A szélsőjobbos – populista Jair Bolsonaro brazil exelnök nyolc évig nem indulhatna elnökválasztáson.

Orbán köztörvényes cimborája mellett tüntetett több tízezer ember

Két jó barát. Forrás: Youtube

Már puccskísérlet miatt is nyomoznak ellene.

Több tízezer ember gyűlt össze vasárnap az ország legnagyobb városában, Sao Paulóban Bolsonaro nagygyűlésére – írta a hvg.

A 68 éves, szélsőjobboldali-populista azután mozgósította támogatóit, hogy február elején rendőrségi razziát tartottak nála. Azt vizsgálják, hogy Bolsonaro volt-e a felbujtója a 2022-es puccskísérletnek, amit az elvesztett választás után rendeztek a hívei.

Bolsonaro a puccsvádat hazugságnak nevezte. A más populisták által is alkalmazott receptet felmondva azt állította, hogy politikai üldöztetés áldozata, mióta alig több mint egy éve távozott hivatalából.

Ezután amnesztiát kért több száz támogatója számára, akik középületekben törtek-zúztak a bukását követően.

A 2026-os elnökválasztási terveiről is értekezett, miközben még nyolc évig nem indulhat a választásokon, mert aláásta a választási rendszert Brazíliában. Bizonyíték nélkül állította ugyanis, hogy a legutóbbi választás csalás volt.

Amikor 2022 októberében Bolsonaro elvesztette a szavazást a baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben, támogatóinak ezrei rohamozták meg a kormány épületeit a fővárosban. Fosztogattak is az elnöki palotában, a legfelsőbb bíróságon és a kongresszusban.

Bolsonaro három szövetségesét azóta letartóztatták, és politikai pártjának vezetőjét is őrizetbe vették, mivel bizalmatlanságot szítottak a választási rendszerrel kapcsolatban, hogy így hergeljék a bukott jobbos-populista elnök híveit. Bolsonaro továbbra is a brazil politika legbefolyásosabb jobboldali figurája.

Forrás: hvg
Fotó: Youtube

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Ott is vannak bajerbencsik felszopók!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maccska
@Sakk Matt: A bökkenő az az, hogy az ítélet indokolásában a tanácsvezető bíró kifejtette: a képviselőnek nem volt joga bemenni a közszolgálati televízió stúdiójába és a fellépését a televízió székházában provokatívnak és támadónak nevezte. Varju akkori magánszámáról pedig szerencsére számos videófelvétel készült, ahol fehéren-feketén látszik, hogy mi történt.

Tehát Kálmán Olga szavai károsak a DK számára, hiszen nem a valóságot tükrözik, ilyen módon pedig könnyen lehet, hogy Gyurcsányék vesztét okozhatják. Mert a jogi felelősségen túl Varjunak és ezáltal Gyurcsány díszes kompániájának a politikai következményeket is vállalnia kell.”
Maccska
@Sakk Matt: mindenki láthatta mi történt.
Fegyőr örülhet hogy csak ez volt a vád.
Sakk Matt
@Eladott Ország: Általában egyetértek veled. De Varju ügye félremagyarázott, az átlagpolgár felé "romantizált" történetet tol a DK! Mert addig rendben volt, amíg képviselői igazolványuk felmutatása után bejutottak, csak azután jogszerűtlen cselekedetekbe kezdtek! Mert nincsen joguk képviselőként sem BÁRHOVÁ bemenni!
Nem mehetnek be például élő adásba.
Nem próbálhatnak meg a felszólítás után áttörni a Fegyveres Biztonsági Őrökön! (FBŐ*)
Nem mászhatnak fel a lépcsőkorlát külső részén! (nem is értem, hogy képzelték?!)
Amikor intézkednek velük szemben**, akkor nem tanúsíthatnak ellenállást, nem lehetnek agresszívek!

* Az FBŐ nem vagyonőr! Az FBŐ szolgálatban közfeladatot ellátó személy. Igazoltathat, előállíthat, bilincselhet. (érdekességként: ha rendőrnek segít bárki, és megtámadják intézkedés során, akkor ugyanúgy hivatalos személy elleni erőszak lesz a vád)

** A képviselő feltolhatja a seggébe az igazolványát és a mentelmi jogát TETTENÉRÉS esetén!!!

Varju és társai bűnözők.
Ez független attól, hogy a velük szemben jogszerűen intézkedő FBŐ-k nem egy szakmai hibát vétettek!
Sakk Matt
@Maccska: Te Fekete-Győrről beszéltél, nem Varju ügyéről!
Döntsd már el, most épp mit hazudsz!
Pusztai
ajajjajjj!

"Donald Trump eltévesztette a felesége nevét: nagy lehet a baj a volt elnök egészségével
Donald Trump Melania helyett Mercedest mondott"

már nem csak Biden??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.