Bokros Lajos maga mélyen demokratikus és szociális érzelmű, de elveiben rémisztően antidemokratikus és antiszociális. Bármikor hajlandó korlátozni a demokráciát és a jogokat, ha azok a liberális gazdasági reformokkal szembekerülnek.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: kiwi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vukkocska
Le lehetne szokni arról már végre, hogy mindenki úgy kampányol, hogy a másikat tiporja a sárba. Minél jobban be lehet mocskolni valakit, annál nagyobb a mocskolódó esélye. Nem a tényleges program, hogy ki, mit akar az elkövetkezendő 4, vagy akár 20-30 évre. Miért nem veszik ezt észre az emberek, nem értem.
pacsirta
Én sem értek sok mindent, de nem rám van bízva az ország sorsa.
Egyre süllyedünk a mocsárba, semmi kiutat nem látok. Mi egyszerű emberek csak sodródunk és tönkre megyünk.
8 éve volt a szocialista pártnak. Bizonyítottak!!!! Vagy tévedek?
Most meg itt van ez a fenegyerek bokros úr, hát nem is tudom mit mondjak, inkább semmit!
Megyek dolgozni!
1951
Az, hogy országunk ide jutott, azért felelősek vagyunk mi, impotens kb, 4.5 millió szavazópolgár.Senkinek nem jutott eszébe eddig még azt sem megjegyezni,hogy Bokros Lajos személyében egy olyan "gazdaságpolitikus" lépett porondra még annak idején, hogy Ő maga semmilyen önkorlátozást nem vezetett be magára nézve, de a társadalmat rendesen "megkopasztotta már 1995-ben is! Jó lenne, ha már végre Ő is tudomásul venné,hogy nem mi kezeltük a központi költségvetést,nem mi fizettünk ki száz-és százmilliókat végkielégítésekre,meg még ki tudja mire!
furfang
Ritkán értek egyet Lengyel Lászlóval de most igen. Bokros elkötelezett neoliberális, antiszociális politikai kalandor, a férfi megfelelője Dávid Ibolyának. Igaz a mondás a hasonló a hasonlónak örül.
gondolkodo
Nagyon igaza van Lengyel Lászlónak! Hova is jutna a világ, ha a műtőasztal mellett közgazdászok állnának és operálnának!
Bokros közgazdász, Lengyel politológus. Előbbi a számokkal dolgozik, utóbbi (sokszor megrendelésre) meséket gyárt (azt magyarázza, mit gondolt a másik). Ezért is sikeredett ennyire bulvárosra a cikk cime.
luciferi
Meglepően jó, és elfogulatlan írás. Olvassátok el.
vukkocska
@pacsirta: legalább Neked van munkahelyed:)
vukkocska
Indíttatásotokra elolvastam a cikket. Olyan érzésem van, hogy egy egy mondatot, félmondatot ragadtatok ki, és azt szépen összeraktátok. Ez majdnem olyan elemzés, mint az öszödi beszéd, ahol a jellegzetes két-három mondotot vették ki a beszédből nem a lényegét, és egész mondanivalóját.
Csubaka
@vukkocska: Próbálj meg elmélkedni azon, hogy annak idején Horn Gyula miér nem engedte, hogy Bokros a ciklus végéig pénzügyminiszter maradjon!
Ez az ember lehet, hogy egy tőzsdei nagy cég szuper brókereként hatalmas karriert futott volna be (bár azt is erősen kétlem) de fogalma nincs arról, hogy egy társadalom nem számokból és statisztikai adatokból, hanem emberek halmazából áll, akiknek nem csak tapasztalataik, érzéseik,gondolataik és problémáik vannak, hanem szuverén döntési joguk is!
Bokrosnak fogalma nincs az ember mint lény, mint csoport és mint társadalom működéséről.
Annak idején a reformjai bevezetése közepette gondosan vigyázott arra, hogy a rendszerváltás óta az ország leadásából lerablásából meggazdagodott réteg és a gyenge magyar törvények és érdekképviseletek következtében busás haszonra számító multikat nehogy csak érintsék is a megszorításai.
Otthon, a sajátjait szorongassa!!!

