"Rommá” válnak a korábban takaros városrészek. Karikás szemmel járnak dolgozni a tisztességes emberek, akiknek éjszakáiba belehasít a szomszédban zajló daj-daj. Kirabolják a gyerekeket, megverik a tanárt, kötekednek úton-útfélen. Sokaknak ez ugrik be a cigánykérdés hallatán. Az integráció nehézségeit sokáig szőnyeg alá söpörte a politika. Ma már minden egyszerű embernek van legalább egy rossz története, és lassan mindenkire jut egy „jó” szomszéd. A leszakadó réteg a bűnözés területén bontakozik ki, fogy a többségi társadalom türelme, mindenki szeretné felgyorsítani az integrációt, ami romák nélkül nem megy.

Forrás: mikom.hu
Feltöltő: jandera9
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ugyeugye
De jó. Ez ma a második pozitív hír az ügyben!
adsl70
ennek nagyon lagerositasi szaga van illetve a kolhoz :( anno nalunk is fent mondtak meg hogy " matol mindenki tagja ennek a ... nak" most is elkovetik azt amit a multban, emberek nelkul akarnak valamit alkotni. Miert gondoljak hogy ha a ciganyokat szetszakitjak es nem hagyjak oket bekeben a sajat szokasainak megfeleloen elni az biztos hogy a ciganysag erdeke? Mohacsi neve nem garancia arra hogy jobb lesz nekik... ciganysag kozeleben aki elt mar az tudja nekik a csalad( gyerektol-----> dedi ig) sot lazabb rokonsag is a csalad. Most az integracio zaszlaja alatt ezt akarjak szetrobbantani. Igen sokan nagyon sokat keresnek vele es lehet ugyeskedni is..
Kerdezzuk meg Jenni egyutt el a csaladjaval? es o mit gondol a dolgokrol?
jandera9
szerintem, jók ezek a mentor programok. De igazán érdekes valóban az lenne, ha végre tisztán látnánk, mi lett az integrációra szánt súlyosan nagy lóvékkal...
sara
"Miert gondoljak hogy ha a ciganyokat szetszakitjak es nem hagyjak oket bekeben a sajat szokasainak megfeleloen elni az biztos hogy a ciganysag erdeke? "

ezt te most komolyan kérdezed ? Mi lenne a cigányok érdeke
ha nem az hogy a gyerekek tanuljanak, felzárkozzanak, jobb életet élhessenek. Vagy annyira gyükölik a saját gyermekeiket hogy mindenáron ott akarják tartani őket a koszban, analfabétaként hogy eselyük se legyen egy jobb életre ?
ugyeugye
@sara: igazad van. a többségi társadalomnak is ez az érdeke. ezt kell végre felfogni.
ha azt szeretnénk, hogy úgy éljenek, ahogy kell, időt és energiát nem sajnálva meg kell tanítani őket erre.
Az már egy más kérdés lesz, hogy mik a tervek a renitensekkel.
sara
ugyeugye

csak tudod nagyon kellene a felzárkoztatáshoz a romák
akarata, szemlélet váltása is, mert hiába a sok pénz ,energia
ha a lányaikat már 13-14 éves korukban már "férjhez" adják

ugyeugye
@sara: ezért kell tanítani őket. Ha más környezetben van sokat, akkor látja, h az nem jó, amiben ő él.
Tcat
"... Sok küzdelem árán, de elindultak ezek a speciális programok, amelyek megakadályozhatják, hogy felnőjjön egy olyan generáció, ami a vajda szavaival élve nem ismer sem embert, sem Istent. ..."

