A magyar élelmiszertermékek hazai értékesítése jelentősen drágább, mint Németországban vagy más európai országokban, ezért több országban is olcsóbban kaphatók még magyar márkák is, mint Magyarországon. A szerző hozzáteszi: a jelenség hátterében elsősorban a hazai gazdasági és szabályozási környezet áll.

Gyermelyi- és Barilla tészta (de még a szószok is), Pick téliszalámi  vagy épp az amerikai Prime üdítőital és a Doritos chips – ezekről a termékekről már mind kiderült, hogy több esetben is jóval olcsóbban voltak kaphatóak a környező országokban, mint Magyarországon.

Miért van ez így, hogy nem csak a tengerentúlról importált, de még a Magyarországról exportált termékeken is van árelőny, ha átlépünk a magyar határon?

Nos, a válasz egyértelmű, megannyi tényező közrejátszik, de mind közül kiemelkedik a 27%-os, világbajnok magyar Áfa.

Kíváncsi, hogy miért olcsóbb külföldön a magyar termék? Most eláruljuk! Fotó:Freepik

Ahelyett, hogy száraz, makrogazdasági fejtegetésekkel ismertetné a pénzcentrum.hu a helyzetet, konkrét példákkal mutatja be a regionális és nemzetközi különbségeket. 

Az elmúlt időszakban ilyen kézzel fogható példa volt, többek között a Londonban olcsóbb Gyermelyi tészta, a számos országban is elérhető Pick téliszalámi, illetve a máshol fillérekért árult Barilla tészták és Barilla szószok, vagy épp a fiatalok nagy favoritja, az amerikai Prime üdítőital, illetve a Doritos chips.

Vannak persze ellenpéldák is, amelyek ára jobbára azt a sémát követi, amit várnánk. Így a szlovákoknál is kapható Piros Arany, Gulyás-, valamint Fokhagymakrém, illetve a Vénusz napraforgóolaj jóval olcsóbb a határ túloldalán, északi szomszédunknál.

Nem árt tehát figyelni, ha vérbeli bevásárlóturistaként lépjük át az országhatárt, hiszen vannak termékek, amiken sokat foghatunk, míg más tételekkel a kosarunkban csak a pénztárcánk bánja az „élelmes” kiruccanást. 

Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban:

Mint azt tényfeltáró írásában Braunmüller Lajos, a Portfolio Csoporthoz tartozó Agrárszektor főszerkesztője sommázza: a magyar élelmiszertermékek hazai értékesítése jelentősen drágább, mint Németországban vagy más európai országokban, ezért több országban is olcsóbban kaphatók még magyar márkák is, mint Magyarországon. A szerző hozzáteszi: a jelenség hátterében elsősorban a hazai gazdasági és szabályozási környezet áll.

A magasabb árak mögött többek között az eltérő Áfa, a csomagolóanyagok utáni díjak és a kiskereskedelmi terhek állnak

- fogalmaz Braunmüller Lajos, aki szerint a helyzetet csak súlyosbítja, ha figyelembe vesszük az EU-ban uralkodó jobb jövedelmi viszonyokat.

Ráadásul meglátása szerint a magyar termékek külföldön való alacsonyabb árazása felveti a hatékonyság kérdését is. A magyar élelmiszeripar hatékonyságának hiányosságai és a beruházásokhoz kapcsolódó magas kamatkörnyezet részben magyarázzák ezt a jelenséget. A magasabb infláció és bérszínvonal pedig további tényezők, amelyek mind befolyásolják az árak alakulását – emelik ki a cikkben.

Továbbá az elemző szerint az értékesítést és csomagolást terhelő eltérő adók és díjak is fontos szerepet játszanak az árkülönbség kialakulásában.

Ugyancsak kiemelt figyelmet érdemel az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősség (angolul: extended producers responsibility, EPR) rendszere Magyarországon, amely jelentős költségnövekedést okoz a gyártóknak.

Végezetül a cikk tételesen kifejti, a sok szakértő szerint talán leginkább árfelhajtó tényezőket is. Ezek a világbajnok, 27%-os magyar Áfa; a szektort sújtó különadók, illetve a piaci bizonytalanságok és szabályozások.

Mint írja, általános forgalmi adó (Áfa) országonként eltérő mértékű alkalmazása szintén hozzájárul az árkülönbségekhez.

Magyarországon az Áfa mértéke jelentős terhet ró a termékekre, amelyet a fogyasztókkal fizettetnek meg.

A kiskereskedelmi szektort sújtó terhek, mint például a kiskereskedelmi különadó, tovább növelik a termék végfelhasználói árát. Ezeket a költségeket gyakran teljes egészében áthárítják a fogyasztóra.

A piaci bizonytalanságok és szabályozások – mint például az ársapkák vagy kötelező akciók – szintén befolyásolják az árakat. Az exportot érintő tényezők között pedig meg kell említeni a szállítási költségeket és az árfolyam-ingadozásokat is.

Összességében tehát egy itthon gyártott termék külföldön történő olcsóbb értékesítése nem feltétlenül meglepő, tekintettel a hazai gazdaság sajátosságaira és adottságaira. 

