Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadta az új jogszabályt, amely előírja a gyártók számára, hogy javítsák a hibás termékeket, és tájékoztassák a vásárlókat a javításhoz való jogukról. A szabályozás célja, hogy a fogyasztók inkább javíttassák, mint cseréltessék a termékeiket, ezzel is hosszabbítva azok élettartamát.

Ezt is elmeszelte az EU – A cégeknek többé nem kell visszacserélniük a hibás terméket

Fotó: 123rf.com

A gyártóknak kötelező lesz időben és megfizethető áron biztosítani a javítást, és a garanciális időszakon belül megjavított termékek jótállása egy évvel meghosszabbodik. A háztartási készülékek, mint például mosógépek, porszívók és okostelefonok esetében a gyártóknak a garancia lejárta után is kötelezettségük lesz a javításra, ha az még lehetséges.

Egy új európai online platform segítségével a fogyasztók összehasonlíthatják a különböző szolgáltatók javítási árait és feltételeit. A jogszabály célja az uniós javítási piac erősítése és a javítási költségek csökkentése. A gyártók nem alkalmazhatnak olyan szerződéses kikötéseket vagy technikákat, amelyek akadályozzák a javítást, és nem utasíthatják el a javítást gazdasági okokból vagy korábbi javítások miatt.

A tagállamoknak ösztönzőket kell bevezetniük a javítás népszerűsítésére, mint például javítási utalványok, anyagi támogatások, ismeretterjesztő kampányok és közösségi javítóhelyek támogatása. A jogszabály a kihirdetését követő 20. napon lép életbe, és a tagállamoknak 24 hónap áll rendelkezésükre a szabályok bevezetésére – közölte a Világgazdaság.

Forrás: vg.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.