Az utóbbi hetekben intenzív értelmiségi vita kezdődött a hazai baloldal megújulásáról. Mind többen akarják lerakni a változás szellemi alapjait, és kijelölni azt az irányvonalat, amit a szocialistáknak követniük kellene. Legtöbben mielőbbi cselekvésre ösztökélnék a pártot, amely, mint a mesében a csodaváró kisgyermek, megpróbálja felfüggeszteni az időt, abban reménykedve, hogy így megmenekül a benne és körülötte terjedő zűrzavartól.

A kongresszus - egy fontos döntéstől eltekintve - a problémák megoldásának elodázását választotta. Annyi dőlt csak el, hogy a Bajnai kormány megkapja a szükséges támogatást a párttól, és ezzel az előrehozott választás ügye talán lekerül a napirendről. Érdemi viták, az eseményeket folyamatukban és tágabb társadalmi-gazdasági perspektívájukban vizsgáló elemzések azóta még nem születtek. Amikor a kongresszus felfüggesztette rendes működési módját, és úgy döntött, hogy az elkövetkező hónapokban a  jobboldal elleni küzdelmére koncentrál, kitért az új baloldali programalkotás feladata elől. Pedig a júliustól novemberig tartó „felfüggesztett idő” nem telhet azzal, hogy csupán ellenfeleik lépéseit figyelik, a jobbról érkező támadásokat kivédik, és időnként visszavágnak. A baloldali politizálás nem merülhet ki a jobboldallal való küzdelemben, a szélsőjobboldali veszély hangsúlyozásában, és az antifasiszta utcai demonstrációkban, bármilyen fontos kérdések is ezek. Szélsőjobboldali veszély valóban létezik, küzdeni is kell ellene, akár az utcán is, de mindez nem helyettesíthet egy modern, európai értékrenden alapuló szociáldemokrata programot, amely minden lényeges társadalmi kérdésben üzen valamit az ország számára.

Véleményem szerint nincs szükség radikális baloldali fordulatra, a sokak által szitokszóként használt liberalizmus megtagadására sem, és végképp nincs szükség a múlt eltörlésére. Szükség van viszont a baloldali identitás újrafogalmazására, modernizálására, amihez mindenekelőtt az orrunk előtt lejátszódó hatalmas fordulatokat kell észrevenni a családok, a munka, az oktatás, az egészségügy és a fogyasztás világában, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Egy európai szociáldemokrata szemléletet éppen az újra való fogékonyság, a társadalmi változások érzékeny észlelése, a változtatás igénye jellemez. Ha egy párt bezárul, önmagával van elfoglalva, előbb-utóbb elveszíti valóság érzékét, ami nagy baj. Most, amikor egyszerre értékalapú és pragmatikus politizálást kell folytatni, már az is nagy előrelépés lenne, ha a párton belüli különféle platformoknak megegyeznének egy baloldali minimumban az elkerülhetetlenül fontos gazdasági, pénzügyi és társadalompolitikai kérdésekben. Ennek elkerülhetetlen része az egyensúlygazdálkodás, amely során egy modern, szociáldemokrata politikának egyszerre kell figyelemmel lennie a reálgazdaság szempontjaira és igényeire, a jogos társadalmi elvárásokra, az igazságos közteherviselésre és a szociális biztonságra. Hatástanulmányokon, statisztikákon, szociológiai elemzéseken alapuló társadalomismeret alapján kell dönteni arról, hogyan kíméli meg a legszegényebb és a leginkább kiszolgáltatott rétegeket attól, hogy az elkerülhetetlenül szükséges kiigazítások terhei rájuk zúduljanak.

De mindez csupán egy hosszú folyamat kiindulópontja. Az új baloldali identitás megformálása csak ennek az elméleti álláspontnak az elfogadása után kezdődik, és hosszan tartó társadalmi vitákban, szakmai műhelyekben, a sokféle civil szervezettel való egyeztetések során formálódik. Hiába van forró nyár, bele kell vágni.

(A szerző szociológus, író, politikus)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Stein
Nem neked, hanem vargaberna kommenternek szólt... vemlítéseddel csak hangsúlyozni akartam a különséget :)

Látja, Katalin, nem könnyű ma szocialistának lenni. Ha egy percig is komolyan hinném, hogy meggyőződésből és nem pozíciótartásból publikálgat errefelé, még becsülném is érte.
Sértegetni nem nagyon akarom személyében a hozzászólásaimmal, de azért ne nagyon készüljön önfeledt kacagásra, ha manapság a cikkei aljára teker. Ilyen szar világot élünk.
Dr. Stein
Nahát, plusz egy "v" és mínusz egy "b" betű a hiba két szóban... Üssetek!
reallatas
@drstein: Mindegyik kommentje határozottan elgondolkodtató, s nagyon sok valódit láttat. A Dr.-nő cikke remekül összeszedetten íródott, a rá jellemző rutinos stílusban, de sajnos már igencsak kései jó elképzelések halmaza csupán.
barew7
A magukat baloldalinak hazudó neoliberális pártok már maximálisan eljátszották a hitelességüket, kötve hiszem, hogy a következő egy-két cikllusban labdába tudnak rúgni.A fidesznek meg kellő tisztelettel melegen ajánlom, hogy egy kicsit kritikusabban nézzenek abba a "Hófehérke" tükörbe.
m.blog.hu/ne/negymadar/image/090713.JPG
Dr. Stein
Üzletember - Tolvaj. Privatizáló, adócsaló, ügyeskedő, áfa-csaló, olajszőkítő, Offshore-ozó. Olyan ember, aki a vagyon-újraelosztásnál észnél és információnál volt, és kihasználva az akkori (jogi) káoszt, szarrá lopta magát. Társadalmunk megbecsült tagja.

Polgárság - Olyan hazánkban nem létező társadalmi réteg, melyet politikusaink ugyan gyakran emlegetnek hivatkozási alapként, ám nyomokban sem fedezhető fel. Itthon egyedül külföldi filmekben találkozhatunk vele.

Értelmiség - Az a látó, aki nem segít a vaknak a zebránál. A rendszerváltás óta lapító, a társadalmi, és politikai életben zajló negatív folyamatok iránti felelősségét el nem ismerő réteg. Tagjainak közös ismérve, hogy több éven keresztül jártak kollégiumi bulikra. Előszeretettel hivatkozik a kollektív felelősségre valamint a „minden mindegy” cinikus, komfortos hozzáállása mögé bújva próbálja saját egzisztenciáját összekaparni, megtartani, nagy ívben szarva az ország sorsára.
menasagh
Ezek a jobboldalas, meg baloldalas, meg szélső ilyen-olyan megjegyzések hamisak. Tulajdonképpen nincsen veszélyes szélső semmilyen, mert ha már ezeket a a megnevezéseket a tisztelt házban való leülés szerint mondjuk, akkor oda veszélyes valamik nem kerülhetnek be. A parlamenti pártok veszélyen felüliek, ugyanis a törvények nem teszik lehetővé, hogy alkotmányellenes pártok, csoportok részt vegyenek a törvényhozásban.
Ezek szerint, akkor mit nevezhetünk szélsőjobboldali veszélynek ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.