Itt van a lényeg! Ez az egész kérdés meglehetősen összetett, de valahol el kell kezdeni!! Aztán egy részük (vélhetően, remélhetően nagyobb) partner lesz előbb-utóbb. Nem lehet arra várni, hogy a hozzállásuk magától megváltozzon és majd aztán belekezdeni ezekbe a programokba. Ha a kormány felülről szarik az egészre, akkor el kell kezdeni alulról. Ellenkező esetben nagy szívás lesz. Tulajdonképpen mind2 oldal számára...
jandera9
A kormány, a mindenkori kormány jól elszúrta ezt az egészet.
nanena
A kormányok már több száz éve elszúrták ezek szerint. Én azért feltételezem, hogy voltak közöttük normális kormányok is. De ezzel a problémával ők sem tudtak megbírkózni. Mint Európában még sok kormány. Az biztos, hogy a mi rendszerváltozás utáni kormányaink voltak ebből a szempontból a legkártékonyabbak. Tőlünk elvettek, hogy az integrálódásra fordítsák, mégsem javult semmi.
Diamont Frost
Ha akad olyan cigányember a putriban,aki ki a k a r törni, dolgozni akar ,normális családot nevelni,beilleszkedni a többség közé.....---higgyétek el, a többi utánnanyúl, visszahúzza, nem engedi.árulónak tartja és min den módon visszakényszeriti a putriba. Náluk ez is törvény. Csak együtt a nyomorban....nincs felemelkedés.
Ez az ősi törvény erősebb minden beillesztő igyekezetnél.
Hiába tanulja meg 4 évesen,hogyan kell fogat mosni, tisztálkodni, ha otthon senki se teszi,ha azt látja:apu,anyu mocskosan ,ittasan hentereg. A család erősebb kötelék..
Egy mód lenne: a gyermekeket kiemelni, elszeparálni a " mintától, és SZERETETTELJESlégkörben nevelni őket. Ez se lesz 100%-ban biztos siker, lesznek kudarcok,de ha a kicsiket tanitják a nagyok, --- hát sose lesz kutyából szalonna!!"----Akkor pedig jaj lesz nekünk hamarosan!!
--- a másik dolog,amiben lépni kellene: a rohamos szaporulat,. Gyarapodnak az intézetek,telik fiatalkorúak börtöne, onnan meg egyenes az ut a csillagba.
Korlátozni kéne a szaporulatot mindazoknál,akik képtelenek a minimumot biztositani. Legyen EGY gyereke, és ha azt megfelelően gondozza, neveli,tanittatja, akkor esetleg jöhet még egy.... DE TÖBB NEM. Aki pedig képtelen beilleszkedni,azt kénystersterilizálni kell, mert csak métely a társadalom testén a sok segélyből élő ..., erőszakos horda.
---És egyre agresszivabbak.
___Elérkezett az utolso óra,ideje cselekedni!! mig nem lesz nagyon nagy a baj!!
johnny12
Vegyék már tudomásul, hogy képzettségnek megfelelő munkahelyek nélkül nem megy!
Minden jó szándék, minden kifejtett erő elszáll, kárba vész, ha nincs motiváció. Ha egy 6-7 osztályt végzett ember nem érzi hasznosnak magát - (ne vizsgáljuk most miért végzett csak 7 osztályt!)nem tudja becsületes munkával eltartani a családját - akkor az egész integrációs sz@rség nem ér semmit.
jandera9
@nanena: Hát az integrációra szánt összegek nem értek célba. Ez a segélyező politika pedig ide vezetett. Miért menne el minibálbérért dolgozni, ha főállású szülőként több folyik a kasszába? (Most még minibálbérért is nehéz munkát kapni).
adsl70
@sara: nem ertek egyet veled sot Repason szlovakok elnek es oket is akartak integracioban koltoztetni monjuk inkabb ezt Bukkszentkereszten latod jobban onnan sok csaladot huzzogattak a Kilianba. Mihint lehetoseguk volt sokan koltoztek vissza, monjuk akik kulfoldre tavoztak azok termeszetesen nem. Ha te akarod eldonteni a romak helyett azt hogy nekik hogy es hol kell elni akkor nagy tevedesben vagy. Sot mokusparasztvakitas amikor a putrik felszamolasarol papolnak. Ha van egy erdeti telepules es ott latol fejlodest akar uj hazak , lakoparkok, orvosi rendelo, kozossegi termek, temlom....stb na ezen tudod tenlegesen merni az integraciot es baromira nem azopn amikor a "szelben szorod szet oket.." azzal csak az elet kovetesuket teszed ideiglenesen kovethetetlenne.
Igen hatalmas penzeket lehet sibolni :D mert akiket a szelben szorsz azok ugy is elobb utobb osszeallnak es elkezdenek sajat koloniaban elni. Es akkor ujra lehet oket koltoztetni es ujra lehet eu-s tamogatason oiket felzarkoztatni.
Egy demegog szarkupac az egesz amirol neked nincs fogalmad es talan nekem is csak annyi amit e regi Szondis baratok beszelnek. Igen van olyan baratom aki a Szondi telepen nott fol. Eleg sok csaladot ismerek ott es nekik nem igazan jott be a szetkoltoztetes igy csak a csaladjukat teptek szet. Vannak Lyukoban, Perecesen, Vasgyarban, Zsolcan..
Semmi nem tortetent nincs fejlodes azok az emberek nenm kaptak segitseget, csak a kupacot dobbtak szet igy nem latszik a putri, de nincs merheto fejlodes.
Volt ott a Szondin egy kezdemenyezes akik ott laktak a MIK lakasban es volt ervenyes berletuk azok kaptak ott a "Sorhazakban lakast" Igen arra mondhatjuk a putrit kezdtek folszamolni es elhetobb korulmenyt kaptak. Aki jar arra az sajat szemevel nezzegetheti a sorhazak es a putri maradvanyat. De akiket szetfujnak azoknal nem tudsz ilyet mutatni.
sara
Úgy látom itt mindenkinek ( nekem is ) nagyon sok rossz tapasztalata van ! de akkor mi lehet a megoldás ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.