mandiner
@Csubaka: ott a pont nálad, nincs mit hozzáfűzni...nekem 1995 sok szempontból emlékezetes év! Jó nincs benne...emlékeim egy részét Bokros úrnak köszönhetem!
vukkocska
@Csubaka: azt is lehet gondolni, hogy mór megtette, mór mehet. Nem emlékszem rá, hogy meddig volt Bokros Lajos pénzügyminiszter, már fogalmam sincs. Az viszont tény, hogy az intézkedéseivel felhozta az országot, az ő csomagját nem lehetett annyira megérezni, mint most a világválságot. Ebből a szempontból is könnyebb volt akkor "megszorítani", hiszen nem volt ilyen mértékű a munkanélküliség. Ő egy jól prosperáló gazdaságot, jelentősen lecsökkentett államadósságot adott tát 1998-ban a Fidesznek. Aztán lett, ami lett. Objektíve és szubjektíve.
Az országot nem ő adta el. Emlékezetem :) szerint 1990-ben az MDF lett kormányon, az 50.000 dolgozót foglalkoztató Csepel Vas és Fémművek megszünt, kitakarították a könnyűipart, jött a Kleider Bauer, az élelmiszeripar is jelentősen lecsökkent. Nincs Tugrsram, és még lehetne sorolni, hogy abban a 4 évben hogyan lettek lepusztítva az állami vállalaltok -építőiparral együtt.
mandiner
@vukkocska: Ezt honnan veszed? Hogy az ő programját nem lehetett annyira megérezni. Én akkor voltam kisgyermekes anya! Aki tud valamit is a programjáról, az tudja miről beszélek! Aki meg nem tud, annak hiába beszélek!1995-ben 28%-s volt az infláció!
petmail13
@vukkocska: Szerinted akkor mi volt az öszödi beszéd valós mondani valója?????
petmail13
Azért ez figyelemre méltó
www.youtube.com/watch?v=d-X4R2DX6Aw
fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=8409

Komolyan mondom nekem már szimpatikusabb az MSZP mint az MDF. Az MSZP lehet hogy elkurt sok mindent de legalább nem ennyire köpönyegforgató, mint az MDF és az SZDSZ
Csubaka
@vukkocska: Abban igazad van, hogy a legnagyobb pusztítást az Antal vezette MDF vitte véghez (Isten fizesse meg nekik!), de valami azért a múlt értékelésével nagyon kisiklott!!!
Az ipari lezüllesztését, a mezőgazdaság visszafejlesztését ugyanis már jóval a rendszerváltás előtt elkezdte az a politikai réteg akik a Kádár rendszer különböző szintű kiszolgálói voltak!Pontosan emlékszem rá, hogy 1988-ban (!!!!) Pécsett már arról tartottak tájékoztatást, hogy 2000-ig be kell zárni a bányákat, mert a lengyel szenet olcsóbban vesszük, mint amennyiért a magyart előállítjuk!!És akkor még hol volt Antal? Még javában folyt a Liász és az Urán dúsító program Barnyában. Alig 3 év alatt százezreket érintő munkahely megszűntetés következett és az érintettek többsége fel sem fogta, hogy mi történik, mert akit lehetett elküldetek nyugdíjba alig valamivel 40 éves kor felett, vagy kitalált egészségügyi problmával, ma meg csodálkozunk, hogy összeomlik a nyugdíjrendszer!!
Visszatérve Bokrosra! Szerinted melyik közgázos egyetemista nem tudná megmondani, hogy hogy melyik eredmény a nagyobb: ha 9 millió embertől elveszünit 15000-et, vagy 1000 ezertől 1000000-ót! Az előbbi eset tízszereseb több. Erről szólt a történekt. Az áremelésekkel, a szociállis juttatások megnyirbálásával, adó és járulák emeléssel hozzá vetőleg 15000Ft-al nőttek (20-22% többletteher egy családnak a munkahelymegszűnések közepette)az átlagemberek terhei, miközben a már meggazdagodott réteg lényegesen kevésbé érezte meg az áremelések hatását. A gazdaság statisztikai mutatóit Bokros intézkedései valóban javították, de nézz meg egy másik statisztikát. Ez időben kiugróan emelkedett pl. az öngyilkosságok száma. Érthetetlen!Vajon miféle összefüggés lehet a dolgok között?
vukkocska
@Csubaka: az, hogy ki miért lesz öngyilkos, igazán nem tudni. Éppen arról beszéltek, hogy nem igaz a hír, hogy karácsonykor sokkal többen lesznek a karácsony miatt, az egyedüllét miatt öngyilkosok. A bányák jelentős részére tényleg bezárták, valóban a lengyel koksz miatt, meg azért is, mert balesetveszélyesek voltak. Salgótarján környékén legalábbis.

