Még soha nem voltak ilyen típusú bizonyítékok az egyiptomi rendőrök durva túlkapásaival kapcsolatban.

Rendőri utasításra lőttek agyon egy Kairóban tüntető 32 éves baloldali politikust – olvasható a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet közleményében. Saimáa esz-Szabbág tüntetőtársaival együtt koszorúkat akart elhelyezni a Tahrír tér 2011-es felkelés áldozatainak emlékére a forradalom negyedik évfordulója alkalmából, mikor többször is rálőttek. A nőt 5 éves kisfia gyászolja.

Az egyiptomi főügyész vizsgálatot indított az ügyben, a belügyminiszter pedig személyes felelőséget vállalt a tettes megbüntetéséért. A rendőrséget felügyelő belügyi tárca egy magas rangú tisztségviselője ugyanakkor kijelentette, hogy a vizsgálatok egyértelmű eredményei szerint az áldozattal olyan lövedék végzett, amelyet a biztonsági erők nem használnak, a videókat hamisítványoknak minősítette. A főügyész szerint az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendőrség csak könnygázt vetett be, mert a tüntetők a felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, majd kövekkel és petárdákkal támadtak a rendőrökre.

A HRW szerint ezzel szemben a szemtanújelentésekből az derül ki, hogy a biztonságiak mindenfajta előzmény és felszólítás nélkül támadtak az emberekre, alig pár perccel a demonstráció kezdete után. A jogvédő szervezet olyan esetekről is beszámolt, amelyek során az illetékes szervek megakadályozták hogy egyes szemtanúk vallomást tegyenek, sőt voltak olyanok is, akiket a kerületi ügyészség gyanúsítottként fogva tartott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.