A mexikói egykori drogvezérre életfogytiglani börtön vár, ha az ítélet is bűnösnek találja a tíz vádpontban.

A Sinaloa drogkartellt egykor irányító Joaquín „El Chapo” Guzmant, azaz a Köpcöst mind a 10 vádpontban bűnösnek találta a new york-i bíróság – írja a 24.hu.

Minden vádpontban bűnösnek mondták ki El Chapo-t, a Köpcöst

El Chapo 2017. január 19-én, mikor az Egyesült Államok hatóságainak őrizetébe került

Fotó: wikipedia /U.S. Immigration and Customs Enforcement

Guzmant többek közt azzal gyanúsították, hogy a mexikói határon keresztül kábítószerrel látta el az Egyesült Államokat és közvetve a világ nagy részét. A tanúkat 11 hétig hallgatták meg, több döbbenetes dologra is fény derült, példul hogy Guzman 13 éves kislányokat erőszakolt, mert "ők voltak a vitaminjai". 

Az MTI híre szerint 

"az esküdtszék tíz rendbeli bűncselekményben találta bűnösnek Guzmánt. A vádpontok között bűnszövetkezet létrehozása, összeesküvés pénzmosásra, kokain, heroin, marihuána és más kábítószerek nemzetközi terjesztése, tűzfegyverek használata szerepel. Az egykori drogbáró nem vallotta bűnösnek magát, de akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

"El Chapo" a vád szerint csaknem 14 milliárd dollárt zsebelt be, amíg – mintegy egy évtizeden keresztül – a hírhedt Sinaloa drogkartell vezetője volt.

A két és fél hónapja tartó per során 56 tanút és mintegy 200 órányi tanúvallomást hallgattak meg, köztük 14 olyan tanút is, aki korábban szintén kábítószer-kereskedő vagy egyenesen a Sinaloa kartell tagja volt és a nyomozás során együttműködött az amerikai hatóságokkal. A vallomások kínzásokat, gyilkosságokat, a mexikói kormányzattal összefonódó korrupciós ügyeket tártak fel. Ezeket a vád képviselője bizonyítékokkal támasztotta alá.

Az egyik tanú szerint Guzmán 100 millió dolláros kenőpénzt adott Enrique Pena Nieto volt mexikói elnöknek is.

Az amerikai sajtó "szappanoperának" minősítette a tárgyalás egyes jeleneteit, például azt, amikor Lucero Sanchez volt mexikói képviselőnő sírva fakadt a tárgyalóteremben azt ecsetelve, hogyan vonták be őt a kábítószer-kereskedelembe és elpanaszolta, hogy El Chapo ráadásul soha nem is fizetett neki.

Ítéletük meghozatalához az esküdtek hat napon keresztül tanácskoztak. Döntésük felolvasásakor Brian Cogan bíró azt mondta: az esküdteknek köszönhetően "büszke vagyok arra, hogy amerikai vagyok".

A 61 éves Guzmán ügyében a bíró június 25-én szabja ki a büntetést" – áll az MTI hírében.

(24.hu, MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kookas
reménykedtem hogy az orbányról van szóóó.
1magyar
Azt nem értem, hogy ezt még a tárgyalás előtt, vagy elfogás közben miért nem lőtték ki?
13 éves kislányokat erőszakolt meg, sok ember halála szárad a lelkén stb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.