@petmail13: olvasd el, hallgasd meg, megérted. Remélem.:)
Csubaka
@mandiner: Tanulságul egy 2001-ben írott cikk részlete

"A magyarországi helyzet sajnos egyáltalán nem marad le a világátlagtól. Míg egy 1988-as felmérés szerint a megkérdezetteknek pusztán 2,9 százaléka panaszkodott súlyos depressziós tünetekről, az arány 1995-re már 7,1 százalékra növekedett. Hazánkban ez a betegség főleg az idősek körében fordul elő nagy gyakorisággal, amiről a magas öngyilkossági statisztikák is árulkodnak: a rendszerváltás után a hatvan év feletti lakosság körében majdnem kétszeresére nőtt az öngyilkosok száma. Az Ifjúsági Adattár adatai alapján 1995-ben a depresszió által leginkább sújtott csoportokba az alacsony iskolázottságúak és a munkanélküliek, ez utóbbin belül pedig a diplomás munkanélküliek tartoztak. "
Csubaka
@mandiner: Bocsi,ezt nem neked, hanem Vukkocskának szántam!
petmail13
@vukkocska: Én sokszor hallottam ezt, hogy nem szabad kiszedni a szavakat az öszödi beszédből, de még senkitől nem hallottam a valós értelmezését, ha ezt valaki megérteti és megteszi nekem annak örök életre hálás leszek kb 2- szer olvastam el sőt még nyelvész ismerőseim is és semmi pozitívat nem látunk benne
vukkocska
@petmail13: röviden megpróbálom:nagy retorikája volt a beszédnek többek között az, hogy nem csináltunk semmit, éjjel nappal hazudtunk. Hogy miért retorika? a 3x100 napos program, de különösen az első. Az egészségügyi dolgozók fizetésének jelentős megemelése, a 13. havi nyugdíj, a fiatal diplomások fizetésének alsó határértéki bevezetése, stb. Tudlajdonképpen minden olyan, ami kicsit meg is roggyantotta Magyarország költségvetését. Aztán az a rengeteg autópálya és autóút építése, stb. A beszéd végig arról szólt, hogy ébredjenek a szocialisták, dolgozzanak, mert nem muszáj képviselőnek lenni, el is lehet menni kapálni. Szó szerint. Az egész arról szólt, hogy a képviselőket beledöngölte a betonba. Magyarul: ébresztőt fújt arra, hogy nem elég megnyerni egy választást, dolgozni is kell. nyilván így lett a hősből (aki szerintem egymaga nyerte meg a szociknak a választást hihetetlen dinamizmusával, azzal, hogy magával tudta ragadni azt a réteget is, amelyik vaciált, kire szavazzon) "ellenség", illetve már nem olyan nagyon népszerű ember. Hát röviden ennyi. De nagyon röviden. Érdemes ebből a szemszögből végighallgatni a beszédet.
Csubaka
@petmail13: Az öszödi beszéd teljes hanganyaga fent van a neteten 4 részletben.
Vagy háromszor végig hallgattam és MSZP szimpatizánsként ledöbbentem a részt vevők megnyilatkozásain. Az egész űlés egyfajta eufólikus állapotban zajlott, nyilván a választási győzelem hatására. Mintha kábult, bedrogozott, gondokodásukban és cselekvésükben korlátozott emberek csoportját hallottam volna. Gyurcsány szavainak tényleges tartalmát felfogni sem voltak képesek ezek az emberek(?)!
"....a világgazdaság pénzbősége és trükkök százai (AMIRŐL NEKTEK NEM IS KELL TUDNOTOK) kellettek ahhoz, hogy idáig kibirjuk..."
