Az orosz búza a rubel gyengeségének és a rekordtermésnek köszönhetően egyre olcsóbban jut el a világpiacra, és kiszorítja a francia és az amerikai versenytársakat. A februári kivitel várhatóan 3,8 millió tonna lesz, ami új csúcsot jelent.

Az orosz búzaexportőrök kihasználják a rubel árfolyamának zuhanását, amely december óta 92,75 rubel/dollárra emelkedett. Így a búzaexport ára 215 dollár/tonnára csökkent, míg a francia búzáé tonnánként 224 dollár maradt. A különbség még nagyobb, ha figyelembe vesszük a szállítási költségeket is, amelyek az oroszoknak alacsonyabbak a fekete-tengeri kikötők miatt.

 Hogy megy így tönkre az orosz gazdaság? Moszkva rekordot döntött a búzaexportban

Illusztráció: freepik.com

A mezohir.hu beszámolója szerint a belföldi búzaárak is mélypontra estek, tonnánként 10.475 rubelre, ami 41.700 forintnak felel meg. A búzatermés rekordméretű volt, 89,2 millió tonna, és a készletek is bőségesek. A SovEcon tanácsadó cég becslései szerint az orosz búzaexport a 2023/24-es szezonban elérheti a 48,6 millió tonnát, míg az USDA 51 millió tonnát becsül.

Ez azt jelenti, hogy az oroszok a világ legnagyobb búzaexportőrei maradnak, és tovább növelik piaci részesedésüket.

Forrás: mezohir.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Csak megkerdezem az analfabeta birkaktol, akik nem csak olvasni de szamolni sem tudnak: Ha belföldön 20%kal esett a buza ara, de 10%kal nagyobb a termes, akkor a termelönyeret, vagy vesztett??? Ugyanez igaz az energiara is, Kina meg India 30%kal a vilagpiaci ar alatt kapjak. Na akkor ki nyert? Azt mar meg sem kerdezem, ha a 3 müszakos fegyver- es löszergyartas miatt a GDP 5,5%kal emelkedett, az jo-e az orszagnak, attol jobban elnek-e az oroszok???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@teuton: elfelejted, hogy a világpiaci árak most magasabbak az ukrán háború előtti áraknál ... az árak nem csökkentek vissza a 2019-es szintre
csak úgy....
@KisTehen: putyin látatlanban is érzi a bársonyos nyelved mozgását az ánusza körül! - te XXI. sz . i sztálinista!
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, tudjuk, hogy analfabeta vagy, ezert szamolni sem tudsz! A buza vilagpiaci ara fel fog menni! Akinek penze van, az befektet mindenbe, aminek az ara emelkedni fog, tözsdei kötveny, arany, ingatlan, antikvitas, oldtimer, elelmiszer, vagy barmi mas! Tehat aki most vesz, az nehany even belül sokat keres rajta! Ha pedig rossz termes lesz, akkor az oroszok nem fognak tudni sokat eladni, vagy ehenhalnak sokan! Nem tudsz olvasni, de valaki majd elmagyarazza neked, mi volt az elelmiszertermelessel /-ellatassal Rakosinal! Meg az oroszoknal a sztalini idökben! Ott milliok haltak ehen a hadigazdalkodas miatt!
teuton
@KisTehen: Emelkedtek az arak? Energia? Na akkor mi van az ötödaras orosz gazzal meg a nagy rezsirizsaval?
ittott
IGEN. ez az eredménye a szankcióknak. A SAJTGYÁROSOK IS KÖSZÖNIK SZÉPEN.
teuton
@Maccska: Tudod ki szokta a zaciba hordani mindenet es olcson eladni? Na igy vannak az oroszok is az olajjal, gazzal, buzaval. Kina es India a vilagpiaci ar alatt veszi tölük az energiat! Miert? Mert a Nyugatnak nem kell, igy kenytelenek olcsobban adni, mint most a buzat is! Mit gondolsz, mennyit visz el a hadiiipar naponta? 1 dron 2 millio dollar! Mit gondolsz, mekkora az orosz inflacio???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.