Mélyen el kell gondolkozniuk a szaúdi férfiaknak a legújabb statisztikák és kutatások eredményein. A szaúdi nők körében bekövetkező népszerűség-csökkenésük ugyanis arra mutat rá, hogy mégsem vált be a több ezer éves, nőelnyomó minta, ami szerintük a jól működő, erkölcsös társadalmat, jólétet és…

Feltöltő: Kalechtor
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Kalechtor: Ja, az aranykalitkaban sem mindig szol szepen a bulbul madar ha ngja...Nem csoda, hogy rauntak a nok a kizsakmanyolasukra...:o)))
Az lesz a szep, ha majd egyszerre levetik a burkat, es a ferjek meglathatjak, hogy nemcsak egy fekete vaszonlepel a feleseguk...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
Álljanak be menekültnek, Merkel szívesen látja őket.
Sőt az európai erőszakoskodásaikat is eltusolja ideig-óráig.
Kalechtor
@Szókrakész: Az nem jó, mert ha már ott is megbuktak a fajtájukbeli, szomszéd országokban lakó nőknél, itt mi lenne???
Szókrakész
@Kalechtor: Igaz!

Pedig valamerre el fognak indulni ezek a telített tasakú, ürített elméjű...(nem akartam csúnyát, sértőt írni)
Hiszen húsvét van.
Kalechtor
@Szókrakész: Menjenek Kínába! :)

A kínai nők majd megvédik tőlük a kínai jófiúkat. ;)

youtu.be/_Yomixik-kw
Kalechtor
@Yoda69: Ahhoz képest pont a vezetésük pánikolt be az új tendenciákon. :)
csa-csa
"Mélyen el kell gondolkozniuk a szaúdi férfiaknak ..."
ha-ha! majd rohannak! eszement fanatikus bagázs!
Kalechtor
@csa-csa: Hát arra már én is rájöttem, hogy a gondolkozás nem az erősségük. ;)
RonaGyuri
Szeretem az ilyen szakértőket, akik pontosan azt sem tudják, hogy merre is van ez az ország, s olvastak valahol valakiről, aki hallott már olyanról, aki látott olyat, aki már járt ott.
Kalechtor
@RonaGyuri: Nem egészen. A cikk alapja, hogy a szaúdi állami vezetők pánikoltak be leginkább a tendenciákon és a cikkben felvázoltak elsősorban az ő "meglátásukat" tükrözik.

A hivatkozott gondolatok a szaúdi állami weblapokon is szerepeltek.
Pl az ottani családügyi minisztérium(?) (talán nem emlékszem pontosan a nevére) már intézkedéseket is tett, mert a külföldi házasságok "kudarcán" kívül vészesen emelkedik a válások száma, a nők elégedetlensége, stb.

"Az Arab News és más források szerint a szaúdi nők ma már iskolázottabbak és nagyobb szabadságot élveznek. Nehezen tűrik, hogy- a törzsi hagyományoknak megfelelően- férjeik uralkodjanak rajtuk, vagy szüleik válasszanak férjet számukra. Ma már mindkettő miatt bírósághoz fordulhatnak, amit meg is tesznek: tavaly 382 esetben éltek panasszal kényszerházasság ügyében.

Szép számmal adnak be válókeresetet a nők amiatt is, ha férjük gorombán bánik velük, vagy magától értetődő módon parancsolgatni akar nekik: a királyságban az év minden napjára átlagosan mintegy 66 válóper jut. A nők háromnegyede panaszkodik a férfiak szóbeli bántalmazására, és az "intimitás hiánya" is hétszer annyi nőnek, mint férfinak okoz problémát. Gyakoriak a szülőkkel való konfliktusok, lévén anyáik mindezt még természetes asszonysorsnak vették, s más lehetőség nem lévén, kénytelen-kelletlen belenyugodtak."
Kalechtor
@RonaGyuri: Tehát ha a cikkíró tájékozatlan/hazudik/téved, az csak a szaúdi patriarchális vezetőség tájékozatlanságát/tévedését/hazugságát tükrözi.
Honnan lehetne hitelesebb forrásból tájékozódni, mint maguktól az ott élőktől / ottani minisztérium véleményéből...?
RonaGyuri
@Kalechtor: Igaz van már 7éve, hogy ott dolgoztam, de nem hiszek egy ilyen tradicionális ország ilyen gyors változásában. Te magad olvastad az ottani hivatalos jelentéseket, mert nem igazán szokásuk az ilyen "kitárulkozás", főleg nem a házassággal kapcsolatban.
Ami pedig az állami vezetőket illeti azok az esetek döntő többségében a királyi családot jelenti!
Kalechtor
@RonaGyuri: www.thenational.ae/news/uae-news/more-emirati-women-marrying-foreigners