A sajtó még hónapokig azzal volt elfoglalva, hogy "hazudtunk reggel,délben,...:"
és senkinek nem tűnt fel a fenit idézetben nagy betűvel kiemelt rész, pedig az már akkor kifejezte Gyurcsány politikai és vezetési morálját, amely először békésnek indult tüntetésekben fejeződött ki. Sem a Magyar,sem Európa más népei ilyen zsarnokot nem türnek meg. A hatalmi arrogancia és agresszió bizony társadalmi feszültséget szül, ami egyrészt megosztja az országot, másrészt értelmetlen és kezelhetetlen brutalitáshoz vezet mindkét oldalon.
Bokrost még békésen hallgatták, és csak azért nem fajultak el a dolgok, mert Horn érezve a társadalom tűrőképességének a végét, egyszerűen, egyik napról a másikra leváltotta!
vukkocska
@Csubaka: a statisztkával nem lehet mit kezdeni. Azonban az okkutatás sem hiányozhat, ha ilyen adatokat közlünk. Ezzel természetesen nem az általad leírtakat vitatom.
Csubaka
@vukkocska: Az okkutatás egyik összetevője pl. az érintettek meghatározott szempontokból történő összehasonlítása és e tekintetben az idézet utolsó mondata azt hiszem eléggé kifejező.
Azt ugyanis kevéssé hiszem hogy a Fradi veresége, vagy több idős ember egyidőben bekövetkezett szerelmi csalódása, a diplomások esetében pedig pszichikai túlterheltség lett volna oka a tetteiknek. Viszont mindhárom, jól elkülöníthető csoportot azonosan érintő változás a társdalmi helyzetük tragikus romlása, megélhetési körülményeik kilátástalansága.
vukkocska
@Csubaka: meg a pillanatnyi elmezavar vagy állapot. Meg a másik ember zsarolása, befolyásolása. Sok minden beletartozik. Hiszen miért is nem hal mindenki, aki öngyilkosságot kísérel meg?
mandiner
@vukkocska: mert van akinél csak segélykiáltás! Ezt én nem zsarolásnak mondanám, itt nem szerelmi drámákról van szó!
gcsabi
@vukkocska: @Csubaka: A történetben nem az" öszödi beszéd", hanem az odáig vezető. és az utána következő út a lényeg! Az történt, hogy az mszp-szdsz vezeete ország kormányzó erői cserbenhagyták a választóikat és az országot egyaránt, Arrol szólt az öszödig vezető út, hogy az ország érdekei helyett először a párton belüli hatalmi harc és a hatalom megszerzésére irányuló pucs kötötte le a kormányzás helyett a politikai vezetőiket. Majd két év "semmittevés" és "hazudozás" lövetkezett a megkaparintott hatalom mindenáron való megtartásáért. Megint nem az ország és az itt élők érdekei és jövője volt szemelőtt, csupán a HATALOM! A legtragikusabb és ennek a társulatnak a képességeit és alkalmasságát hűen tükrözö folyamatok az ujra megnyert választások utáni koncepciótlan, minden szakmai és gazdasági elgondolás nélküli "kormányzás", aminek köszönhetően a válság bekövetkeztekor teljesen szétesett és reális tervek nélküli országként álltunk! Egy kalandor, hataloméhes korrupt banda tönkretette az országot a legmocskosabb egoista céljaiért. A "nem csináltunk semmit" a legsúlyosabb tett amit egy kormány művelhet!
A gazdasági csőd és a kilátástalanságba juttatott milliók mellett a másik megbocsáthatatlan bűnük, az ország ilyen szintű erkölcsi lezüllesztése! A korrupció, lopás és elvtelen pénzosztogatás mellett, a manipulációk és az erőszak keverékével kihúzott négy év olan mértékű rongálása az erkölcsi értékeknek, ami talán a gazdasági bajoknál is súlyosabb és hosszabb ideig tartó gyógyulást igényel.
kiscserkész
Mint globális tőke egyik hírnöke most a világbank, mint munkaadója szeretné helytartóként, őt kiszolgálóként a nyakunkra ültetni. Remélem, ezt sokan ismerik fel és szavazatukkal kifejezik ez ellen a tiltakozásukat.
