A Magyar Nemzeti Bank arra hívja fel a figyelmet, hogy csalók megint megpróbálnak a bank nevével visszaélve pénzt lopni.  Megtakarítási életbiztosításokra vetettek szemet a bűnözők. 

Ismét telefonos csalási kampányt indítottak magukat a jegybank munkatársainak hazudó kiberbűnöző. Ezúttal a megtakarítási életbiztosításokra vetettek szemet a bűnözők. Már volt, aki rávettek, hogy kézpénzben vegyen fel mindent és fizessen be egy bitcoin automatába.

Az enpenzem.hu gazdasági portál azt írja: Már nem egy telefonos csalási kampány indult a jegybank nevével visszaélve. Legutóbb az MNB számait klónozva támadtak. Most a kíberbűnözők a jegybank nevében azzal hívják fel az ügyfeleket, hogy gyanús pénzmozgásokat észleltek azoknak a megtakarítási életbiztosításukat kiegészítő, úgynevezett eseti számláján vagy értékpapírszámláján.

Fontos riasztást adott ki Matolcsy György vezette bank, a megtakarítása lehet veszélyben  A képünk illusztráció  Fotó 123rf.com  

A rendszeres vagy eseti díjas befektetési jellegű (unit-linked) életbiztosítások kiegészítőjeként több biztosító olyan – a banki folyószámlához hasonlító – eseti számlát kínál, amely révén az ügyfelek rövid távra, könnyen kivehető módon kamatoztathatják megtakarításaikat. A befektetés típusától függően ugyancsak viszonylag gyorsan pénzzé tehetők a befektetési szolgáltatóknál vagy bankoknál meglévő értékpapírszámlákon lévő megtakarítások.

Az MNB-hez érkezett ügyfélpanaszok szerint a csalók egyes esetekben rávették a fogyasztókat biztosítói vagy tőkepiaci megtakarításaik készpénzben való kivételére. Annak érdekében, hogy azt „biztonságba helyezzék”, azt befizettették velük egy általuk megadott ATM vagy bitcoin automatánál. A bűnözők telefonhívásaik során az ügyfeleket folyamatosan nyomás alatt tartották, és megtiltották nekik, hogy azokról családjukat vagy bárki mást tájékoztassanak (arra hivatkozva, hogy ez büntetendő cselekmény lenne). Meséjük elhitetésére és annak nyomatékosítására szükség esetén „rendőrt” (valójában tettestársat) is bekapcsolnak a telefonbeszélgetésbe.

Az MNB (ismét) nyomatékosította: munkatársai nem keresnek meg telefonon ügyfeleket biztosítói, tőkepiaci megtakarításaik „biztonságba helyezése” érdekében és nem hívnak segítségül „rendőröket” sem az ügyfelek meggyőzésére.

Forrás: azenpenzem.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Aki a banki ügyeit telefonon intézi, az meg is érdemli, hogy átverjék!
simmering73
Akik semperc alatt le tudtak nyúlni 3 ezer milliárdot a néptől, na azoktól kell rettegni.
nejlontacskó
Amatőrök, a politikus egy egész országot képes kisemmizni, de úgy ám, hogy sokan még tapsolnaki hozzá.
Mszp találmány, amit a Fidesz-Kdnp rablóhorda tökéletesített.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.