Nem csak a gyomrunk, de a bőrünk is „éhes” lehet. Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenre van hatással az érintés, illetve annak hiánya – írja a nuus.hu.

Egy olyan társadalomban élünk, ahol nem vagyunk hozzászokva, hogy megérintsünk idegeneket, vagy akár a barátainkat. Furcsán hatna, ha hirtelen úgy érezzük szükségünk van egy érintésre, és ezért az utcán megölelünk valakit, vagy a villamoson ülőt megkérjük, hogy az ölébe ülhessünk. Mindenkinek megvan a maga személyes zónája, aminek a nagysága attól is függ, hogy hol nevelkedett fel az illető. Spanyolországban sokkal közvetlenebbek az emberek, és a mindennapi kommunikáció része egy-egy apró érintés. Itthon furcsábban hat, ha valakinek belépsz a személyes terébe, és hozzáérsz.

Gyerekkorban még alap az érintés, felvesznek, pelenkáznak, babusgatnak, aztán az évek múlásával ez egyre fogy. És ez hiba.

A tudósok a második világháború után kezdtek el foglalkozni az érintés hiányának hatásaival. Harry Harlow amerikai pszichológus arra volt kíváncsi, hogy az embernél és más emlősöknél megfigyelhető csimpaszkodásnak mi lehet a motivációja. A táplálkozásban van csupán szerepe, vagy a fizikai kontaktus a lényeg? A megoldást itt találod: nuus.hu.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
Az aurámba ne is hatoljon be senki a családomon, szeretteimen kívül.
ila51
@Szókrakész: amíg választható , én is ammondó vagyok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.