www.aninews.in/newsdetail4/story134577/more-saudi-women-marrying-foreigners-report.html

www.arabnews.com/node/239330

www.alhayat.com/Opinion/Badria-Al-Besher/1879378/%C2%AB%D9%88%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%A9%C2%BB-%D8%A8%D9%84%D8%A7-%D9%82%D9%84%D8%A8

Nem biztos, hogy mindet megtaláltam. :)
De konkrétan emlékszem, hogy valami "családjogi" szervezet foglalkozott az üggyel, a riasztó arányok miatt.
A forrás biztos, hogy nem külföldről indult, hanem "hazai szálról"; onnan terjedtek át a fordítások "nyugatra" a szaúdi helyzetet illetően.
karma1
@Kalechtor: Ja, az aranykalitkaban sem mindig szol szepen a bulbul madar ha ngja...Nem csoda, hogy rauntak a nok a kizsakmanyolasukra...:o)))
Az lesz a szep, ha majd egyszerre levetik a burkat, es a ferjek meglathatjak, hogy nemcsak egy fekete vaszonlepel a feleseguk...
Yoda69
@Kalechtor: Minap Bombayban lattam egy szaudi csaladot. Epp elottem csekkoltak be e repteren. A ferj ment elol vitte a papirokat, mogotte 3 feleseg a gyerkocokkel, utanuk pedig a hordar. Nekem nem tunt fel hogy panikolnanak :)
RonaGyuri
@karma1: bocs, de csak akkor viselik, ha elmennek otthonról!
RonaGyuri
@Kalechtor: majdnem olyan mintha a kurucinfo híreiből vett értesülések alapján érvelnél MO-ról! =))
karma1
@RonaGyuri: Tudom, de peldaul akik itt elnek es dolgoznak, otthon is fejkendoben vannak hosszu ujju ruhaban, altalaban sotet szinuben. Igaz, nem burkaban, a feketeben, de gyakorlatilag becsomagolva. Van itt egy kedves csaj, mar 3 gyereke van, kb. 28 eves, tudtam, hogy muszlim, de mar itt szuletett, banktisztviselo, ismerem kb. 10 eve, de csak az utobbi egy evben kezdett el hordani mindenhova fejkendot, ami az arcat is eltakarja... Mikor udvariasan megkerdeztem, hogy nem szolnak ezert a munkahelyen, mondta, hogy nagyon szenved, mert MUSZAJ a teljes arcat megmutatni a bankban, pedig ez ot most mar nagyon zavarja...Persze, nem tudom, mitol melyult el a vallasaban, de azert erre kivancsi volnek.
RonaGyuri
@karma1: há tudod rövidebb hosszabb ideig 10naptól - bő évig dolgoztam már egy-két arab országban, de mindenütt az volt a szokás - sőt az előírás -, hogy csak akkor, ha elhagyja a lakást, házat!
csa-csa
"Egy szaúdi házasságban eddig a férj szava volt a törvény,..."
azért javarészt sajnos ma is így van!
messze van még az az idő...
Kalechtor
@RonaGyuri: Te biztos jobban belelátsz, mesélhetnél róla, mi a szokás "otthon". Egyébként szerintem sem rohamos a változás; viszont az eddigiekhez képest lassan de biztosan tapasztalható némi lassú előrelépés.

Ebben segít az internet is, olvastam róla, hogy a nők számára tájékozódási alapot nyújt. Ha látják, hogy létezik más minta is, jobban fel merik emelni a szavukat a méltatlan bánásmód ellen.
RonaGyuri
@Kalechtor: Kár gúnyolódni! Természetesen erről sem lehet velük beszélgetni, de onnan tudom, hogy a bevásárló-központokban a legnagyobb európai divat cégek legújabb divat szerinti cuccaival vannak tele. Azoktól kérdeztem meg, hogy minek kellennek ezek a még nekik is méregdrága cuccok, mikor senki sem láthatja. Nos ők meséltek a szokásokról.
Kalechtor
@RonaGyuri: Írásban biztos nem jön át, de nem gúnyolódni akartam.
Mindig az információk megismerése a célom, tényleg érdekelt a dolog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.