Magyarországnak nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke is az EU nyugat-balkáni irányú bővítése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pozsonyban.

Ebbe az irányba bővítené az EU-t Szijjártó

A magyar diplomácia vezetője erről a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) és a Nyugat-Balkán országai (Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina) külügyminisztereinek találkozója után beszélt, azon a sajtótájékoztatón, amelyet a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) központjában tartott.

Szijjártó Péter leszögezte: az Európai Unió (EU) csak akkor lehet erős, ha megkezdődik bővítésének folyamata. A Brexitre utalva rámutatott: az EU tagországainak száma történetében először az idén csökkenni fog, de ezt a folyamatot meg kell fordítani. Hangsúlyozta: bár ma Európában a bővítéspárti álláspont van kisebbségben, és a távozó Európai Bizottság (EB) 2025-re tűzte ki a bővítés első lehetséges időpontját, Magyarország bővítéspárti ország, az EB ezen tervét képtelenségnek tartja, és bízik benne, hogy az új összetételű EB majd változtat ezen.

"Magyarországnak nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke is fűződik a nyugat-balkáni irányú bővítéshez" – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Kifejtette: az unió a Nyugat-Balkán országaival történő bővítésével komoly stabilitást lehetne adni a régiónak. Ez a tömeges illegális migráció megállításának szempontjából kulcsfontosságú, mivel egy stabil Nyugat-Balkán jobban ellen tud állni a migrációs nyomásnak.

A csatlakozás gazdasági vonzataival kapcsolatban a magyar külügyminiszter rámutatott: Magyarország tavaly 3,8 milliárd eurónyi forgalmat bonyolított a Nyugat-Balkán országaival, s ezt a forgalmat az idei év első negyedében 9 százalékkal sikerült növelni. Hozzátette: Magyarország gazdasági érdekeit szolgálná, ha eltűnnének az abból adódó akadályok, hogy Magyarország uniós tagország, a Nyugat-Balkán országai pedig nem. Elmondta: az EB szerdán hozza nyilvánosságra bővítési előterjesztését, amelyet "már régen nyilvánosságra kellett volna hozniuk." Hozzáfűzte: azt akarják, hogy az EU külügyminisztereinek és európai ügyi minisztereinek találkozóján, június 18-án szülessen döntés arról, hogy Észak-Macedónia és Albánia megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat, és Montenegró meg tudja nyitni az utolsó tárgyalási fejezetet.

Menyhárt József, az MKP elnöke az EP választás utáni felvidéki magyar politizálás lehetőségeivel kapcsolatban és a párt elnökségének hétfői ülésén született döntését tolmácsolva azt mondta: az egységes politikai képviselet is csak etnikai alapon szervezhető meg.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
...és az EU-ban érdekel bárkit is,hogy a magyar zseléipar fellendítője mit,és hova bővítene?Az EU-ban szíjjártó véleménye annyira számít,mint a lósz@rban a vitamin...
Hari
Így igaz, már csak ez hiányzik Európának ! Hajrá Peti, fel a fejjel, mert a hülyeség határtalan.
papa.49
Szargyártó el vagy tévedve, ez itt nem a KÍVÁNSÁG MŰSOR !!!
silber13
Petike! Ezt a szövegedet másképp ÉDMA effektusnak is nevezik, azaz: Éhes Disznó Makkal Álmodik
Klubtag
Úgy tűnik egyelőre a környező országokba pumpált pénzek (már ahol hajlandóak eladni a lelküket Orbánéknak) nem fog a kívánt mértékben hasznosulni. Nagyon is jól tudják az EU-ban, hogy a magyar 13-ak mire is használnák a bővítésbe bevont tagok, megvásárolt hálás küldötteit. Amire a 13-akat használják az oroszok, meg a kínaiak...a bomlasztásból már így is sok...
staro2
Magyarország kifejezetten ellenérdekelt a nyugat_balkáni országok EU felvételében.
Az angolok kiválásával megcsappanó fejlesztési forrásokból így is kevesebb fog jutni nekünk (az most más kérdés, hogy ennek is jó részét ellopják)
Ráadásul semmi nem indokolja ,hogy egy vegyes lakosságú potenciális tűzfészek az únión belül forrongjon.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.