Németországban tartóztatták le a német hatóságok Nagybánya korrupció miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt polgármesterét, Catalin Cherechest, aki pénteken külföldre szökött – közölte kedden este a román rendőrség tájékoztatása alapján az Agerpres hírügynökség.

A német rendőrök kedden a bajorországi Augsburg városában fogták el és tartóztatták le az erdélyi város elöljáróját, aki ellen szombaton nemzetközi elfogató parancsot adott ki a román rendőrség – áll az országos rendőrfőkapitányság Agerpres által idézett tájékoztatásában.

Mint írták, német, magyar, osztrák és olasz kollégáikkal együttműködve próbálták felderíteni a román politikus hollétét, akit a külföldi partnerek találtak meg és tartóztattak le.

Catalin Chereches pénteken a Pete-Csengersima határátkelőn egy rokona útlevelével szökött Magyarországra a román hatóságok elől, mielőtt aznap a Kolozsvári Táblabíróság többrendbeli csúszópénz elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A nagybányai politikus szökése miatt Catalin Predoiu belügyminiszter vasárnap leváltotta Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt.

Emellett elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a petei határátkelőnél, megállapítandó, hogy milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló polgármester, "ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását". A Cherechest szállító taxit ellenőrző határrendész ellen fegyelmi eljárás indult.

Alina Gorghiu román igazságügyi miniszter bejelentése szerint szökése miatt tovább súlyosbodhat Chereches büntetése. A román képviselőház hétfőn elfogadta azt a törvényt, miszerint 6 hónaptól 3 évig terjedő időtartammal növelhető azon jogerősen elítélt személyek börtönbüntetése, akik megszöknek a szabadságvesztés végrehajtása elől. A jogszabály kihirdetése után lép hatályba.

A több román pártot is megjárt, magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Catalin Chereches 2011 óta Nagybánya polgármestere.

A 2016-os romániai önkormányzati választásokon a DNA vádemelése ellenére a nagybányaiak 70 százaléka rá szavazott. Rendőri kísérettel vitték a szamosújvári börtönből a nagybányai önkormányzat alakuló ülésére, hogy letegye a polgármesteri esküt. 2020-ban újabb polgármesteri mandátumot szerzett.

Forrás: mti.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@Maccska: magácska olyan nemzethy,hogy a vidnyányánszij magára szabná a csútit az új o-perájában
izéke
Fényes karriert csinálhatott volna a fideszben...
balos
@Maccska: magácska olyan nemzethy,hogy a vidnyányánszij magára szabná a csútit az új o-perájában
izéke
@Maccska: vagyis szerinted is korrupt a fidesz,most ismerted el :)))))
balos
@Maccska: nedveske!A nacionalista az nem véletlenül labanc aki a muszka seggén érzi a nemzethytudatát "FAJTÍSZTÁNAK" csak szólok,hogy érezd át a szagodat!szaros nyilasgeci!
teuton
Erdekes, hogy a MAGYAR oldalon senkit nem vontak felelössegre, nemhogy levaltottak, holott schengeni hatar, tehat szigoruan ellenörizni kell minden belepöt ellenörizni... De lehet, hogy diplomaciai autot küldtek erte? Volt mar ilyen...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.