A nyugdíjak emelésének mértékén akadt ki Milos Zeman.

A cseh választók becsapásának minősítette Milos Zeman államfő a képviselőház szombati döntését a nyugdíjtörvény módosításáról, amely szerint nagy infláció esetén jóval kisebb mértékben növekednek a jövőben a nyugdíjak, mint eddig – olvasható az MTI hírében.

A távozó cseh köztársasági elnök szerint becsapta a választókat a kormány

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Haim Zach/Government Press Office

"Ez a választók becsapása" – jelentette ki a tisztségéből szerdán távozó cseh elnök a CNN Prima News cseh kereskedelmi tévének vasárnap adott interjújában.

Az eddig hatályos szabályok szerint a tavalyi kétszámjegyű infláció következtében júniusban átlagosan 1770 koronával (29 205 forint) kellett volna megemelni a nyugdíjakat. A mostani törvénymódosítás után azonban az átlagos nyugdíjemelés csak 760 korona (12 540 forint) lesz.

Milos Zeman ismét elmondta korábbi véleményét, miszerint a "nyugdíjasokon takarékoskodó állam nem jó állam". Úgy véli, hogy a nyugdíjtörvény módosítása jogi szempontból is támadható. Leszögezte: "értelmetlen", hogy a kormánykoalíció gyorsított eljárásban vitte keresztül a törvénymódosítást. "Ez olyan jogi hiba, amely miatt a törvénymódosítást valószínűleg el fogja utasítani az alkotmánybíróság" – jelentette ki az államfő a televízióban.

Az ellenzéki ANO, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalmak már jelezték, hogy az ügyben beadvánnyal fordulnak az alkotmánybírósághoz.

A távozó cseh elnök azt mondta, hogy a nyugdíjtörvény módosítása ügyében alapvetően egyetért az ellenzékkel.

Az alsóház által szombaton elfogadott törvénymódosítás most a szenátus elé kerül, ahol a kormányoldalnak szintén jelentős többsége van, majd még az államfőnek kell aláírnia ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen. Petr Pavel megválasztott államfő bejelentette, hogy álláspontját jövő pénteken, hivatalba való beiktatása után hozza nyilvánosságra.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.