A szakember szerint 2040-ig a földgázfelhasználás 2021-hez képest közel 80 százalékkal fog csökkenni az EU-ban.

A Portfolio által szervezett Vállalati Energiamenedzsment 2024 konferencián előadást tartott Yolanda Garcia Mezquita, az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatósága Energia Platform akciócsoportjának szakértője. Garcia többek között az EU energiapiacának hosszú távú kilátásairól beszélt – a szakember egyebek mellett rámutatott, hogy 2040-ig bezárólag vélhetően drasztikusan be fog zuhanni az EU földgázfelhasználása.

Dr. Yolanda Garcia Mezquita az Európai Bizottság Energiapiaci Főigazgatóságán az Energia Platform akciócsoportban dolgozik, ahol annak az egységnek a vezetője, amely a tagállamokkal, illetve az Energiaközösséggel tartja a kapcsolatot.

Nem várt csapás érkezhet a gázfűtésre: ideje felkészülni

A kép illusztráció. Fotó: Britannica

A szakember előadásának legfontosabb gázpiaci előrejelzése talán az volt, hogy 2040-ig a földgázfelhasználás 2021-hez képest közel 80 százalékkal fog csökkenni az EU-ban. Ennek következtében a blokk importfüggősége a 2019-es 61 százalékról 2030-ig 50 százalékra, 2040-re pedig mindössze 26- 34 százalékra csökkenhet.

Emellett a kontinens számára rendkívül fontos gázellátási forrássá vált cseppfolyósított földgázról is beszélt, mellyel kapcsolatban arra lehet számítani, hogy a 2025 elejére beérő, jelentős kapacitás megjelenése csökkenést eredményezhet a földgáz árában.

A versenyképességi kilátásokkal kapcsolatban Garcia arra mutatott rá, hogy a villamos energia ipari kiskereskedelmi ára 2021 és 2023 között átlagosan két-háromszorosa volt az EU-ban az amerikai áraknak, míg az előző évtizedben ennél jóval kisebb volt a különbség (1,5-kétszeres).

Forrás: Portfolio.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.