Az Európai Unió (EU) Külügyek Tanácsa írásbeli eljárás keretében hat hónappal, azaz 2020. március 31-ig meghosszabbította a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia uniós haditengerészeti flotta mandátumát – közölte az uniós tanács csütörtökön.

Az EU hat hónappal meghosszabbította a migrációs műveletet

A 2015 ősze óta működő művelet alapmegbízatása a migránscsempészek és emberkereskedők üzletszerű tevékenységének ellehetetlenítésére irányuló uniós intézkedések elősegítése a Földközi-tenger déli és középső medencéjében.

A művelet támogató feladatokat is ellát. Biztosítja a líbiai parti őrség és haditengerészet kiképzését, nyomon követi a kiképzés hosszú távú hatékonyságát és hozzájárul az ENSZ fegyverembargójának végrehajtásához a líbiai partokhoz közeli nyílt tengeren. A művelet keretében ezen túlmenően az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival összhangban megfigyelést és információgyűjtést végez a líbiai export kőolaj illegális kereskedelméről. A művelet ily módon hozzájárul egyrészt az arra irányuló uniós törekvésekhez, hogy Líbiában helyreálljon a stabilitás és a biztonság, másrészt pedig a Földközi-tenger középső térségének tengeri védelméhez.

Mint közölték, az EU ideiglenesen továbbra is felfüggeszti a haditengerészeti egységek bevetését, mivel a tavaly júniusi EU-csúcstalálkozó döntései nyomán hozott intézkedések részeként az uniós tagállamok a megfelelő fórumok keretében tovább folytatják a partra szállást lehetővé tevő megoldásra irányuló munkát. Az uniós tagállamok készen állnak arra, hogy amint szükséges, visszatérjenek erre kérdésre, hogy a haditengerészeti egységek bevetésével kapcsolatban esetleges újabb iránymutatást nyújtsanak a műveleti parancsnoknak. A művelet ennek megfelelően folytatja megbízatásának végrehajtását – írták.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.