Szingapúrban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor továbbra sincs a száz legdrágább város között az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden ismertetett éves globális felmérése szerint.

A lista kirívó sajátossága, hogy a két legnagyobb brit pénzügyi-üzleti központ, London és Manchester egyaránt hatalmasat zuhant az elmúlt egy évben, mivel a font jelentően gyengült a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás óta. Az EIU 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárának kiszámításával állítja össze éves listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York. Az idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán megőrizte negyedik éve tartott első helyét Szingapúr, amelynek New Yorkhoz mért költségindexe 120 – írja az MTI.

A felső tízes mezőnyben szerepel Szingapúr mögött Hongkong, Zürich, Tokió, Oszaka, Szöul, Párizs, Genf, New York és Koppenhága.

London, az első számú globális pénzügyi szolgáltatási központ – amely tavaly ilyenkor még a világ hatodik legdrágább városa volt – 18 hellyel a 24. helyre zuhant az idei EIU-költségrangsorban.

Az Economist Intelligence Unit kedden bemutatott költséglistáján

Budapest a 108. helyen áll, eggyel lejjebb tavalyi helyezésénél.

A magyar főváros dollárban mért átlagos megélhetési költsége az EIU számításai szerint a New York-i szint 56 százaléka.

A kelet-európai EU-fővárosok közül a legolcsóbb – dollárban számolva – Bukarest,

amely a 124. helyre került, két hellyel lejjebb, mint tavaly. Az EIU számításai szerint a román fővárosban a New York-i megélhetési költségek 47 százalékából ki lehet jönni.

A világ legolcsóbb városa – legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára – a kazahsztáni Almati,

amely 38 százalékos költségindexével az utolsó, 133. helyre került az idei EIU-listán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.