magyar fajta nemesítés híres volt Martonvásáron sok kutató dolgozott ezeken a témákon. Most sem ártana az elve száraz, forró éghajlaton termő zöldség, gyümölcs. stb. fajták honosításán gondolkozni. Az nem GMO! De a legfontosabb, amit évek alatt teljesen megszüntettek, az öntözés! Víz nélkül nincs zöldség, gabona, kukorica napraforgó stb. hatékony termesztése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.