A roma válságra adható válaszokat keresi Ivády Gábor polgármester, Iványi Gábor lelkész és Holtzer Péter közgazdász jövő héten a Kesztyűgyárban egy rendhagyó vezetőfejlesztő program bemutatóján.

Forrás: FN
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

menasagh
Kesztyűgyár meg polgárháború....elment az eszük.
Vera1944
@Menasagh
Archimedes is egy kád vizben fedezte fel az azóta is használt képletét.
gyulabors
Azért nekem is lenne néhány mondatom, de engem nem hívtak. Pedig én az óradíjamat nem euróban kérem, illetve adják....
Nem hívtak.
Talán azért, mert nemcsak íróasztal mellett elméleti síkon ismerem a problémát az elefánt-csont toronyban szemlélve.
Ezzel az a baj, hogy, mint az önbeteljesítő jóslatokat vizionálják, és imamalomként morzsolják.
gesa
@gyulabors: Persze, hogy nem hívtak! Még mondanál pár értelmes mondatot és akkor megsértődnének, mert rájönnének, hogy vannak még akik értenek a témához rajtuk kivűl. De talán még jobban is!
gyulabors
@gesa: Néhány hete ezen az oldalon jeleztem, hogy új politikai tömörülés alakul Szegeden. Nos, bár még korai az időpont, de az ottani elképzeléseimet melyet előadtam ebben a témában, megosztom :

A CIGÁNYSÁG FELEMELKEDÉSE
A több mint félmilliós lélekszámot meghaladó hazai cigányság társadalmi elszigetelődése és leszakadása legalább annyi hátránnyal jár a cigány kisebbség, mint a társadalom többsége számára.
A cigányság felemelkedése közös ügyünk. A cigányság a magyar társadalom része. Alapvető cél, hogy a cigányok közül minél többen váljanak munkából élő, családjuk eltartására és a közterhek viselésére képes állampolgárokká.

Oktatás, ösztöndíjprogramok.
Az oktatás közép- és hosszú távon a cigányság integrációjának legfontosabb eleme, amely tartós eredményt hoz, és amely a polgárrá válás, a középosztály kialakulásának záloga. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minden hátrányos helyzetű gyermek 3 éves korától óvodai nevelésben részesüljön. E nélkül a hátrányos helyzetet konzerváljuk, és nem tudjuk megszüntetni azt.

A közoktatás szerepe.
A közoktatási rendszerben történő képzések során törekedni kell az egyenlő esélyek biztosítására, az integrált oktatás megvalósulására. Szükséges a gyengébben tanulók oktatásának eredményességét is javítani. Elő kell segíteni a délutáni foglalkozások, korrepetálások, szabadidős programok, nyári táboroztatás gyakorlattá válását. Különösen fontos a továbbtanulásra történő felkészítés javítása a 7-8. osztályosok számára.

Felsőfokú oktatás.
A felsőfokú végzettséggel rendelkező cigány fiatalok aránya még mindig alacsony, ezért bizonyos területeken kiemelten szükséges támogatni a cigány származású szakemberek képzését. Érvényesíteni kell, hogy cigány fiatalok elsősorban az integráció szempontjából kiemelten fontos területeken szerezzenek felsőfokú képesítést (oktatás, egészségügy, közbiztonság, közigazgatás).

Ösztöndíjprogram.
A közoktatás és a felsőoktatás területén indokolt az ösztöndíjprogram nagyságrendi növelése és minőségi fejlesztése. Az oktatási rendszer sikerességének érdekében a differenciált ösztöndíjrendszer mellett szükséges kiépíteni a felsőfokú oktatásban egy tutor-rendszert, amely csökkenti, megállítja a lemorzsolódást.

Javítani kell a roma honfitársaink méltatlan életkörülményeit.
A romák felemelkedésének fontos eleme, hogy kitörhessenek a kitaszítottságból.
A higiénés állapotok javításával, a tiszta ivóvíz biztosításával és a közlekedés feltételeinek javításával emberhez méltó feltételeket teremtünk a romatelepeken.
Biztosítani kell, hogy a dolgozó és tanuló romák jobb lakáskörülmények közé kerülhessenek.

Foglalkoztatás.
Speciális feladatot jelent azonban a korábban szakmát vagy betanított munkási képesítést szerzett, dolgozni tudó és akaró cigány munkanélküliek álláshoz juttatása.
A munkaerőpiacon esélytelen munkavállalók részére továbbra is biztosítani kell a közhasznú munka lehetőségét, amely a helyi önkormányzatok kompetenciájában marad.
A foglalkoztatás javítása érdekében átgondolandók a képzési, átképzési és foglalkoztatási programok, amelyekbe megfelelő kontroll beépítése szükséges.
A munkahelyteremtéssel összefüggésben, a cigányság sajátosságait figyelembe véve, erősíteni kell a családi gazdaságok kialakítását, valamint a szezonális munkavégzés lehetőségét. A korábbi sikeres kísérleteket felélesztve ismét támogatni kell a hátrányos helyzetű lakosság körében a szociális földprogramokat, állattartást, erdészeti munkákat, gyógynövénygyűjtést és -termelést stb.

Egészségügyi programok.
Az egészségügy területén a hátrányos helyzetű települések és településrészek magasabb szintű ellátására vonatkozó népegészségügyi programok diszkriminációmentes alkalmazásán túl a cigányságra irányuló megelőzési, egészségnevelési programokat is útjára kell indítani.
A cigány népesség nagy részének rossz egészségügyi állapota megköveteli a megfelelő szűrések biztosítását, főként azon betegségcsoportokkal kapcsolatban, amelyeknél a rossz életkörülmények miatt halmozottan számolhatunk terjedésükkel (pl. tüdőszűrés, fogászati szűrések stb.).
Az egészségre nevelés fontos területén tájékoztatni kell az érintett csoportokat, ezekhez az oktatási koncepcióval összefüggésben fontos a megfelelő cigány szakemberek képzése (prevenció, családtervezés, életvitel, alapvető higiénés ismeretek stb.).

Cigány kultúra - többségi társadalom.
A magyarországi cigányság kultúrája az eddigi kultúrpolitikai törekvésekben folyamatosan megjelent. Ezt a tendenciát folytatni kell.
Szükséges a többségi társadalom részére azoknak a kulturális jellemzőknek a közvetítése, amelyek a magyarországi cigányságról reális képet adnak, és megismertetik ezt a sajátos, sok jegyében különböző közösséget a többségi társadalommal.
Ennek érdekében folyamatosan meg kell jeleníteni a programokban részt vevő családok boldogulási esélyeit, kulturális sajátosságait, ugyanis ez erősíti a befogadás folyamatát.
A kultúra minél szélesebb körben történő bemutatása csökkenti a többségi társadalom másságtól való tartózkodását.
A kulturális tárcával közösen, az ország közművelődési intézményeit bevonva, országos kulturális programot kívánunk indítani, amely a magyarországi és határon túli cigányság életkörülményeit, kulturális jellemzőit, a sikeres együttélési modelleket mutatja be a többségi társadalom tagjainak.
2014-ig meg kell háromszorozni az ösztöndíjhoz jutó fiatalok létszámát.
2010 – ben az Új kormányzati struktúrában létre kell hozni az önálló Romaügyi Minisztériumot, és háttérintézményeként működtetni a Roma Integrációs Hivatalt, melyek összefogják az esélyteremtő oktatási feltételek biztosítását, kultúrájuk megőrzésének és gyakorlásának támogatását, munkába állásuk feltételeinek javítását éppúgy, mint a fiatal cigányok földhöz jutását és lakásszerzésük megszervezését.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.