A Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) számos hiányosságot és problémát fedezett fel a 2024-es magyar önkormányzati választások kapcsán.

Valóban ez állt Szentkirályi Alexandra visszalépése mögött? A nemzetközi választási megfigyelők komoly problémákat találtak

Fotó: freepik.com

A jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai negatívan befolyásolták a választást a kormánypárt javára. Aggodalomra adott okot a kampányban a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és az, hogy a részt vevő pártoknak egyenlőtlen lehetőségei voltak.

Ezt állapította meg többek között a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) a 2024-es magyar önkormányzati választásokat megfigyelő nemzetközi missziója, amelynek előzetes jelentését hétfőn ismertették – közölte a 24.hu.

Nino Rizhamadze, a szervezet egyik tagja közölte, hogy a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény megítélésük szerint negatívan hatott a média és a civil társadalom helyzetére, ilyen jogszabály elfogadása hat hónappal választás előtt szokatlan.

A szervezet másik tagja, Kristina Kostelac kijelentette, hogy az ENEMO elítéli az olyan típusú választói megtévesztési stratégiát, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon, mert ez befolyásolja a választási eredményeket – utalt ezzel Szentkirályi Alexandra hirtelen visszalépésére.

A szervezet szerint nem jó a pluralizmusra nézve, hogy 859 településen csak egy polgármester indult.

Ezen kívül a kampányfinanszírozási szabályok szemben állnak az európai normákkal, mert a kampánypénzek költésének nincs jogi korlátozása az önkormányzati kampányban, és ez hátrányba hozza a kisebb pártok jelöltjeit vagy a független jelölteket.

De tapasztalták a választók személyes adatainak kiszivárgását, eladását is; az esetek 9 százalékában több mint egy személy tartózkodott a megfigyelt szavazásnál a szavazófülkében, sőt, a választópolgárok 3 százaléka nem tudott titokban szavazni a fülke elhelyezkedése miatt.

Azt is kiemelték, aggódnak a közösségi média jogi szabályozásának hiányai miatt, mert azok lehetővé teszik a politikai pártoknak, hogy széles körű és korlátlan közösségi kampányt folytassanak.

Forrás: 24.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Magyarul egy ismét egy elcsalt választás volt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Géza
@mekkelek: A liberálisok képviselője az Eu-ban a Kóhn-bandita, pedofil senkiházi! Köszönjük, ennyi elég!
mekkelek
@Géza: Minek olyan messze menni amikor itt vagytok ti háznál igazi magyar nemzeti pedofil simogatók, narkósok, homokosok meg minden együtt? De vergődj csak tovább a lipsizéssel igazán jól áll neked :)
Géza
@mekkelek: Sikoltozzatok csak buzi, pedofil libsik!
mekkelek
@Géza: Rátok égett nem mossátok le…
Géza
@mekkelek: Dehogy! Erőlködnek ti és a gazdáitok, de a magyarok tudják, kiktől kell védeni a társadalmat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.