Puerto Ricóban a népszavazáson nagyon alacsony részvétel mellett a többség arra voksolt, hogy a sziget legyen az Egyesült Államok 51. tagállama.

Puerto Ricóban népszavazást tartottak,  a többség arra voksolt, hogy a sziget az Egyesült Államok 51. tagállama legyen, írja a CNN.

A karibi sziget egyelőre az Egyesült Államok társult állama, a vasárnapi referendumon a szavazók 97 százaléka foglalt állást amellett, hogy Puerto Rico teljes jogú állama legyen az Egyesült Államoknak.

A 97 százalék magas arány, ám részvétel alacsony volt, a szavazásra jogosultak mindössze 23 százaléka voksolt. 

A három és félmillió lakost számláló szigeten legutóbb 2012-ben tartottak népszavazást, s akkor a szavazók 61 százaléka döntött a teljes jogú tagállammá válás igénye mellett. A washingtoni kongresszus azonban nem foglalkozott a referendum eredményével.

A jelenlegi népszavazáson három kérdésben foglalhattak állást a lakók:  legyen-e Puerto Rico az 51. szövetségi állam, legyen-e teljesen független állam, valamint maradjon a jelenlegi helyzet, s továbbra is társult állama legyen az Egyesült Államoknak. A mostani szavazás előtt több ellentüntető is kifejtette a véleményét.

Puerto Rico az USA 51. tagállama lenne

Ők nem támogatják a csatlakozást...

Fotó: Ricardo Arduengo/AFP

Az alacsony részvétel miatt a népszavazás eredményét Washingtonban várhatóan nem  fogadják majd el. A republikánus többségű szövetségi kongresszus állítólag ódzkodik attól, hogy Puerto Rico teljes jogú szövetségi állam legyen, ez azt jelentené ugyanis, hogy az USA-nak biztosítani kellene további két szenátori és több képviselői helyet a washingtoni törvényhozásban, republikánusok attól tartanak, hogy ez a Demokrata Pártot erősítené.

Címlapkép: Mark Ralston/Afp

CNN 

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.