Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta az elnök felmentésére irányuló eljárás jogszerűségét kimondó határozatot.

A képviselők jóváhagyták Trump elmozdításáról szóló eljárást

A demokrata párti többségű képviselőházban – amely az amerikai kongresszus alsóháza – 232:196 arányban voksoltak a benyújtott határozati javaslatra. A határozat értelmében az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) előtt szükséges vizsgálatok jogszerűek és ezentúl nyilvánosak is lesznek.

A szavazás nem magáról az impeachment eljárás megindításáról szólt, hanem a megindításhoz vezető vizsgálatok jogszerűvé tételéről. A republikánus törvényhozók ugyanis mindeddig azt kifogásolták, hogy demokrata párti kollégáik úgy kezdték meg a vizsgálódást és a meghallgatásokat, hogy előtte – a házszabálynak megfelelően – nem szavazott róla a képviselőház.

Két demokrata párti politikus – a minnesotai Collin Peterson és Jeff Van Drew New Jerseyből – a határozat – vagyis a vizsgálatok és a meghallgatások folytatása – ellen voksolt. Egyetlen republikánus képviselő sem szavazta meg a határozatot.

A szavazáson Nancy Pelosi házelnök elnökölt. A házelnökök a hagyományok szerint általában nem szavaznak, de Pelosi ezúttal voksolt, mégpedig pártja irányvonalának megfelelően igennel.

Donald Trump amerikai elnök percekkel a voksolás után a Twitteren reagált. "Az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése" – írta a mikroblogban az elnök, aki a voksolás előtt, csütörtökön reggel több Twitter-bejegyzést is közzétett erről.

Donal Trump kampánya közleményt adott ki, amelyben a szavazást az elnök "szigorúan politikai okból történő elmozdítási kísérletének" minősítette.

"A mai szavazás csupán azt bizonyítja, hogy az egész impeachment-folyamat már a kezdetektől fogva sarlatánság"- fogalmazott a közleményt aláíró Brad Parscale kampánymenedzser. Hozzáfűzte: "a választók majd megbüntetik azokat a demokratákat, akik asszisztáltak ehhez a komédiához".

(Kép: MTI/AP/Andrew Harnik)

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Nagyon kéne az USA-nak egy normális elnök! Pláne, hogy felbolydult a világ.
jesz
Ez pont olyan, mint a brexit...nyúlik, nyúlik mint a rétestészta, aztán jövő ősszel a nép újraválasztja Trumpot..
Az angolok is maradnak, Boris is, Trump is...

Biztos, ami biztos, jóízű gumicsontot a népnek, aztán azzal jól elvan.
Peller Anikó
@jesz: Én nem bánnám ha maradnának, így a boris megmaradna meg a viszki is. Bárcsak a tecsó miatt aggódok, túl sok a végkiárusítás. De már elkezdtem takarékoskodni, hátha 1 Ft-ért eladják. Mondjuk ez a Raiffaisennél nem jött be.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.