A magyar élelmiszertermékek hazai értékesítése jelentősen drágább, mint Németországban vagy más európai országokban, ezért több országban is olcsóbban kaphatók még magyar márkák is, mint Magyarországon. A szerző hozzáteszi: a jelenség hátterében elsősorban a hazai gazdasági és szabályozási környezet áll.

Gyermelyi- és Barilla tészta (de még a szószok is), Pick téliszalámi  vagy épp az amerikai Prime üdítőital és a Doritos chips – ezekről a termékekről már mind kiderült, hogy több esetben is jóval olcsóbban voltak kaphatóak a környező országokban, mint Magyarországon.

Miért van ez így, hogy nem csak a tengerentúlról importált, de még a Magyarországról exportált termékeken is van árelőny, ha átlépünk a magyar határon?

Nos, a válasz egyértelmű, megannyi tényező közrejátszik, de mind közül kiemelkedik a 27%-os, világbajnok magyar Áfa.

Kíváncsi, hogy miért olcsóbb külföldön a magyar termék? Most eláruljuk! Fotó:Freepik

Ahelyett, hogy száraz, makrogazdasági fejtegetésekkel ismertetné a pénzcentrum.hu a helyzetet, konkrét példákkal mutatja be a regionális és nemzetközi különbségeket. 

Az elmúlt időszakban ilyen kézzel fogható példa volt, többek között a Londonban olcsóbb Gyermelyi tészta, a számos országban is elérhető Pick téliszalámi, illetve a máshol fillérekért árult Barilla tészták és Barilla szószok, vagy épp a fiatalok nagy favoritja, az amerikai Prime üdítőital, illetve a Doritos chips.

Vannak persze ellenpéldák is, amelyek ára jobbára azt a sémát követi, amit várnánk. Így a szlovákoknál is kapható Piros Arany, Gulyás-, valamint Fokhagymakrém, illetve a Vénusz napraforgóolaj jóval olcsóbb a határ túloldalán, északi szomszédunknál.

Nem árt tehát figyelni, ha vérbeli bevásárlóturistaként lépjük át az országhatárt, hiszen vannak termékek, amiken sokat foghatunk, míg más tételekkel a kosarunkban csak a pénztárcánk bánja az „élelmes” kiruccanást. 

Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban:

Mint azt tényfeltáró írásában Braunmüller Lajos, a Portfolio Csoporthoz tartozó Agrárszektor főszerkesztője sommázza: a magyar élelmiszertermékek hazai értékesítése jelentősen drágább, mint Németországban vagy más európai országokban, ezért több országban is olcsóbban kaphatók még magyar márkák is, mint Magyarországon. A szerző hozzáteszi: a jelenség hátterében elsősorban a hazai gazdasági és szabályozási környezet áll.

A magasabb árak mögött többek között az eltérő Áfa, a csomagolóanyagok utáni díjak és a kiskereskedelmi terhek állnak

- fogalmaz Braunmüller Lajos, aki szerint a helyzetet csak súlyosbítja, ha figyelembe vesszük az EU-ban uralkodó jobb jövedelmi viszonyokat.

Ráadásul meglátása szerint a magyar termékek külföldön való alacsonyabb árazása felveti a hatékonyság kérdését is. A magyar élelmiszeripar hatékonyságának hiányosságai és a beruházásokhoz kapcsolódó magas kamatkörnyezet részben magyarázzák ezt a jelenséget. A magasabb infláció és bérszínvonal pedig további tényezők, amelyek mind befolyásolják az árak alakulását – emelik ki a cikkben.

Továbbá az elemző szerint az értékesítést és csomagolást terhelő eltérő adók és díjak is fontos szerepet játszanak az árkülönbség kialakulásában.

Ugyancsak kiemelt figyelmet érdemel az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősség (angolul: extended producers responsibility, EPR) rendszere Magyarországon, amely jelentős költségnövekedést okoz a gyártóknak.

Végezetül a cikk tételesen kifejti, a sok szakértő szerint talán leginkább árfelhajtó tényezőket is. Ezek a világbajnok, 27%-os magyar Áfa; a szektort sújtó különadók, illetve a piaci bizonytalanságok és szabályozások.

Mint írja, általános forgalmi adó (Áfa) országonként eltérő mértékű alkalmazása szintén hozzájárul az árkülönbségekhez.

Magyarországon az Áfa mértéke jelentős terhet ró a termékekre, amelyet a fogyasztókkal fizettetnek meg.

A kiskereskedelmi szektort sújtó terhek, mint például a kiskereskedelmi különadó, tovább növelik a termék végfelhasználói árát. Ezeket a költségeket gyakran teljes egészében áthárítják a fogyasztóra.

A piaci bizonytalanságok és szabályozások – mint például az ársapkák vagy kötelező akciók – szintén befolyásolják az árakat. Az exportot érintő tényezők között pedig meg kell említeni a szállítási költségeket és az árfolyam-ingadozásokat is.

Összességében tehát egy itthon gyártott termék külföldön történő olcsóbb értékesítése nem feltétlenül meglepő, tekintettel a hazai gazdaság sajátosságaira és adottságaira. 

Forrás: pénzcentrum

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cherry
@KisTehen: Idióta barom,OV tolvajt támogatod te agyhalott román bocskoros,, eszed semmi de itt uszitasz
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sándorbence
apedófidesz szijja azemberek pénzét rendesen és igyis csak sereghajtók
vagyunk sokmindenben azunióban
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, te tul sok AKCIOSfilmet bamulsz??? Mennyibe kerül MOon a Pick akciosan, az aalagoraberben szamolva? Egy nemet az atlagoraberert 1,3 kilot tud venni akciosan... De összehasonlithatjuk akciosan a kenyeet, tesztat, olajat, stb. is, termeszetesen az atlag- vagy minimalberrel szamolva!!!
Eladott Ország
Nos ezért kell a bűnöző, hazaáruló és politikai prostituált román tolvajcigányt és bűnszervezetét, sörgősen elzavarani a hatalomból, hogy ez ne így legyen! Amíg a fidesz hatalmon van változás nem lesz, csak tovább romlik a helyzet és még jobban leszakadunk Európától!
Eladott Ország
@Sakk Matt: tegnap, 23:32 ♦ Csak hogy a szlogen ne vesszen kárba: "Magyarország előremegy , nem hátra, ezért Viktor húznod kell a picsába"
uploads.disquscdn.com/images/45c6331e9f8225ab5642a67a28645bf2d7acb996f8c20aad02a8907e746c6b35.jpg?w=800&h=550
Ez itt a Rákosi Matyi ez itt a Mákosi Ratyi. A tegnap réme a ma lidérce. És persze az egész világ hülye csak mi vagyunk helikopter.
www.facebook.com/photo.php?fbid=3673381176240486&set=p.3673381176240486&type=3
csak úgy....
pofon egyszerü a dolog, 0rbán titokban imádja nyugatot és ezért olcsóbb itt a magyar cucc!
viki csak az övéit szopatja, a kis mazochistákat akik ezért imádják!
NKF
Kanadában is 27%-os ÁFA van a németeknél 19%,amcsiba 10%,stb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.