Nyomozást indítottak az ausztrál hatóságok magyar szakmunkások ügyében, akiket feltehetőleg egy német cég vitt be az országba munkavállalási vízummal, és méltatlan, nem biztonságos körülmények között, mélyen alulfizetve agyondolgoztatja őket – jelentette pénteken az ABC News hírportál.

A húsz magyart a Schaefer német fővállalkozó cég vitte be az országba négy és fél hónappal ezelőtt, és a helyi törvények szerint nekik járó bérnek csak a felét fizeti ki nekik – állítja az ausztrál építőipari szakszervezet.

A munkások fémállványokat szerelnek össze egy hatalmas, teljesen automatizált raktárban, amely az IGA szupermarketlánc számára épül. A szakszervezet szerint az angolul nem beszélő munkások csak úgy tudnák betartani a biztonsági rendszabályokat, ha rendelkezésükre állna egy tolmács, de az nincs, és a munka nagyon veszélyes körülmények között folyik.

Egy magyar származású helybeli ausztrál, Tony Day elmondta az ABC Newsnak, hogy az egyik férfinak, akinek munka közben fémforgács került a szemébe, azt mondta a munkaadó: nincs szükség orvosi beavatkozásra, de ha ő akar, akkor az egészségügyi szolgáltatásért fizessen az utasbiztosításából.

Tony Day volt az, aki észrevette, hogy a magyar munkások milyen sanyarú körülmények között élnek. Egy háromszobás házban laknak mindannyian. Ráadásul a ott-tartózkodásuk első éjszakáján a padlón aludtak, mert nem volt még ágy sem.

Az egyik munkás tolmács segítségével elmondta az ABC Newsnak, hogy messze kevesebb bért kapnak, mint amennyit Magyarországon ígért nekik a Schaefer.

A szakszervezet képviselője arról számolt be, hogy a magyarok nem kapnak bérjegyzéket és olyan dokumentumot sem, amelyben le volna írva, hogy mire jogosultak. Egyértelmű, hogy kizsákmányolják őket – jelentette ki Rebel Hanlon, a CFMEU szakszervezet új-dél-walesi részlegétől.

A szakszervezetnek gyanús lett az is, hogy a magyar munkásoknak papír szerint van mindenféle olyan ausztrál szakképzettsége, amely a raktárban folyó munkához szükséges, noha valamilyen szintű angol nyelvtudás nélkül nem kaphatnának ilyeneket.

Az ABC News megkérdezte a munkaadó Assmont cég és a fővállalkozó Schaefer képviselőit is a magyarokról. A Schaefer egyik tisztségviselője azt mondta: egyáltalán nem tudtak a magyarok panaszairól mindaddig, amíg ügyük médianyilvánosságot nem kapott, és hogy a céget "legalább annyira aggasztja az eset, mint bárki mást".

Az Assmont a húsz magyar közül már hármat visszaküldött Magyarországra. Közölte, hogy teljesen eleget akar tenni az ausztrál előírásoknak és törvényeknek, továbbá mindent megtesz azért, hogy a magyarok panaszait "a lehető leggyorsabban és kielégítően orvosolják".

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Tootsy
Na ez igy ebben a formaban nem igaz, CSUSZTATAS!
Nem letezik olyan ausztral vagy ujzelandi munkaltato, foleg epitoipari ceg, aki ezt megengedne! Plane azert nem, mert a szakszervezet qrva erosen es hathatosan muxik arrafele, es a munkasok elso munkanapja BARHOL ugy kezdodik, hogy "Health and Safety" (Egeszseg- es biztonsag) vedelmi oktatast tartanak nekik, es kiosztjak a PPE-eket (Personal Protective Equipments) Vagyis a ful- es szemvedot, vedokesztyut, ha kell, legzofiltert. Nincs olyan bator munkaado, aki ezt kikerulne, mert ha alvallalkozokkal is dolgozik, de az egesz projektert O felel, az ausztral ill. az ujzelandi munkaado. Ki toltotte ki nekik a repulon a statisztikai lapokat? (Ezen meg kell nevezni pontosan azt a cimet, ahova mennek, ahol tartozkodnak elerhetoen, es a CELT is, hogy milyen cellal mennek oda?(Turisztika, tanulas, gyogykezeles, konferencia, MUNKAVALLALAS). Ha ezt az utobbit beirjak, TUTI, hogy a hataron reszletesen kikerdezik oket, mert be sem engedik munkaengedely nelkul oket. Itt valami egesz mas disznosag van, es egy-ket cikk mulva ki is fog derulni, hogy mi az.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dömdödöm
@Tootsy: akkor bemegyek a nagykövetségre kérek ideiglenes utlevelet és pénzt és az első géppel hazarepülök
Tootsy
@dömdödöm: Domike, mit hulyeskedsz, Te Ausztraliaban toltod fiatal eveidet, MELOVAL??? ..:o))
dömdödöm
@Tootsy: nem csak képletesen mondtam ,én mit csinálnék ilyen esetben
Desischado
Valami bűzlik Dániában, ahogy a jó öreg Hamlet mondaná. Tootsynak lehet hogy igaza van, de mit tudnak tenni egy olyan helyen, amit nem ismernek, a nyelvet sem beszélik? Már hallottam ilyen kizsákmányolásokról, máskor is! Az biztos, hogy mivel média nyilvánosságot kapott az ügy, most már nagyon vigyázni fognak! Tanulság, hogy nagyon körültekintően kell szerződni, és legalább egy minimál szinten tudni az adott nyelvet! Egyébként hogy ezek az emberek is kimentek, az bizonyítja, hogy milyen rosszul mennek itt a dolgok, hiába a kormányzati harsogás arról, hogy "jobban élünk", a nép javarésze ebből mit sem érez!
Tootsy
@Desischado: Ha a simlis nemet osszegyujti az utleveleket es berakja az aktataskajaba, gyakorlatilag a magyar dolgoo a vilagon semmit sem tud csinalni. Mondom, legalabb annyi nyelvtudasnak kene lenni, hogy vagy leirjak egy papirra, mit akarnak, es azt adjak oda egy rendornek - kulfoldon a rendor MINDIG segit, nincs kivetel! -, vagy valaki elmondja, mi a bajuk. Utlevel nelkul meg egy bankba sem tudnak bemenni, mert ahogy fentebb irtam, kulfoldon az utlevel a legfobb szemelyazonossagot bizonyito papir. (Kulfoldi banknal szamlanyitashoz kell az utlevel elsosrban, es meg egy masik fenykepes igazolvany, pl. jogositvany. Csak utlevellel a kezedben meg szamlat sem tudsz nyitni.)

Igen, ezek a szerencsetlen emberek eloremenekultek, mert itthon mar teljesen ellehetetlenultek, pedig volt szakmajuk, csak munkat nem talaltak.
Sajnos, igazad van, mert Ma.o. mar a disszidalasban is jobban teljesit...:o(((
Desischado
Tootsy, igazad van, sajnos, ebben nincs köztünk vita, de másban sem. Valóban az útlevél elvétele a legelső, mert anélkül semmit sem lehet csinálni. De az is igaz, örülök, hogy egyetértünk, hogy valamennyi nyelvtudás kell! A segítség szót angolul és németül sem nehéz leírni! Van annak módja, hogy mielőtt kimegy a delikvens, a legszükségesebb szavakat összeszedje!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.