Az aszálykár egyre súlyosabb problémát jelent hazánkban. Az MSZP szerint óriási a baj.  

Harangozó Gábor agrárközgazdász, az MSZP  alalnöke vészjósló közleményt adott ki, miszerint a klímaváltozás következtében Magyarországot is egyre jobban sújtja a hőség és a szárazság, ami miatt az aszály mértéke is gyorsan növekszik. 2022-ben az évszázad aszálykára következett be. A védekezés elmaradása, valamint a kártérítés szinte teljes hiánya miatt pedig családok ezrei kerültek nehéz helyzetbe.

Az idei évben is volt jelentős csapadékmennyiség és voltak hirtelen nagy zivatarok, azonban a vízmegfogó beruházások elmaradása miatt ezekből az idén sem lehet az aszálykárokat enyhíteni. A beruházások elmaradásának ugyanakkor nem pénzügyi okai vannak, hiszen az uniós forrásokból akár 1000 milliárdos nagyságrendű beruházásokat is meg lehetne valósítani – érvelt a politikus. 

Mint írta: az MSZP szerint az agrárpolitika és a birtokpolitika elhibázottsága az oka a fejlesztések elmaradásának, hiszen az öntözéses beruházások jelentős költségekkel járnak, ezért a gazdálkodók csak akkor vágnak bele, ha a tulajdonviszonyok kiszámíthatók, valamint ösztönző, segítő szabályozási feltételek vannak jelen.

Brutális az aszály – Egy politikus azt állíthja: a kormány cefetül cserbenhagyta a kisgazdákat, és nagy baj lesz ebből

Képünk illusztráció   Fotó: 123rf.com  

A kormány agrárpolitikája azt eredményezte, hogy kizárólag azok az óriásbirtokosok tudták megvalósítani ezeket a beruházásokat, akik a rendszer kegyeltjei. Az MSZP szerint itt az ideje a változtatásnak! Birtokpolitikai, szabályozási változásokra van szükség annak érdekében, hogy összefogva a kisebb családi gazdálkodók is meg tudják valósítani ezeket a beruházásokat, továbbá a vizet helyben tartó infrastrukturális fejlesztések megkezdésére is szükség van.

Az öntözést kiszolgáló csatornák létrehozása, valamint a meglévő hálózat karbantartása, továbbá a vízmegtartó beruházások lehetővé tennék, hogy a kisebb gazdálkodók is védekezni tudjanak az aszálykárok ellen.

A kormány cserbenhagyta a vidéki gazdálkodókat. Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy változtasson a jelenlegi politikáján és tegye lehetővé, hogy a kisebb gazdálkodóknak is meg legyen a lehetősége az aszály elleni védekezésre.

- érvelt Harangozó. 

Forrás: MSZP

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Ez sem érdekes... az a fontos, hogy épüljenek az akkugyárak és külföldi munkaerőt hozzanak be:(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
colibri
@KisTehen: Ha ilyen hülyeségeket tudsz kipréselni magadból, jobb ha nem szólalsz meg! Találj hasznosabb elfoglaltságot, inkább tudod mit? menj dolgozni a legközelebbi akkugyárba!
colibri
A kormány a sajátjain kívül mindenkit cserbenhagy (még azokat a hasznos idiótákat is kik észre sem veszik). Orbáncot már csak a világpolitikába való beolvadása, a diktátorokhoz való dörgölőzés, a minél messzebbre repkedés érdekli. Xarik ő Magyarországra, meg a magyar népre. Igen! Nagy baj lesz még ebből!
szegfue
@KisTehen: Mégis milyen lehetőségre gondolsz?
Méhes
@szegfue: látod,hogy tehén a gondolkodása meg marha,így ő ért a gazdálkodáshoz
Kapanyél
@szegfue: A lehetőség adott minden gazdálkodó számára, hogy akkumulátorgyárat építsen a saját termőfldjén! Ha meg nem kap engedélyt, majd eladhatja valamelyik arra illetékes pártkatonának és az majd épít ra kínai autógyárat!
szegfue
@Kapanyél: Látod milyen szegényes a fantáziám?! Én bizony nem gondoltam erre a lehetőségre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.