Nyolcvannyolc éves korában, pénteken elhunyt Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat kapusa. A család tájékoztatása szerint "Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója 11.20 perckor, álmában, megtért Teremtőjéhez".

Grosics Gyula Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, Bp. Honvéd és a Tatabánya csapataiban szerepelt. A magyar labdarúgó-válogatott kapuját 1947 és 1962 között 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpia bajnoki címet szerzett.

Meghalt Grosics Gyula

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján olvasható megemlékezésből kiderül, hogy a kiváló kapust az újságírók hatszor választották be az aktuális év világválogatottjába. Négyszer jelölték Aranylabdára, s mind a négy alkalommal a legjobb tíz között szerepelt. 1999-ben beválasztották minden idők tíz legjobb kapusa közé, 1952-ben – az olimpiai győzelem évében – az Év Sportolója, 1959-ben pedig az Év Labdarúgója volt.

Grosics Gyulát az elmúlt években többször kórházban ápolták, bevallása szerint három szívinfarktus érte, az egyiknél, amikor elesett, eltört a bordája, majd többször kilyukadt a tüdeje. Családja csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a szokásos kontrollvizsgálatot követően ismét kórházban ápolják.

A legendás Aranycsapatból – amely 1953-ban Londonban 6-3-ra verte Angliát – már csak Buzánszky Jenő él, a vele együtt 2011-ben a Nemzet Sportolói közé választott Grosicsot megelőzően Puskás Ferenc 2006-ban távozott az élők sorából.

Grosics Gyulát a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is saját halottjának tekinti.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
A párduc memoárjából kimaradt, hogy 1944-ben belépett a nyilas pártba, a 80-as években a komminyistákhoz igazolt, majd a rendszerváltozás után a fidesznél talált lelki igazságot! Grosics Gyula a 18. születésnapját követően nem sorozott magyar katonának, hanem önkéntesként, 25. Waffen-SS „Hunyadi” Páncélgránátos Hadosztályába kérte felvételét. Ma meg helyet csináltak neki az örökös sportolók között, hogy 13. tagként felvehessen még havi ötszázezer forintot a fidesz dísznyugdíjasaként. A Gyula bá 37 évesen abbahagyta a focit, mégis miből élt azóta?
Az átkosban kapott kamu állásokat, a felesége butikot, tehát életében nem dolgozott egy percet sem...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
töky
Részvétem a Párducnak és a családnak. Megérte, hogy megkezdődjön a VB. A végét már nem... Nyugodjék békében .
silber13
Odafent, az égi focipályán újra üsszeáll lassan a néhai aranycsapat...És most csatlakozottközájük a fekete párdúcs is...Sok sikert fiúk..!
JAJMÁR
@silber13: 13:12 Nagyon szépet írtál !