petmail13
@vukkocska: Pontosan én is ezt mondom, nem a beszéddel van baj, mert valóban ezzel lehet felakarta hívni a figyelmet, hanem amit csinált vagy inkább nem csinált, mikor a kocsijában össze vissza hazudozott, hogy választásokat nyerjen és utána is csak az országot tette tönkre, ha meg képes a híveihez szólni akkor nem tudom miért akar vezető lenni, mert utána is csak rossz volt.
petmail13
@petmail13: * ha meg nem képes a párttáraihoz szólni akkor nem tudom miért akar vezető lenni, mert nem alkalmas rá és utána is csak rossz volt.

Csubaka
@petmail13: Ha végig hallgatod a teljes öszödi anyagot tökéletesen meggyőzödhetsz arról, hogy ott semmiféle figyelem felhívás nem volt, csupán közönséges dicsekvés, hogy milyen körülmények között tudták legyőzni a FIDESZ-t.
Minden más csak "magyarázom a szennyest" típusú szépítése a történetnek!
motorman
Ez a Lengyel László melyik ujjából szopta, hogy Bokros "liberális" programja?
Ez olyan antiszociális, kőkemény konzervatív program, mintha maga Margaret Hilda Thatcher írta volna!
vukkocska
@Csubaka: kinek a pap, kinek a papné. Szimpátiában, szövegértésben egyaránt. :)
petmail13
@vukkocska: Mondjuk ahogy leírtad azt gondolatmenetedet, abba volt ilyen magyarázom a bizonyítványom effektus. :)
csutak
Bokrost bármikor!
A többi seholnemjegyzett nevű niemandot inkább a bányászatban látnám szívesen:)
vukkocska
@petmail13: tévedni emberi dolog. :) Nem vagyok az a fajta:):) Vagy van véleményem, vagy nincs.

grosfater
el kellene zavarni bajuszt a p...ba, nem a politika közelébe engedni...és még lesz ebben az országban olyan félkegyelmű, aki erre fog szavazni...uramatyám...
furfang
@gcsabi: tökéletesen összefoglaltad a 8 év hozadékát. Nem, inkább hordalékát!
furfang
@motorman: nálunk a legtöbb párt elnevezése mást takar, mint amilyen politikai irányzatot képvisel. Bokros a globális nagytőke konzekvens kiszolgálója. A hagyományokra magas ívben tesz, a szolidaritás, a humán értékek becsülése maximálisan hiányzik, tehát igazán konzervatívnak sem mondható a programja.
profon
Bokros Lajos az én hősöm ! Ha becsukom a szemem, látom ahogy kinyújtott jobb karjával átrepül Magyarország felett és GDP máris 2%-ot emelkedik. Ha megpödri igaz Magyar bajuszát a háztartási hiány eltűnik örökre. Rákacsint pár nyugati befektetőre és hónapok alatt gyárak ezreit indítják be kishazánkban. Annyit mond csak "normális magyarország " és az áruházak polcain minden termék hugarikummá válik ! Ti meg bántjátok ! Meg sem érdemlitek :(
luciferi
@profon: ..és akkor még a csomagokat nem is említetted, amiket kapunk tőle.:))
petmail13
@csutak: Elárulod, hogy egy olyan ember ki a köpönyegforgató MDF be találja a helyét az miért bármikor?????
profon
@kevijeni: Nem megyünk le kutyába ,ha egy géniuszt akarunk reálisan Isteníteni ! :)
luciferi
@profon: ..állítólag olyan aurája van, hogy kamerával nem lehet 2m.-nél közelebb menni, met megrepednek a lencsék. Ha meg nem, akkor beveri és kész!:)) Ezt űbereljék.
profon
@kevijeni: Egy igazi auragyilkos ! Apám, ász ez a csóka ! Nem csicsóka! :)
mandiner
@profon: Na ez az.....én bízom benne hogy még egyszer nem érdemlem ki a kegyeit)) Jóból is megárt a sok..nekem 95 is sokkk volt))
profon
@mandiner: Istenkém ez igaz? Nincs egy perce hogy befejeztem imámat és máris teljesült ! Hogy vagy csibecica?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.