Egy tényfeltáró anyag rámutat, hogy a reálisnál kétszer-háromszor drágábban élelmezik az ukrán katonákat a háborús országban.

Korrupciós ügybe fulladhat az ukrán katonák élelmezéseANATOLII STEPANOV / AFP

Az ukrán honvédelmi minisztérium a reálishoz képest kétszeres-háromszoros áron vásárol élelmiszereket a fegyveres erők számára – ezt állítja tényfeltáró anyagában a ZN.ua hírportál. Jurij Nyikolov, a Nasi Dyenygi (a mi pénzünk) projekt alapítója a fegyveres erőktől megszerzett, hitelesnek tűnő dokumentumok tömkelegét publikálta az oldalon – vette észre a 444.hu.

A dokumentumok szerint a 2022. december 23-án megkötött, összességében 13,16 milliárd hrivnyás (358 millió dolláros) keretszerződésekben rögzítették a Poltava, Szumi, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi megyékben állomásoztatott egységek katonáihoz eljuttatandó alapvető élelmiszerek árát. A példa kedvéért kiemelték: egy tojás 17, egy kiló burgonya 22, egy kiló csirkecomb 120 hrivnyába kerül. Ezeket az összegeket vetette össze Nyikolov a kijevi Szilpo-diszkontok áraival, és azt tapasztalta, hogy a tojásért 7, a krumpliért 8-9, a csirkecombért 80 hrivnyát kérnek.

A szerződést a ZN-cikk szerint az ukrán honvédelmi minisztérium állami beszerzési igazgatóságának vezetője, a történelmi nevű Bohdan Hmelnickij írta alá, akit már tavaly nyáron meggyanúsítottak egy 580 millió dolláros sikkasztással, ezt az ügy anyagai szerint a katonai felszerelések beszerzésekor követhették el.

A ZN-es tényfeltárás megjelenése után Marjana Bezuhla, az ukrán parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke bejelentette, hogy állami számvevőszéki ellenőrzés kezdődhet a honvédelmi minisztériumnál, és közölte azt is, hogy a testület kész meghallgatni Olekszij Reznyikovot, a tárca első emberét.

A minisztérium egynapi gondolkodás után vasárnap reggel azzal próbált visszavágni az újságírónak, hogy az információit tudatosan manipulatív és félrevezető módon tette közzé. A tárca emiatt a nemzetbiztonsági szakszolgálatokhoz, az SZBU-hoz fordult – meg a központi nyomozó irodához és a korrupcióellenes ügynökséghez is egy füst alatt –, úgymond annak érdekében, hogy kezdjenek nyomozást „a hamis állítások miatt, amelyek ellentétesek a védekezés érdekeivel a különleges időszakban”.

A botrányt Volodimir Zelenszkij elnök is kommentálta: vasárnap éjjeli videós üzenetében közölte, „a társadalom minden információt meg fog kapni, az állam pedig megteszi a szükséges nagy horderejű lépéseket”. „Azt akarom, hogy világos legyen: nem fogunk visszatérni ahhoz, ami volt, ahogy azt egyes emberek megszokták, akik közel álltak az állami intézményekhez, vagy azok, akik egész életükben a pozíciókért kapaszkodtak. Visszatérés nem lesz” – fogalmazott.

Forrás: zn.ua, 444.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Őrnagy: ne dühöngj ,attól sem leszel okosabb!
neked valóban vannak híveid? -egy fasza,istentöl elrugaszlodott pap lehetsz ! :)
-oszt a friss ministráns húst szereted-e ?
csak úgy....
@KisTehen: te tudod,hogy mennyit eszik egy éhes harcos? egy hozzád hasonló buta bocit hárman megesznek ebédre,nokedlival!
csak úgy....
@KisTehen: gyönge vagy boci mint a harmatos kutyaszar.
Emmersson71
Mi a gond? Csak rádobták az alkotmányos költséget! NER stílusban...
jesz
Egy videóban az ukrán harcosok megüzenték a vezetőiknek, hogy arra ügyeljenek inkább orosz fogságba kerüljenek, mint ők kapják el őket...és mutatták mit kaptak enni, amit a sáros lövészárokban ettek...hát azt ettek, amit lopni sikerült...mert az ellátás valahol elakadt...hogy Zelenszkíjnek mit igértek, le sem merem írni.
verőce21
Kárpátalján pedig népirtás folyik a háború leple alatt...!
Eu ezt támogatja pénzzel, fegyverrel...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.