Venezuela bejelentette, igényt tart egy Guyanahoz tartozó, olajban és földgázban gazdag régióra.

A következő háború Dél-Amerikában robbanhat ki: Venezuela területet foglalna, Brazília katonákat küld a határra

Nicolas Maduro venezuelai elnök egy térképpel, melyen Essequibo már Venezuela részeként szerepel. Kép: AFP PHOTO / VENEZUELAN PRESIDENCY / ZURIMAR CAMPOS

Brazília közölte, hogy csapatokat telepít a Venezuelával közös határ mentén – írja a BBC nyomán az Index. A brazil lépés előzménye, hogy Venezuela bejelentette, igényt tart a Guyanahoz tartozó – az országnak gyakorlatilag kétharmadát kitevő –, olajban és földgázban gazdag Essequiba régióra.

A feszültség egy vasárnapi venezuelai népszavazás óta egyre nő, ugyanis a voksoláson a résztvevők több mint 95 százaléka támogatta a kormány Essequiba területére vonatkozó igényét.

Nicolas Maduro venezuelai elnök azóta felkérte az állami olajtársaságot, hogy adjon ki ott kitermelési engedélyeket, és javasolta, hogy a nemzetgyűlés fogadjon el egy törvényjavaslatot, amely a területet Venezuela részévé nyilvánítja.

Míg Guyana magas készültségben tartja csapatait, a brazil hadsereg közölte, hogy több katonát vezényel a határ menti Boa Vista városába, Roraima állam fővárosába, valamint több fegyveres járművet is telepít.

A guyanai hadsereg egy helikoptere hét emberrel a fedélzetén éppen szerdán tűnt el a venezuelai határ közelében

– idézi fel a portál. A guyanai vezérkari főnök, Omar Khan azonban azt mondta, hogy „nincs olyan információ, amely arra utalna, hogy Venezuela érintett lenne”.

Forrás: Index.hu, BBC

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@KisTehen:" Szergej Lavrov az elmúlt napokban felkereste Oroszország legközelebbi latin-amerikai szövetségeseit, így Brazíliában, Venezuelában és Nicaraguában is járt."
2023.aprilis.
izéke
@KisTehen: vajon melyik orosz politikus járt arrafelé mostanában? Megy az újabb figyelemmegosztás putyinék részéről,
izéke
@KisTehen:" Szergej Lavrov az elmúlt napokban felkereste Oroszország legközelebbi latin-amerikai szövetségeseit, így Brazíliában, Venezuelában és Nicaraguában is járt."
2023.aprilis.
Sakk Matt
@KisTehen: Orbán nyilván a béke pártján állva felszólítja Guyanát a kapitulációra..még fehér zászlót is küld a hazai készletből.
jáger laszló
Guyana elcsúszott az olajon
Venezuelának is +tetszett
Várjuk a +oldást!!
csak ennyi
barátilag
J,L,
simmering73
@KisTehen: Te tényleg ilyen hülye vagy? Tényleg.
izéke
@KisTehen: hiába magyaráznám neked,ha feketén fehéren lenne előtted minden bizonyíték akkor is csak azt mondanád,hogy " És? "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.