Egy litvániai nyércefarmon több prémes állatban is kimutatták a koronavírust.

A vírust 169 váratlanul elhullott állatban mutatták ki, és további vizsgálódások megerősítették az eredményt. Állítólag a Jonava régióban található farm egyik dolgozójáról terjedhetett át a fertőzés a nyércekre. A helyszínen óvintézkedéseket léptettek életbe, és korlátozták a tevékenységet. Egyebek között lemondták az állat- és takarmányszállítmányokat.

A hatóságok szerint további mintegy negyven nyércet kell leölni a farmon, ahol összesen mintegy 60 ezer állatot tartanak.

A vilniusi egészségügyi hatóságok szerint ez az első eset, hogy állatok bizonyítottan SARS-CoV-2 vírussal fertőződtek meg Litvániában.

Nyércekben is megjelent a koronavírus

A körülbelül hárommillió lakosú balti országban az elmúlt időszakban erőteljesen emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Litvániában eddig 53 757 fertőzöttje és 449 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint.

A SARS-CoV-2 vírust korábban egyebek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken azonosították. Litvániába ezért november közepe óta tilos élő nyércet bevinni.

Úgy tűnt, hogy Lengyelországban is megjelent a nyércek között a vírus, ezt azonban a hivatalos vizsgálat nem igazolta – közölte csütörtökön Grzegorz Puda lengyel mezőgazdasági miniszter.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.