Az éleződő cigány-magyar konfliktus, amely fiatal, törékeny demokráciánkat – kis túlzással – a weimarizálódás felé sodorja, alapvetően gazdasági okokban gyökerezik. A szakértők által hatékonysági, pénzügyi szempontok alapján is irracionálisnak tartott, a romákat jelentős arányban érintő Út a munkához program – amely a jövő évi költségvetés egyik kiemelt területe – is hozzájárult az előítéletek „szalonképesebbé” válásához.

Forrás: FN
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csubaka
@gyulabors: Akkor néhány gondolat még soraidhoz.

A CIGÁNYSÁG FELEMELKEDÉSE-
Alapvető cél, hogy a cigányok közül minél többen váljanak munkából élő, családjuk eltartására és a közterhek viselésére képes állampolgárokká.

Év végéig közel 70000 munkahely szünik meg országszerte. Középiskolai végzettséggel, több szakmával és sok éves szakmai gyakorlattal rendelkező munkavállalók veszítik el állásukat. Ugyan ki és mi módon tudna munkát biztosítani az (alig) általánosiskolai végzettséggel rendelkező képzetlen cigány munkavállalóknak?
--------------------------------------------------------------------------------------
Oktatás, ösztöndíjprogramok. -
Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy minden hátrányos helyzetű gyermek 3 éves korától óvodai nevelésben részesüljön

Az elmúlt évek során számtalan iskolát, óvodát és bölcsődét zártak be, mert az államnak és az önkormányzatoknak nincs pénzük a müködtetésükre.
Néhány hónapja Gyurcsány felesége Dobrev Klára reklámozta egy TV műsorban a magán óvodák jelentőségét. A riportban elhangzott,hogy egy gyermek ilyen jellegű ellátása egy családnak 40-60 ezer Forintba kerül.Szerinted ezt hány cigány(vagy akár magyar) család tudja megfizetni?
-----------------------------------------------------------------------------------
A közoktatás szerepe. -
Szükséges a gyengébben tanulók oktatásának eredményességét is javítani. Elő kell segíteni a délutáni foglalkozások, korrepetálások, szabadidős programok, nyári táboroztatás gyakorlattá válását.

Az eredményesség javításának egyik bevált módja, hogy anyuka vagy apuka bemegy az iskolába és jól elveri a tanárt, ha rossz jegyet mer adni az egyébként mélyen hülye gyerekének.
A délutáni korrepetálásra pedig hogyan lehet ott tartani az iskolába sem vagy alig-alig járó cigány gyereket. A táborozásokról nem is beszélve. Az iskoláztatás is komoly gondot jelent sok családnak. Egy síma két napos osztály kirándulás 20 ezernél kezdődik. Szerinted hány cigány család engedheti ezt meg magának segélyekből?
--------------------------------------------------------------------------------------
piros-fehér
@Csubaka: Ne fáradj, a gyula csak a saját igazát hajtogatja a megkontrázott valósággal nem törődik.Én érveltem ésszerűen de süket fülekre talált.Pont ilyenek miatt nem jutunk egyről a kettőre.Ha az egyik fél csak a saját igazát hajtogatja abból megoldás soha sem születik.Egyébként amit leírtál az létező és valós képet mutat a jelen helyzetről.
Csubaka
Folytatom

Felsőfokú oktatás. -
A felsőfokú végzettséggel rendelkező cigány fiatalok aránya még mindig alacsony, ezért bizonyos területeken kiemelten szükséges támogatni a cigány származású szakemberek képzését.

Tegnap olvastam, hogy a felsőoktatási intézmények jó részének az első évesek számára külön felzárkóztató kurzust kell indítani akkor az eltérés a középiskolai tudásanyag és a felsőfokú alapelvárás között.
Na most! Ha a statisztikát akarjuk javítani akkor egyszerűen még lejjebb kell tenni a lécet a cigány származású tanulók esetében.Csakhogy ez igazságtalan és diszkrimináló a többi résztvevő számára
--------------------------------------------------------------------------------------
Ösztöndíjprogram-
A közoktatás és a felsőoktatás területén indokolt az ösztöndíjprogram nagyságrendi növelése és minőségi fejlesztése.

Amikor a verseny és a közszférában dolgozók reálbére sőt összege is folyamatosan csökken, tömeges kilakoltatások történnek, vagy várhatóak a fizetés képtelenségek miatt, amikor munkavállalók 6 órás csökkentett munkaidőben az eredeti fizetésük 75 %-áért dolgoznak csakhogy megmaradjon munkahelyük akkor milyen módon és jogon képzeled az ösztöndíjak NAGYSÁGRENDDEL történő emelését?
--------------------------------------------------------------------------
Csubaka
Továbbá-

Javítani kell a roma honfitársaink méltatlan életkörülményeit. -
Biztosítani kell, hogy a dolgozó és tanuló romák jobb lakáskörülmények közé kerülhessenek.