Nyugodjon békében :(
perfekt
Nem mentek el azok a fiuk--hiszen, itt élnek szíveinkben--örökké.!Isten veled Grosics Gyula.
Manhattan
A párduc memoárjából kimaradt, hogy 1944-ben belépett a nyilas pártba, a 80-as években a komminyistákhoz igazolt, majd a rendszerváltozás után a fidesznél talált lelki igazságot! Grosics Gyula a 18. születésnapját követően nem sorozott magyar katonának, hanem önkéntesként, 25. Waffen-SS „Hunyadi” Páncélgránátos Hadosztályába kérte felvételét. Ma meg helyet csináltak neki az örökös sportolók között, hogy 13. tagként felvehessen még havi ötszázezer forintot a fidesz dísznyugdíjasaként. A Gyula bá 37 évesen abbahagyta a focit, mégis miből élt azóta?
Az átkosban kapott kamu állásokat, a felesége butikot, tehát életében nem dolgozott egy percet sem...
dr. prédikátor
@Manhattan: Iiiiigen !!! szépen ellavirozott , hol itt, hol ott.Legutóbb a fütyi-sz nél!!!
silber13
Várhatók voltak az ilyes megnyílvánuláaok! Rúgjunk bele még egy nagyot, igaz ??Nemes cselekedet, vérbeli nekrológ! Gratula érte!!
m.macskosz
@Manhattan: @dr. prédikátor: Halottról vagy jót, vagy semmit, de bizony az élettörténetéhez ez is hozzátartozott, nem csak a londoni 6:3 . A halála körülményeit azonban irigylem!
A családnak persze őszinte részvétem.
szandokan
@Manhattan: @dr. prédikátor: Gratulálok, hoztátok önmagatok szintjét! Nektek kellene ezt az országot itthagyni, de örökre!!!
Isten nyugosztalja a Fekete Párducot.
dr. prédikátor
@szandokan: Érdekes!!! Amikor meghalt Horn Gyula akkor lehetett róla mindent mondani, pufajkásozni ,hóhérozni.Stb.Pedig ő tett is valamit életében az asztalra!!!
Manhattan
Grosics önként jelentkezett a német páci pártba.
Ezt a fidesz is tudja !
' 56 - után szeretett volna külföldön maradni, úgy mint Puskás, de megmondták neki, hogy a náci pártba való belépése miatt, soha nem szerződtetik le külföldön.
szandokan
@Manhattan: Itt egy ember haláláról van szó, ami láthatóan téged nem igazán érdekel.
szandokan
@dr. prédikátor: Lehet, hogy neked Horn Gyula többet jelentett a Fekete Párducnál, de ez legyen a te bajod.
dr. prédikátor
@szandokan: Csak hogy tudd!Nekem a F O C I nem jelent és jelentett semmit!!!Kapisi???
szandokan
@dr. prédikátor: Nem baj, nekem meg Horn nem jelentett semmit soha. Még szerencse, hogy nem vagyunk egyformák...
Senara
18 éves korába a vérzivataros időbe SOKADMAGÁVAL belépet vagy besorozták Waffen-SS „Hunyadi” Páncélgránátos Hadosztályába ...ami magyar hadosztály csak német parancsnokság alá tartozott ... ma már nem mindegy , katona volt . 44 belépet 45 ben vége volt a háborúnak . Milyen más lehetősége volt ? Lehet felsorolni , katona szökevény lesz elfogják és agyonlövik,vagy nyilas lesz és ő lő agyon embereket ... , de lehet békében elengedni , mert az átkosban élőknek örömet szereztek komcsiknak is jók voltak mert az emberek róluk beszéltek nem a politikáról ... stadion építésnek is ez lehet az egyik célja .
perfekt
Hölgyek Urak!!?? Nem kellene szólnom--mert vannak itt Urak???, akik személyes sértésnek veszik ,ha bírálat éri őket.Most írhatnám a jelzőket--de nincs jogom--ők így láttatják magukat--kevéske emberséggel--kegyelettel. És a testnevelés alól felmentetteknek--nincs joguk bírálni--és mocskolni egy világhírű embert--ki már sajnos ,védekezni is képtelen!
csa-csa
@Manhattan: nem tudom a hsz-edből mennyi igaz, de biztosan!
"Az átkosban kapott kamu állásokat, ...!
IGEN, meg az összes többi - még a harmadosztályú munkát jó nagy ívben kerülő kis senki is - csak bekocogott nagy kegyesen a fizetéséért.
troppauerhumer
Lehet, hogy Grosics semmi különösebbet nem követett el az SS Hunyadi Páncélgránátos Hadosztály tagjaként, a Waffen SS közvetlen irányításával. De hogy ezt meg sem próbálták kideríteni, csak megvonták a vállukat, és ugyanúgy használják zászlóvivőként, PR-eszközként
– az sokatmondó és jellemző Orbánra és csapatára.
hetöndöe
R.I.P.
Halottról vagy jót,vagy semmit,ne süllyedjünk le a fitymaszos fülkések szintjére,hiszen az nem a mi világunk.
X-ray
@silber13: Csak az a baj, hogy nincs égi focipálya... Grosics Gyula a szívekben él tovább...
Manhattan
@hetöndöe: Nem szidtam, nem átkoztam. Csak bemutattam a jellemét. Legyen neki könnyű a hant.
tony-66
Részvétem a családnak ! Nyugalma legyen csendes! ti kedves " honfitársak " nyogodjatok meg, éljetek boldogan ha lehet NEM szükségeltetik mindenkiröl sokat tudni!, de ugy tünik sokan a nyilvántartásnál tevékenykedtek !, - de ez legyen az Ö gondjuk!
AKIK KEDVELTËK EGY PERCRE GONDOLJANAK RA TISZTELETEL !
szandokan
@hetöndöe: Nem hinném, hogy az alpári, trágár, aljas hozzászólások pártálláshoz lennének kötve.
Desischado
@Manhattan: A számból vetted ki a szót. Halottról jót vagy semmit, de nekem aztán nem tragédia, lévén, hogy pontosan ez volt vele a helyzet, amit leírtál. Hányszor láttam a közönség soraiban, mikor hazugovics szónokolt, és mennyire méltatta a focistát. Bocsi, de engem nem tud meghatni. A halál nem válogat.
Levendula
@Manhattan: Ezt azért nem kellett volna! Gondolom, hogy a te gyászjelentésed alkalmával senki nem ír sem jót, sem rosszat rólad, mert arra sem vagy érdemes...
m.macskosz
@Levendula: Nem kellene dramatizálnod a tényt, hogy meghalt valaki, aki egyszer megszületett.
Sokan születnek, nyomorognak, majd szintén elhunynak: ez a világ rendje.
Az, hogy @Manhattan: rávilágított a Fekete párduc jellemére, miért gond?
magyarbakancs
@silber13: Egy emberi élet legyen egyenes és nem olyan mint egy cik ,cak.
Mikkor milyen szél fúj arra hajlik.
Általában ezek az emberek mindig a felszínen maradnak még ha kapus,vagy bármi is volt az életben.
Mert a gerinces embereket a magyar történelem nem díjazza, csak a megtévedteket istápolja.
dr. prédikátor
@szandokan: Te szerencsétlen!!!Hol szóltam én hozzá alpári módon???
szandokan
@dr. prédikátor: Kezdjük azzal, hogy most szerencsétlennek hívtál. Király...:-) Egyébként meg olvasd vissza más témákban magadat, és utána mondd, hogy te egy széplelkű mimóza vagy...:-)))
mariaberta
Meghalt. Na és? Mindenki meg fog halni,,,, /még én is/
szandokan
@mariaberta: Nem mindenkiért olyan nagy kár...:-)
m.macskosz
@szandokan: "szandokan
@m.macskosz:
Sokat szemtelenkedsz az utóbbi időben... június 15., 22:30"

Ráadásul most még az alpári is te voltál!

szandokan
@mariaberta:
Nem mindenkiért olyan nagy kár...:-) tegnap, 23:10

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.