Fontos együttműködési program zajlik a kereskedelem, az egészség- és a gyógyszeripar, a képzés és a környezetvédelem terén Magyarország és Chile között, s a két ország ezt még tovább kívánja fejleszteni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Santiago de Chilében.

Szijjártó Péter magyar-chilei együttműködést szorgalmaz
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető friss nyilatkozatában arról számolt be, hogy a felek a nap folyamán a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, felsőoktatási és környezetvédelmi együttműködés kérdéseit is megvitatják majd, hogy az eddigi jó alapokra építve kölcsönösen előnyös partnerséget tudjon folytatni a két ország a következő időszakban.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Chile is a világkereskedelem szabadságában érdekelt, mind a két állam sokat profitált a nemzetközi beruházásokból, ezért közös érdek ezek akadálymentessége, e téren pedig együtt lépnek fel a nemzetközi politikai és gazdasági intézményekben.

Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt tíz évben a kétszeresére nőtt, és így elérte a százmillió dollárt.

"Magyar egészségipari, azaz orvosi berendezések, illetve egyes gyógyszeripari termékek is piacvezetők Chilében. A Richter és a 77 Elektronika is nagyon komoly jelenlétet tudhat itt magáénak, de most újabb ágazatokban, például a nyomdaiparban is komoly együttműködési lehetőségek nyíltak meg" – tudatta.

"Bár Chile és Magyarország messze vannak egymástól, de egy fontos összekötő kapocs az itteni magyar közösség, amely mintegy háromezer főt számlál, közülük sok százan aktívak is, tartják az identitásukat, tartják a kapcsolatot az anyaországgal, így fontos kapcsolatot jelentenek Magyarország és Chile között"

- húzta alá.

A miniszter kiemelte, hogy kilenc hazai egyetem folytat együttműködést chilei partnerintézményekkel, és évente tizenöt hallgatót fogad Magyarország a dél-amerikai országból ösztöndíjjal.

"Ami talán a legjelentősebb, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és az itteni Pápai Katolikus Egyetem egészségügyi kara között létrejött egy olyan együttműködés, amely nyomán Chilében a Pető-módszer szerint konduktorok képzésére kerül majd sor"

- mondta.

"Középtávú cél egy Pető Intézet létrehozása, s működtetése Chilében, az ehhez szükséges legfontosabb alaplépéseket már megtették, a mai napon itt ebben is tovább fogunk haladni" – fűzte hozzá.

Végül arra is kitért, hogy a klímaváltozás az Andok élővilágát is jelentősen érinti, aminek kapcsán átfogó környezetvédelmi kutatás zajlik magyar szakértők vezetésével. "A magyar-chilei együttműködésben ez is egy rendkívül fontos terület" – fogalmazott.

"Tehát a kereskedelemben, az egészség- és gyógyszeriparban, a környezetvédelemben és a képzésben van egy fontos együttműködési program a két ország között, és ma ezt még tovább fogjuk fejleszteni"

- összegzett.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Hurrá jön a chilei cseresznye??? Torgyán örülhet odaát :DDDD
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Billibácsi
Majd ott meg a melledre aggatnak egy pinochet-kitüntetést.
Clavigo
Ott se ártana kialakítani 1- 2 " egyéni szavazókörzetet ", te segg. ( a kerozin grátisz ,,ismét ).fordulj fel...!
csak úgy....
baszod pötyi, te buzgalmadban még kiásatod a népirtó pinochet tábornokot is, ha a dzsudzsid nem tereli sürgösen sexuálisan másra a figyelmedet ...
esetleg erich honeckernek is csináltathatnál ott chilében egy neki illö templomot!
Pusztai
Északkoreát se hanyagljátok,
"Sajtóértesülések szerint Észak-Koreában 30 középiskolást kivégeztek, mert dél-koreai videókat néztek. A büntetést állítólag azután szabták ki, hogy a gyerekeket rajtakapták, hogy dél-koreai filmeket néznek.
Szerző képe Origo"
rücsü41
Szíjgyártónak hiányzik a Torgyán chilei cseresznyéje, ezért kapcsolatba lépett az ottani cseresznyeügyi miniszterrel.
Sztyepospista
Még egy - közelinek nem mondható ország, AHOVÁ LEHET talicskázni az adófizetők pénzét. 3.000 ott élő magyar, csak emeli a szavazati arányt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.