Besúgók segítik az APEH munkáját Évről-évre többen "árulkodnak" az adóhatóságnak. Míg 2007-ben 10702 fülest kaptak a revizorok, 2009 első félévében már több mint 9500 közérdekű bejelentés érkezett a hatósághoz. Bár az APEH jellemzően csak az eredménnyel kecsegtető beadványoknak ered a nyomába, a tavaly lezárult vizsgálatok hetven százalékánál így is megalapozatlan, vagy bizonyíthatatlan volt a bejelentés. Sok beadvány, kevés bizonyíték Az adóhatóság közérdekű bejelentés alapján akkor indít vizsgálatot, ha a bejelentő olyan információkat, adatokat, bizonyítékokat szolgáltat, amelyek megalapozhatják egy eredményes adóhatósági vizsgálat lefolytatását - közölte lapunk érdeklődésére az APEH sajtóosztálya. Az adóhatóság az így szerzett információkat összeveti saját nyilvántartási rendszerével, kockázatelemzést végez, majd "egyéb kontrolladatokat figyelembe véve" dönt a vizsgálat elindításáról. Ha a beadvány megfelelő adatokat, bizonyítékokat tartalmaz, a hivatal munkatársai jó eséllyel dönthetnek a kivizsgálás mellett. A sajtóosztály szerint azonban a beadványok jelentős része kihullik a rostán: többségük nem tartalmaz olyan információt, ami alapján azonnal vizsgálat indulhatna. Ez természetesen nem jelenti, hogy egy-egy bejelentés kárba veszne, hisz a későbbi ellenőrzések során más adatokkal együtt ezeket is hasznosíthatják a revizorok. Tudnunk kell ugyanakkor, hogy - bár a lakossági jelzések olykor lényeges információkat tartalmaznak - az APEH nem ezek alapján, hanem az ellenőrzési eljárás során feltárt, illetve az adózó által szolgáltatott bizonyítékok figyelembe vételével tesz megállapítást. Bár anonim bejelentések vizsgálatára az adóhatóság nem köteles, sokan választják a névtelen panaszkodást. 2007-ben a bejelentők hatvannégy százaléka kívánt névtelen maradni, 2008-ban "csupán" ötvennégy százalékuk kilétét fedte homály. Az APEH szerint a beadványok alapján lefolytatott ellenőrzések elsősorban visszatartó erejükkel járulnak hozzá a gazdaság fehérítéséhez. Így ugyanis egyre több adókerülő számára válik nyilvánvalóvá, hogy - ha az adóhatóság kiválasztási rendszerén át is siklott - egy bejelentés eredményeként hozzá is eljuthatnak az adóellenőrök.

Feltöltő: gyulabors
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
barew7
Boncz Géza után szabadon: csak azt nem értem, hogy a két dolog (régi III/III-as besúgók, és az APEH besúgók) közt van-e valami összefüggés???...
laszloe
@barew7: Ezt mindenkinek a saját erkölcsi mércéje alapján kell eldöntenie.
szabosa
@laszloe: :( én inkább mélyen hallgattam volna a helyedben......

Tudod én is béketűrő ember vagyok, amikor fát vágnak a hátamon gyakran eltűröm.
Ha mellé ütnek még azt is elnézem, amikor már másodszor ütnek mellé elgondolkodom, hogy nincs e valami szándékosság a dologban, viszont a harmadikra már nem adok lehetőséget. :))
Egy hónapot dolgoztam, 185 órát éjszakai műszakban 430Ft/h
Egy hónap elteltével kirúgtak mert nincs mobiltelefonom és a 80e Ft ból csak 64e Ft ot kaptam, rá két hétre mert akkor van fizetés. Nem jelentettek be, nem volt AM kis könyvem sem, csak hitegettek... milyen jogalapon vontak le 16e Ft-ot?
Én is mentem volna az APEH-hoz de belefáradtam....... leszarom! :((( és ez a nagyobbik baj!
laszloe
@szabosa: Szabosa, miért kellene hallgatnom? Miért? Azért, mert nekem több pénzem van mint Neked és nekem tellik ilyen műtétekre? Miért nem harcolsz Te is! Harcolj, védd Magad, ne hagyd Magad, annál többet érdemelsz!!! Hallottad? Harcolj! Különben beletaposnak az agyagba, ezt akarod?
Diamont Frost
@laszloe: Számíthatsz arra,hogy szélmalomharc lesz!
Sajnos minden műtét kockázattal jár,, ezt tudnia kell annak, aki kés alá fekszik.
laszloe
@Renrol: Igen, minden műtét kockázattal jár, de nem ekkorával, amekkorákon én - 6x átmentem. Ezenkívül van erkölcsiség is a világon - ha ez az orvosból hiányzik, akkor minden létező eszközzel támadni kell, be kell törni a gőgjét, hogy ember legyen belőle. Ha nem, akkor be kell vállalni az Apeh és az egyéb szervek vizsgálatát, lehet szívinfarktust kapni, bezárni a klinikát és egyebeket. Nem érzem, hogy szélmalomharcot folytatok, jó ügyvédem van, és azt Te is tudod, az igazság előbb-utóbb győzni fog. Igen, ameddig az "előbb", az szélmalomharcnak tűnik, de az "utóbb" az igazolni fog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.