A világ legfiatalabb államának számító Dél-Szudánban 2013 decemberében elmérgesedett a viszály végül polgárháborúba torkollott.

Legalább huszonhatan vesztették életüket és harmincan megsebesültek a dél-szudáni Rumbek településén fellángolt törzsi villongásokban – közölte Benjamin Laat tájékoztatási miniszter pénteken.

A tárcavezető szerint az összecsapások csütörtökön törtek ki a rivális Manuer és Gaak klán között a központi fekvésű Nyugati Tavak államban.

Huszonhat ember halálát erősítették meg és harminc sebesülést

– ismertette Laat. Mint mondta, az erőszakcselekmények kiváltó oka feltehetően a Gaak klánhoz tartozó egyik üzletember meggyilkolása lehetett a Manuerek egyik tagja által.

A lehető leghatározottabb módon elítéljük ezt a barbár tettet

– jelentette ki Laat.

A miniszter egyben sürgette a kormányt, hogy kezdje meg a civilek tömeges lefegyverzését a Nyugati Tavak államban.

A világ legfiatalabb államának számító Dél-Szudánban 2013 decemberében elmérgesedett a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Riek Machar között, miután Kiir azzal vádolta Machart, hogy puccsot akar levezényelni ellene. A vita végül polgárháborúba torkollott.

A szemben álló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, de az nem vetett véget a harcoknak. Tavaly szeptemberben Kiir és Machar újabb békeegyezményt kötött, de már azt is többször megszegték.

Az évekig húzódó polgárháború a nemzetközi sajtóban idézett összesítések szerint több ezer emberéletet követelt, és milliók váltak földönfutóvá.

Dominic Chuang Marial, a Dél-Szudáni Fiatalok a Fejlődésért nevű segélyszervezet igazgatója szerint a friss összecsapások igazolják, hogy nem honol béke az országban.

Ha civilek harcolnak egymással törzsi választóvonalak mentén, akkor az azt jelenti, hogy egyáltalán nincs békesség az országban

– hangoztatta Marial.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.