„Ukrajna nyugati részén a behívottak futnak és úsznak, hogy megússzák a háborút”

– ezzel a címmel indul a New York Times riportja, mely leginkább azt fájlalja, hogy a kárpátaljai férfiak próbálnak elmenekülni az országból ahelyett, hogy a frontra mennének életüket kockáztatni a háborúban.

A háború elől menekülők helyzete sem könnyű:

„a háborgó víz alattomos lehet, a partok meredekek és sárosak, a folyómedret pedig csipkézett, rejtett sziklák borítják”

– írják a Tisza határfolyón Romániába átúszni próbáló ukrán férfiakról kiszolgáltatott helyzetéről.

Ukrán katonatisztek panasza: a kárpátaljaiak nem akarnak meghalni a háborúban

Fotó: Visit Ukraine

Vlagyiszlav Tonkosztan hadnagy nemrégiben feltartóztatott egy férfit a parton, aki éppen át akart kelni a folyón abban a reményben, hogy újra találkozhat feleségével és gyermekeivel, akiket két éve nem látott, mióta egy uniós országba menekültek.

Sok ezer ukrán férfi választotta inkább az úszást, mintsem hogy katonaként kelljen szembenéznie a keleti front veszélyeivel. Nagy kihívás a kialakult helyzet Zelenszkij elnök számára, aki az Oroszországgal vívott több mint két éve tartó, véres lövészárokharcra új csapatokat próbál mozgósítani a a Mandiner írása szerint. A helyzet Kijev számára kritikussá vált: egyes frontszakaszokon az oroszok hétszeres túlerőbe kerültek a velük szemben álló ukrán alakulatokkal szemben. 

Tonkosztan hadnagy kifejti véleményét ezzel kapcsolatban a riportban, miközben egy kérdést is feltesz, mintegy önmagának:

„nem ítélhetjük el ezeket az embereket, [...] de ha minden ember elmegy, ki fogja megvédeni Ukrajnát?”

Sokan a háború kezdete óta harcolnak

Sok ukrán, aki a háború első napjaiban önkéntesnek jelentkezett, azóta is folyamatosan harcol, miközben évente csak egyszer kap két hét szabadságot. A katonákat az ellenségeskedések végéig sorozzák be, nincs meghatározott időpont, amikor felmentenék őket a katonai szolgálat alól.

Nyugat-Ukrajnában a cigarettacsempészet helyébe a hadseregbe behívottak Ukrajnából való kicsempészése lépett virágzó üzletágként

A határhoz közeli autóutakon a hadsereg ellenőrzőpontokat állított fel, ahol ellenőrzik a gépkocsikat az országot elhagyni szándékozó férfiak után kutatva. A lapnak nyilatkozó egyik katonatiszt szerint a határ közelében az őrök infravörös kamerákat és lépésérzékelő műszereket helyeztek el. A hadnagy megjegyezte, mindenki fél a haláltól, ők azonban megpróbáljuk meggyőzni őket arról. hogy más szemszögből tekintsenek a kialakult helyzetre.

A román hatóságok közlése szerint több mint 6 ezer ukrán férfi úszott át a Tiszán a háború kezdete óta, hogy menekültstátuszért folyamodjon Romániában. Sokan azonban vízbe fulladnak, 22 ember holttestét igazoltan partra vetette már a folyó. Mások a hegyeken át próbálnak átjutni az Ukrajnával határos uniós országokba.

Forrás: Mandiner.hu, The New York Times

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Pár hónapja közöltek pár számot: az eredeti kb 120 ezres kárpátaljai magyarból mára kb 30 ezren maradtak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Érted te ezt!
Én +értem!
csak ennyi
barátilag
J.L.
vacsi
@Maccska: Zenebohóc? Meg akik mögötte állnak...
Géza
A magyarok nem akarnak meghalni egy tolvaj államért, amelyik ellopta ezeket a területeket Magyarországtól.
surdilloFUJT
@Maccska: IDIÓTA,AGYRÁGOTT,BAXATLAN RÜHES MACSKA!!!SZELLEMI TOPRONGYA A FIDESSNEK,NEKED KÉNE ODAMENNI,TÉGED NEM SAJNÁLNA SENKI!!!
surdilloFUJT
@vacsi: @Géza: KÉT HÜLYE EGY PÁR!!!IDIÓTA BARMOK,NEM JÁRTATOK ISKOLÁBA,CSAK A SZARHÁZI FIDESS DUMÁT NYALTÁTOK BE,ORBANBASI HÁTSÓJÁBÓL!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.