Kilencvenegy gyerek vesztette életét január és június között a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén található Ituriban dúló erőszakban, ami láthatóan kimeríti az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A jelentés szerint 91 gyerek vesztette életét, 27-et csonkítottak meg, és 13 vált szexuális erőszak áldozatává 2020 januárja és júniusa között a fegyveres csoportok támadásai sújtotta térségben, miközben más gyerekeket besoroztak katonának.

Az UNICEF beszámolója szerint 18 egészségügyi létesítményt fosztottak ki vagy romboltak le, miközben több mint 60 iskolát ért támadás, aminek következtében mintegy 45 ezer gyerek esett ki az oktatásból.

Az UNICEF a jelenséggel kapcsolatban aggodalmát fejezte ki egyebek között amiatt, hogy 74 százaléka hiányzik a kongói gyerekek humanitárius szükségleteit fedezni hivatott 318 millió dolláros (több mint 97 milliárd forintos) alapnak.

Ituri tartomány jelenleg 1,6 millió belső menekültnek ad otthont, akiknek többsége az erőszak elől elmenekült nő és gyerek, valamint 2,4 millió ember szorul sürgős humanitárius segítségnyújtásra

– közölte az UNICEF.

A világszervezet szerint a tartományban több mint ezer embert mészároltak le 2017 decembere óta, ami emberiesség elleni bűncselekménynek minősül.

Ituriban gyakoriak az összecsapások a hadsereg és a Szövetség Kongó Fejlődéséért (Codeco) nevű milícia közt. Az utóbbi az állítása szerint az itt található Lendu térség földműveléssel foglalkozó csoportjait "védelmezi" az ugyancsak a tartományhoz tartozó Hemu pásztoraitól. A térségben tevékenykedik továbbá a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) lázadócsoport is, amelyet civilek ezreinek legyilkolásával vádolnak.

A térségben mintegy száz felkelőcsoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért. A fegyveres csoportok a helyi lakosságot is fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a 18 ezer katonát állomásoztató kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) jelenlétének.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.