Na ez aztán kiborította a bilit. Ha ugyanis dolgozik és fizetést kap akkor ugyanúgy megtudja fizetni az albérleti, vagy bérleti díjat, esetleg a törlesztő részletet mint más rendes átlag állampolgár. Az ilyen jellegű diszkrimináció nem támogatás hanem társadalmi feszültség forrása. Adott helyzetben ugyanis már nehogy azért kerüljön az én gyerekem hátrányba, mert nem cigány származású!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Foglalkoztatás. -
A munkaerőpiacon esélytelen munkavállalók részére továbbra is biztosítani kell a közhasznú munka lehetőségét, amely a helyi önkormányzatok kompetenciájában marad.

A közmunkaprogram feladatira sok helyen ott vannak a település fenntartó,karbantartó üzemek, részlegek.Csakhogy e feladatok ellátására állami támogatás nélkül az önkormányzatok csak részben vagy egyáltalán nincs pénzük. Az erre fordítható állami keretet pedig elsősorban az a versenyszféra termeli meg, amelynek teljesítménye az elmúlt évek alatt döbbenetes mértékben csökkent.Vagy talán a közmukaporgramokra is Világbanki hitelt kellene felvennünk?
----------------------------------------------------------------------------------------
Egészségügyi programok.-
A cigány népesség nagy részének rossz egészségügyi állapota megköveteli a megfelelő szűrések biztosítását............

Erre eddig meg volt, van a lehetőségük egyszerűen nem érdekli őket.
Vagy miképpen gondolod? Kommandósokkal kísérteted őket fogászatra, vagy tüdőszűrőre?
--------------------------------------------------------------------------------------
Cigány kultúra - többségi társadalom. -

A napokban volt szerencsém végig hallgati egy cigány származású hegedű művész koncertjét, állítom életre szóló élmény volt. Csakhogy az ő (és hasonló társai) művészete olyan messze áll az átlag cigány kultúráli igényeitől mint Makó Jeruzsálemtől. Ez utóbbiak kultúrája klmerül a magnók utcai bömböltetésében és az "UCA-UCA-UCA-UCA-) típusú igénytelen és minduntalan ismételgetett közhelyes zenék világában.
-----------------------------------------------------------------------------------
Szóval amiket megfogalmaztatok azok tökéletesen életidegen felesleges papírhalmazok ezért neki fogni is kár volt. Ilyenek gyártottak az elmúlt időszak eddigi kormányai és a cigánysággal foglalkozó, állítólag a kisebbség érdekeit képviselni hivatott szervek, az erre fordítandó pénzek jó része viszont szőrén szálán eltűnt. Na! Ezzel kellene foglalkozni!

idiot
Olyan érdekes és értékes hozzászólásokat írtok.
Én alapjaiban nem értem az egészet.
Láttam fiatal emberek TV műsorát az egyik kereskedelmi TV-ben, ahol három 25-32 év közötti fiú kifejtette, hogy mindenki előtt nyitva van a kapu. Mindenki lehet sikeres. Ők saját munkájuk révén kiemelkedő helyzetbe repítették magukat. A demokrácia tág teret nyújt az érvényesüléshez.
Kérdezem én. Az a gyerek (nem csak cigány, bármilyen más), aki él egy faluban mély szegénységben; ennek következtében nincs semmiféle kitekintése a világra: hogyan tud előrelépni. Milyen célja lehet, ha nem is ismeri a lehetőségeket?
Hogyan tud eljutni az egyetemre?
Úgy tudom, hogy a demokrácia nem az esélyegyenlőség megteremtéséről szól; hanem az egyéni boldogulás kivívásáról. De amíg nincs tiszta demokrácia, addig ez nem is működik.
Ha bevalljuk, ha nem: a protekcionizmus, a pénz alakítja ki az egyéni boldogulást.
Miért nem jár angol egyetemre a falusi ember legkisebb, igazságtevő, szegény fia?
5hazi

@reallatas: @Csubaka: @idiot: @piros-fehér: @tmartyn75: Nézzétek már vissza a kommenteket mikor kapott valaki is kimeritő választ Borsi Gyulától olyan kérdésekre amelyek bármiféle kötelességet is emleget a cigánysággal szemben. Borsi úr jogvédő Tiszalökön nem, "kötelesség tudó"! Ezt abból gondolom,hogy egyszer sem kommentelt még azért ,hogy mit kellene tennie a jogvédetjeinek azért ,hogy elfogadja őket a társadalom!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.