Magyarországot elvileg nem érinti az uniós szankció, mert vezetéken kapjuk az orosz gázt, de a piaci kilengéseket megérezhetjük, amennyiben élesedik a korlátozás.

A privatbankar.hu cikke szerint a héten ismét megpróbálják az uniós tagállamok EU-hoz rendelt nagykövetei Brüsszelben, hogy tető alá hozzák a megegyezést az orosz kőolajra kivetendő ársapka ügyében. 

Putyin teljesen elzárhatja a gázcsapokat? Még tárgyal az EU, hogy mekkora ártól szankcionálják az orosz kőolaj tengeri szállítását – ha megvan az eredmény, Moszkva bekeményíthet

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/DimitroSevastopol

Ezt december 5-ig (ami jövő hét hétfő) tető alá kell hozniuk, mert ekkor lép életbe az orosz kőolaj importjára kivetett, közel teljes körű uniós tilalom. Erről az Európai Tanács még júniusban, a hatodik uniós szankciós csomag részeként döntött (decembertől megtiltja az orosz kőolaj importját és szállítását), jövő februártól pedig a finomított kőolajtermékekre is kiterjesztik az embargót. 

A tilalom alól viszont – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Bulgária nyomására – felmentés kapott a vezetéken szállított kőolaj, így azon keresztül továbbra is lehet importálni az orosz naftát. Az Európai Tanács szerint ez azonban csupán ideiglenes felmentés azon országok számára, amelyek különösen függnek az orosz ellátástól, és "nincs életképes alternatívájuk" – idézi a cikk.

A tervek szerint az EU a tengeren szállított orosz kőolaj árát hordónként 65-70 dollárban maximálná, az Egyesült Államok 60 dollárban húzná meg a határt, Ukrajna 30-40 dolláros ársapkát szeretne elérni, a cél pedig az, hogy Oroszországnak még kevesebb bevétele legyen az energiahordozói után, amit az ukránok elleni háborúra fordíthatna. Lengyelország és a balti államok egyébként túl magasnak találják az EU ársapka-tervezetét, Görögország, Ciprus és Málta viszont az unió által javasolt árnál magasabbat szeretne elérni, mert ellenkező esetben kevesebb szállítmányt kapna. Ha viszont nem sikerül megaadályozniuk az EU tervét, akkor viszont a hajózási vállalatok számára kérnek kompenzációt. 

A cikk szerint erre válaszul viszont az várható – amennyiben élesítik az uniós szankciókat –, hogy Moszkva leállíthatja az olaj- és gázszállításokat a tervet támogató országokba, mivel Vlagyimir Putyin már többször is belengette: a korlátozást támogató országokba leállhat a szállítás.

A lap szerint az ársapka Magyarországra nem vonatkozna (hiszen mi vezetéken kapjuk az orosz kőolajat), Szijjártó Péter külügyminsizter pedig egy múlt heti EU-s külügyminiszteri tanácskozás után arról beszélt, hogy amennyiben a tengeri szállítás a vezetékes szállítás ellehetetlenülése miatt lenn szükséges, akkor arra nem vonatkozna a korlátozás. A privatbankar.hu ehhez annyit tett hozzá, hogy az intézkedés keltette várható piaci lengéseket ugyanakkor Magyarország is megérezné.

Szijjártó arra is kitért, hogy a kormány ellenzi az ársapkákat és más korlátozó intézkedéseket, mert azok miatt csökkenne a gáz vagy az olaj mennyisége az európai piacon, ami az árakat növelné. (Ugyanakkor a magyarországi ársapkával kapcsolatban nincsenek ilyen fenntartásaik – jegyezte meg a lap.)

"Az intézkedéshez mindenesetre módosítani kell a már elfogadott uniós szankciókat, ahhoz pedig minden uniós tagállam, így Magyarország jóváhagyása is szükséges. Bár a magyar kormány a nagy botrányt kiváltó bombás plakátokon kikelt az uniós szankciók ellen azok inflációgerjesztő hatására hivatkozva, és nemzeti konzultációt is tartott a kérdésben, eddig minden szankciós csomagot megszavazott.

A tárgyalások az uniós országok között hétfőn is folytatódtak – megegyezés egyelőre nincs"

– olvasható a cikkben.

Forrás: privatbankar.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
"az intézkedés keltette várható piaci lengéseket ugyanakkor Magyarország is megérezné"

úgy értitek, hogy az ársapkától drágulna az orosz olaj?

HAHAHA
Yoda69
Minket nem ertint? A faszt nem. A debil kormanyunk 3x-os aron veszi a ruszkiktol a gazt, mint a tozsdei ar.
KisTehen
@Yoda69: tőzsdei áron senkitől se kapsz gázt
Yoda69
@KisTehen: akkor mire jo a tozsdei ar?
durbincs
@Eladott Ország: @Eladott Ország: Maga má megent hanyagolja a szines piruláit ? Isten 50IQ-s barma ? mint @Horizont: @kereső: @Cucika: @namihami:@m73: @gina: @kula: @csak húgy..: @Aki Én: @m73: @sgl: @Jozefina: @Törölt Nick: @simmering73: @balos: @Havanagi: @teuton: @Yoda69: @kotos: @T-Boly: @Sámannus: @VASTAGBŐR: @Clavigo: @Emmersson71: @orsos vendel: @Dr. Proktor: @volvós:@nejlontacskó: @justhpeter: nevű trágyás szájú 1 ip-s nyálas Sánta Púpos Tésztahátú Trasvestita bérköcsögök ??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok