Az ukrán rendfenntartók a lengyel bűnüldöző szervekkel együttműködve őrizetbe vettek egy lengyel állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy felajánlotta segítségét az orosz titkosszolgálatoknak egy merénylet végrehajtásában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen – hozták nyilvánosságra hivatalos honlapjukon csütörtökön az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A nyomozás során megállapították, hogy a gyanúsított maga lépett kapcsolatba az orosz fegyveres erők parancsnokságának képviselőivel, és közölte velük, hogy kész az orosz katonai hírszerzésnek dolgozni – az MTI híradása szerint.

Merényletet terveztek Zelenszkij ellen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó:AFP

Feladatai közé tartozott a lengyelországi Rzeszów-Jasionka repülőtér biztonságával kapcsolatos információk gyűjtése és továbbítása Oroszország felé. Ezekre az információkra azért volt szükség, hogy az orosz hírszerző szolgálatok merényletet terveljenek ki az ukrán elnök ellen, amelyet akkor hajtottak volna végre, amikor Zelenszkij Lengyelországban tartózkodik.

Az ukrán ügyészek és az SZBU munkatársai a nemzetközi jogi segítségnyújtás keretében tájékoztatták lengyel kollégáikat egy bűncselekmény lehetséges elkövetéséről, és ehhez kapcsolódó bizonyítékokat is átadtak nekik. „Az orosz különleges szolgálatok toborzott ügynökét a két ország közötti gyors információcserének köszönhetően azonosították és vették őrizetbe lengyel területen” – fogalmazott a főügyészség és az SZBU, a gyanúsított nevét azonban nem hozták nyilvánosságra.

A lengyel ügyészség vádat emelt a gyanúsítottal szemben, akit a varsói kerületi bíróság csütörtökön ideiglenes letartóztatásba helyezett. A vád szerint szándékában állt egy külföldi hírszerző szolgálat érdekében cselekedni. A továbbiakban a nyomozást a lengyel belbiztonsági ügynökség folytatja a lengyel főügyészség felügyelete alatt.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...ha már telehírelték a világot hogy a zorosznak van egy megállíthatatlan szuperbombája akkor az ilyen merényletesmesék értékét vesztik...de mivel csak előhozakodtak vele gondolom azért tették mert tudják, hogy még mindig van aki elhiszi ezeket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.