A három legnagyobb európai pártcsaládot képviselő uniós tagállami kormányfők pénteken Brüsszelben egyeztetnek az Európai Bizottság következő elnökének személyéről – jelentette a Politico.

A Fidesz nélkül döntenek a leendő bizottsági elnökről

A május végi európai parlamenti (EP-) választásokat követő informális EU-csúcsértekezleten a néppárti (EPP), a szociáldemokrata (S&D), illetve a liberális (ALDE) pártcsalád koordinátorokat nevezett ki az uniós tisztújításról szóló egyeztetések lebonyolítására.

Az új megközelítés értelmében az EPP-t Andrej Plenkovic horvát és Krisjanis Karins lett miniszterelnök, az S&D-t Pedro Sánchez spanyol és António Costa portugál kormányfő, az ALDE-t pedig a holland Mark Rutte és a belga Charles Michel képviseli.

A brüsszeli hírportál bennfentes forrásokra hivatkozó, keddi cikke szerint a hat vezető munkavacsorára ül össze pénteken a belga fővárosban.

Legutóbb, 2014-ben az EPP-nek és az S&D-nek megvolt a többsége az Európai Parlamentben, a mostani választási eredmény azonban bonyolultabbá teszi a tisztújítást, ugyanis legkevesebb három frakcióra van szükség a többség eléréséhez, ami az alkupozíciók átrendeződésével jár.

Szakemberek szerint az új koordinátori rendszer gyengíti a frakcióvezetők pozícióját, s nem biztos, hogy elégséges lesz a folyamat zökkenőmentes véghezviteléhez.

Mint a Politico írta, a végső döntés nem is feltétlenül a koordinátori tárgyalások nyomán fog megszületni, miután például a legbefolyásosabbnak tartott két uniós tagállami vezető, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő nem is vesz részt ezeken, ráadásul egyes olyan szavazásokon, amelyeken minősített többségre van szükség, nagy súlyt képviselő országok esetében az adott kormánypárt nem is a fenti pártcsaládokhoz tartozik. Erre példa az Egyesült Királyság, Lengyelország és Olaszország.

Így Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének is intenzív konzultációt kell folytatnia a tagországok állam- és kormányfőivel, akiknek céljuk, hogy a június 20-21-i EU-csúcson megállapodjanak jelöltjükről az Európai Bizottság élére, akit aztán az Európai Parlamentnek kell majd jóváhagynia.

Az EP-választásokon legtöbb szavazatot szerző EPP listavezetője a német Manfred Weber. Az először a legutóbbi választások után alkalmazott csúcsjelölti rendszer azonban akkor és most is komoly vitákat váltott ki, minthogy az alapszerződés alapján az Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése, így azonban a pártok gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagállami vezetőket, akik közül többen is elutasítják a hivatalos joganyagban sehol nem szereplő rendszer alkalmazását.

Forrás: MTI

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Orbán annyira kimutatta a valódi énjét, szélsőjobboldali, fasiszta jellegét, hogy senkinek nem lehet kétsége afelől, kivel áll szemben. Ez a köztörvényes bűnöző maffiának nevezte a liberális demokráciákat, a jogállamiságot, az alkotmányosságot, miközben ő maga egy sötét maffiavezér és politikai prostituált. Ezek után, ha csepp gerinc van a néppártban úgy ba
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
qxy
Na azért nem úgy van az kérem. Igenis orbán majd el mondja hogy miért nem volt ott. A végén kiderül hogy ő hívta össze az egészet, Kiosztotta az ukászt és ott hagyta őket hogy közöljék a többiekkel.
Mert sok nyalonc szerint, az Eu is orbánnak köszönheti hogy Muttit leváltották. Mert igenis ezt egyedül" álajneee" orbán csinálta.
verőce21
Ez már a megjelenésekor is lipsiknek való gumicsonthír volt. A valóság az, hogy a Fidesz javaslatát és jelöltjét szavazták meg Bizottsági Elnöknek!
(Jók az ilyen előkerült hírek, legalább jót röhöghetünk ismét az ellenzéken.)
Borsodi
@Eladott Ország: Mért nem látja ezt így több Magyar?Már felelősségre kéne vonni amiért játszadozik a Magyar néppel,és szét szórta az uniós pénzeket a hobbijára
Eladott Ország
@Borsodi: Magyarország csak magára számíthat, nem fogja elkergetni helyettünk senki a tolvaj diktátort... de egyszer nagyot fog szólni!
Borsodi
@Eladott Ország: Bár igazad lenne,de az a baj ha a nép gyáva megalkuvó és még hülye is nem fog semmit tenni.akinek meg felfordul a gyomra ezek láttán elmegy egy normális országba.
Eladott Ország
@Borsodi: Minden diktatúra véget ért egyszer, leginkább jó rondán, az elkövetői és élvezői számára. Most sem lesz ez másképp. Attól fosnak, hogy egyszer vége lesz a pünkösdi királyságnak, és addig mindent be kell vetni. A törvényektől a legfőbb ügyészig őket szolgálja minden. A gond ott lesz, már most is ott van, hogy annyira leépültek, hogy már hazudni sem tudnak. Már a hívek közül is egyre többen látják, hogy meztelen a király. Egyszer – nem is sokára – jön egy kisgyerek és ki is fogja mondani. Meztelen a király.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.