Levélben ítélte el az egyházi pedofíliát Ferenc pápa, zéró toleranciát hirdetve a hasonló bűncselekményekkel szemben – írja az Index.

Az egyházfő álláspontját még decemberben, az aprószentek ünnepén foglalta össze, levelét most hozta nyilvánosságra a Szentszék.

Halljuk meg a mi anyaegyházunk sírását és jajgatását is, aki nemcsak a legkisebb gyermekeinek okozott fájdalom láttán sír, hanem azért is, mert tud némely tagjának bűnéről is: ismeri a papok által szexuálisan kihasznált kiskorúak szenvedését, történetét és fájdalmát!

- írta kemény hangú üzenetében a pápa, amelyben egyúttal bocsánatot is kért az áldozatoktól és felelősséget vállalt a katolikus egyház nevében elkövetett bűnökért.

Szégyenkezünk e bűn miatt. Olyan emberek, akiknek az volt a feladatuk, hogy gondját viseljék ezeknek a gyermekeknek, lerombolták azok méltóságát. Mélyen fájlaljuk ezt, és bocsánatot kérünk. (...) Világosan és becsületesen tegyük magunkévá a „zéró tolerancia” parancsát ezen a területen!

Az egyházfő kritikusai szerint az ilyen kiállás inkább retorikai, valós jogi következményeket nem von maga után.

Ferenc pápa ugyanakkor korábban már fellépett a szexuális visszaélések ellen: 2015-ben például megfosztott papi méltóságától egy lengyel püspököt, aki kiskorú prostituáltak szolgáltatásait vette igénybe a Dominikai Köztársaságban.

A Vatikánban felállítottak egy bizottságot is, amely tanácsokat fogalmaz meg az abúzusok megelőzéséről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.