Forrás: pénzcentrum

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cherry
@KisTehen: Idióta barom,OV tolvajt támogatod te agyhalott román bocskoros,, eszed semmi de itt uszitasz
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cherry
@KisTehen: Idióta barom,OV tolvajt támogatod te agyhalott román bocskoros,, eszed semmi de itt uszitasz
Cherry
Mindenhol veri azt a zsiros mellét ez a mocskos tolvaj OV, hogy neki a nép fontos, már régen 10% ra letette volna az Áfát de kell a pénz a patkánynak,,, van miből lopni te aljas gazember
simmering73
Öt évvel ezelőtt Szatmárnémetiben vettem az Auchanban Haragos Pistát 300 ft-ért, akkor itthon az Auchanban 900 ft volt. Úgyhogy nem újkeletű dolog ez.
Aki Én
@KisTehen: mit tudsz te erről, agyhalott buzeráns...
Kapanyél
Elég összehasonlítani a Lidl akciósújságait, pl magyar, német, román viszonylatban! Lesz meglepi!
RonaGyuri
Na jó ez a „nyuszi” tényleg sáros

Braunmüller Lajos, a Portfolio Csoporthoz tartozó Agrárszektor főszerkesztője sommázza: a magyar élelmiszertermékek hazai értékesítése jelentősen drágább, mint Németországban vagy más európai országokban

Mottó:
youtu.be/Io9ON6zo7kQ?si=1Ik4SbdVRyvSLb4U

„A magyar élelmiszertermékek hazai értékesítése jelentősen drágább, mint Németországban vagy más európai országokban, ezért több országban is olcsóbban kaphatók még magyar márkák is, mint Magyarországon” – írja és az okoknál a kétség kívül létező momentumokat nevesítette:
hazai gazdasági és szabályozási környezet
és
a 27%-os, világbajnok magyar Áfa!
Azonban ez még nem magyaráz meg mindent!
Nagyon jól mutatja a gondot a földieper esete; aminél a magyar (ami nagyon sok esetben úgy készül, hogy a kereskedők átpakolják a magyar ládába a külföldit) sokszor 2-3szor annyiba kerül! =))
Pusztai
"a jelenség hátterében elsősorban a hazai gazdasági és szabályozási környezet áll.
A magasabb árak mögött többek között az eltérő Áfa, a csomagolóanyagok utáni díjak és a kiskereskedelmi terhek állnak"

akkor érthetően:

--SOKKAL MAGASABB A KÖZTEHER AMIT ELVESZ TŐLÜNK A FIDESZMAFFIA ÉS MÉGIS ITT A LEGMAGASABB AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY, LEGNAGYOBB AZ ÁLLAMADÓSSÁG.

ENNEK OKA: SOKKAL TÖBBET LOPNAK MINT MÁSHOL!!
Péter2
Én havi 30-40 ezer forintot spórolok meg azon , hogy Szlovákiában vásárolok , mivel ott dolgozom az irodánktól nem messze van egy bevásárlóközpont ami útban esik a határ felé sok más is olcsóbb nem csak az ott kapható magyar termék , nem beszélve a fizetések is jobbak mint Magyarországon . Az általános áfa 20% de vannak élelmiszerek , gyógyszerek és sok egyéb más amin csak 10% áfa van , ez hétvégi nagy bevásárlásnál már ha forintosítom akkor forint ezrek maradnak meg ennyit számít csak az , hogy nem 27% az áfa , ehhez még hozzá kell számolni ,hogy sok minden termék is olcsóbb de nem az áfa miatt , és a fizu is jó ! Ilyenkor lehet mondani , kiknek kit intéz a kormánya !
sándorbence
apedófidesz szijja azemberek pénzét rendesen és igyis csak sereghajtók
vagyunk sokmindenben azunióban
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, te tul sok AKCIOSfilmet bamulsz??? Mennyibe kerül MOon a Pick akciosan, az aalagoraberben szamolva? Egy nemet az atlagoraberert 1,3 kilot tud venni akciosan... De összehasonlithatjuk akciosan a kenyeet, tesztat, olajat, stb. is, termeszetesen az atlag- vagy minimalberrel szamolva!!!
Eladott Ország
Nos ezért kell a bűnöző, hazaáruló és politikai prostituált román tolvajcigányt és bűnszervezetét, sörgősen elzavarani a hatalomból, hogy ez ne így legyen! Amíg a fidesz hatalmon van változás nem lesz, csak tovább romlik a helyzet és még jobban leszakadunk Európától!
Eladott Ország
@Sakk Matt: tegnap, 23:32 ♦ Csak hogy a szlogen ne vesszen kárba: "Magyarország előremegy , nem hátra, ezért Viktor húznod kell a picsába"
uploads.disquscdn.com/images/45c6331e9f8225ab5642a67a28645bf2d7acb996f8c20aad02a8907e746c6b35.jpg?w=800&h=550
Ez itt a Rákosi Matyi ez itt a Mákosi Ratyi. A tegnap réme a ma lidérce. És persze az egész világ hülye csak mi vagyunk helikopter.
www.facebook.com/photo.php?fbid=3673381176240486&set=p.3673381176240486&type=3
csak úgy....
pofon egyszerü a dolog, 0rbán titokban imádja nyugatot és ezért olcsóbb itt a magyar cucc!
viki csak az övéit szopatja, a kis mazochistákat akik ezért imádják!
NKF
Kanadában is 27%-os ÁFA van a németeknél 19%,amcsiba 10%,stb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.