Nyolcvannyolc éves korában, pénteken elhunyt Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat kapusa. A család tájékoztatása szerint "Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója 11.20 perckor, álmában, megtért Teremtőjéhez".

Grosics Gyula Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, Bp. Honvéd és a Tatabánya csapataiban szerepelt. A magyar labdarúgó-válogatott kapuját 1947 és 1962 között 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpia bajnoki címet szerzett.

Meghalt Grosics Gyula

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján olvasható megemlékezésből kiderül, hogy a kiváló kapust az újságírók hatszor választották be az aktuális év világválogatottjába. Négyszer jelölték Aranylabdára, s mind a négy alkalommal a legjobb tíz között szerepelt. 1999-ben beválasztották minden idők tíz legjobb kapusa közé, 1952-ben – az olimpiai győzelem évében – az Év Sportolója, 1959-ben pedig az Év Labdarúgója volt.

Grosics Gyulát az elmúlt években többször kórházban ápolták, bevallása szerint három szívinfarktus érte, az egyiknél, amikor elesett, eltört a bordája, majd többször kilyukadt a tüdeje. Családja csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a szokásos kontrollvizsgálatot követően ismét kórházban ápolják.

A legendás Aranycsapatból – amely 1953-ban Londonban 6-3-ra verte Angliát – már csak Buzánszky Jenő él, a vele együtt 2011-ben a Nemzet Sportolói közé választott Grosicsot megelőzően Puskás Ferenc 2006-ban távozott az élők sorából.

Grosics Gyulát a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is saját halottjának tekinti.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
A párduc memoárjából kimaradt, hogy 1944-ben belépett a nyilas pártba, a 80-as években a komminyistákhoz igazolt, majd a rendszerváltozás után a fidesznél talált lelki igazságot! Grosics Gyula a 18. születésnapját követően nem sorozott magyar katonának, hanem önkéntesként, 25. Waffen-SS „Hunyadi” Páncélgránátos Hadosztályába kérte felvételét. Ma meg helyet csináltak neki az örökös sportolók között, hogy 13. tagként felvehessen még havi ötszázezer forintot a fidesz dísznyugdíjasaként. A Gyula bá 37 évesen abbahagyta a focit, mégis miből élt azóta?
Az átkosban kapott kamu állásokat, a felesége butikot, tehát életében nem dolgozott egy percet sem...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szandokan
@dr. prédikátor: Kezdjük azzal, hogy most szerencsétlennek hívtál. Király...:-) Egyébként meg olvasd vissza más témákban magadat, és utána mondd, hogy te egy széplelkű mimóza vagy...:-)))
mariaberta
Meghalt. Na és? Mindenki meg fog halni,,,, /még én is/
szandokan
@mariaberta: Nem mindenkiért olyan nagy kár...:-)
m.macskosz
@szandokan: "szandokan
@m.macskosz:
Sokat szemtelenkedsz az utóbbi időben... június 15., 22:30"

Ráadásul most még az alpári is te voltál!

szandokan
@mariaberta:
Nem mindenkiért olyan nagy kár...:-) tegnap, 23:10

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.