Amikor a fideszesek még zsengék voltak, utálták a kettős beszédet. A komcsik komcsik voltak, s akik együttműködtek velük, azok rossz emberek. A Fidesz akkor azt mondta, üzente, hogy vannak dolgok, amelyekben nem lehet megalkudni. Aztán persze kiderült, hogy sok mindenben meg lehet alkudni.

A szélsőjobbtól úgy határolódtak el mindig, hogy ez a mi véleményünk; amiből az következett, hogy az meg az övék. Ennyi volt a fideszes elhatárolódás.

Molnár Oszkár azonban Fidesz képviselő. És Fidesz képviselő-jelölt kíván lenni a következő választáson is.

Ha Orbán Viktor azt mondja, minden fideszes képviselőnek magának kell helyt állnia a gondolataiért, akkor azt mondja, hogy karizmája, ereje, befolyása, párton belüli hatalma tényleg csak hatalomtechnikai kérdés. A kormányzati hatalom megszerzéséről, s a politikai célok biztosításáról szól.

Ha ez így van, akkor a Fidesznek demokratikus politikai identitása hiányos. Nagy darab hiányzik belőle a jóízlésből, a demokratikus értékek tiszteletéből.

A blogomon nem rég azt állítottam, Ékes Ilona nyugodtan „buzizhat”, s helyes, hogy a Fidesz szóvivője ettől elhatárolódik.

Ugyanis azt gondolom, hogy a homoszexuálisokkal kapcsolatos kijelentések olyan, műszóval identitás-politikai érzéseket testesítenek meg, amelyek jobb, ha teret kapnak. Azt is gondolom, hogy egy normális politikai erőtérben lassan lenni kellene olyan jobbos homoszexuálisoknak, akik ezt kikérik magukat. De ez a vita a homoszexualitás társadalmi reprezentációjáról szól: mit szabad a köztéren. Cigányokat és zsidókat becsmérelni, a világ bajait faji, nemzetiségi, kulturális identitás alapján megokolni nem része egy demokratikus kultúrának.

Egy politikai párt mindig elhatárolt szervezeti egység. Vannak közös nyilatkozatai bizonyos politikai elvekről, a társadalomról, demokráciáról.  A politikai párt nem csak egyirányú módon autonóm, azaz önnön szabadságát szervező: oda nem csak belépni, hanem onnan kilépni is lehet. A többség - vagy az azt reprezentáló, formáló pártelit – döntésén múlik, hogy kifelé mit tűnik a párt által befogadott nézeteknek.

Ad abszurdum, ha Molnár kijelentés nem számít, akkor holnap megalakulhat a Gyurcsányi Modernizációt Támogatók Fideszes platformja. Furcsa lenne, ha egy ilyen bagázst kizárna a párt, a zsidókat, cigányokat becsmérlő fideszes politikust viszont nem.

Ha mindenki fideszes, akkor senki sem. Ha bocsánatos bűn Molnár kijelentése, az egész Fideszt minősíti.

Nem kell rakéta tudósnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, vannak bizonyos normák, s ezek betartását minden párttagtól meg lehet követelni. Ez még annak is fontos, aki nem párttag.

S ahhoz sem kell rakétatudósnak lenni, hogy Magyarországon vannak –sokan vagy kevesen, ez most mindegy, akik utálják a zsidókat, a buzikat és a többit.

Egy dolog a véleményüket beszámítani egy választási küzdelemben; más dolog nem elidegeníteni őket, mint választókat . És egy egészen másik szint a kiválasztott közösségben, a pártban bent tartani azokat, akik ilyen nézeteket nyilvánosan hirdetnek vagy nézeteikre fény derül.

Orbán Viktor azt mondja, rendet teremt az országban. Kivéve…?

A fideszesek állandóan arra panaszkodnak, hogy kettős mércével ítélik meg őket, szemét módon kétségbe vonják az autonómiájukat abban, hogy maguk formálják saját véleményüket a világ dolgairól.

Rendben van, Orbán véleményét ne Nyakó István formálja. De Nyakó nyilatkozata előtt is meg lehetett volna szólalni. Sőt, lehet nyilatkozni Nyakó Istvántól függetlenül is.

Ha mindig tekintettel kellene lenni Nyakó nyilatkozataira, akkor Orbán Viktor viszonylag hamar kifogyna a témákból.

Nagyon furcsa, hogy a fideszesek a politikai alternatívát hordozó autonómia törekvésüket menthetetlen nézetek semlegesítésére használják, s nem arra, hogy egy jobboldali humanizmus felfogás kialakítására használnák a kialakuló  konfliktusokat. Ha a gazdaságpolitikában, a társadalmi elképzelésekben állítólag van alternatívája a szoci-libi felfogásnak, akkor az emberi jogok és az emberi méltóság védelmében is meg lehet találni a konzervatív fogódzókat. Egyébként vannak is.

A Fidesz vezetése elmulasztotta, hogy egy fontos kérdésben egészen világossá tegye az álláspontját, s egyértelmű politikai döntést hozzon a pártot összefogó ethosztól elkódorgó politikussal szemben.

(Utóirat – tényleg csak zárójelben: a „valós” problémákról a tematikát „álságosan”, „riogatással” elterelő MSZP –nek miért kell tálcán szolgáltatni egy tökéletes bizonyítékot arra, hogy a Fidesz „összejátszik a szélsőséges” nézeteket vallókkal?

Ha annyira fontos a Fidesz saját  útja, miért hagyják, hogy az MSZP bármikor sarokba szoríthassa őket a Molnár-ügy kezelésével?)

(Kóczián Péter újságíró, szerkesztő, rádiós- és televíziós riporter)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.