Július 16-tól új szabályozás lép életbe az elektromos rollerek használatára vonatkozóan Magyarországon. Az e-rollerek tulajdonosainak kötelező biztosítást kell kötniük, és az igazolást mindig maguknál kell tartaniuk.

Mától csak így használhatók az e-rollerek – Vaskos büntetés jár, ha valami nem stimmel

Július 16-tól, keddtől csaknem ötvenezer e-rollerrel már csak kötelező biztosítással lehet közlekedni a hazai utakon. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) honlapján figyelmeztet: a jármű tulajdonosainak a közúti ellenőrzés során be kell tudniuk mutatni a biztosításról szóló igazolást, bérlés esetén pedig az igénybe vevőnek kell meggyőződnie arról, hogy az adott járműre kötöttek-e kgfb-t.

Az új szabályozás azonban nem érint minden elektromos rollert: 14 km/óra tervezett sebesség felett a 25 kilogrammnál nehezebb rollerekre kell biztosítást kötni, 25 km/óra tervezett sebesség felett viszont tömegtől függetlenül mindegyikre – írja az Infostart.

A biztosítási alkuszok eddigi tapasztalata alapján a rolleresek többsége évi tízezer forint alatt is találhat megfelelő kötelező biztosítást. A díjak mértékét illetően biztosítónként meglehetősen nagy a szórás.

Az FBMASZ tájékoztatása szerint nemcsak a büntetések elkerülése miatt fontos kifizetni az elektromos rollerek kötelező biztosítását, hanem azért is, mert a rollerekkel akár milliós károkat, komolyabb baleseteket is lehet okozni. A kötelező biztosítás csak a másoknak okozott károkat téríti, ezért a rollereseknek érdemes balesetbiztosítást is kötniük.

Az e-rollerek biztosítási díjait a tulajdonosok lakóhelye is befolyásolja. Budapesten jóval többen közlekednek ilyen eszközökkel, így a fővárosban várhatóban többet is kell fizetniük az érintetteknek, mint vidéken.

Az új szabályok értelmében a roller használója felel azért, hogy rollere rendelkezik-e kötelező biztosítással, ezt a közúti ellenőrzés során igazolnia is kell tudni. Bérrollerek esetében a biztosítást a bérbeadó cég köti meg, de elvileg ebben az esetben is az ügyfél felelőssége, hogy a kölcsönzés megkezdése előtt meggyőződjön a biztosítás meglétéről.

A jelentős mértékű díjeltérések miatt a rollerek tulajdonosainak mindenképpen célszerű a különböző ajánlatokat összehasonlítaniuk, amire a biztosítási alkuszok egyszerűen és gyorsan elérhető kalkulátorai akár online, akár személyes formában rendelkezésre állnak

– közölte Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ elnökségi tagja.

Forrás: infostart.hu, FBAMSZ

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ezzel azt üzeni a népnyomorító rohadt, mocskos, tróger, gané , maffia banda, hogy van pénz az embereknél lehet büntetni ezerrel, nem említve a fidesz egyébb népnyomorító inétzkedéseit Európa koldusházában! Sajnos ez még nem a gödör alja, a bűnszervezet további (nem áthárító) intézkedéseinek, feltéve ha nem zavarjuk el, illetve nem álítjuk bíróság elé őket!
jáger laszló
Legközelebb már lovaskocsira is biztosítást kell kötni!
Ha +érjük!?
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sztyepospista
Az autóban nem kell nálunk legyen SEMMIFÉLE PAPIR, csak a személyi. A rolleres viszont pakolgathatja a bizt. dolgokat, mert -- mi van, ha útközben kéri a rendőr ?
Pálinkás Pál
@Eladott Ország: felejtsétek már el ezt a " bíróság " baromságot..inkább " románia '89 "...ezt a tetves hordát sosem tudjátok törvény elé citálni ,...mert megvannak már a " menekülő utak "...inkább bitófa.., ha meglépnek, sniper kommandó...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.