A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) testületet állított fel a riói olimpián nagy vihart kavart bírói hibák kivizsgálására, és ebbe Bacsa Péter, a magyar szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke is bekerült.

Az MBSZ szerdai közleménye szerint Nenad Lalovic, az UWW elnöke több független szakértő mellett kérte fel a magyar sportvezetőt, korábbi nemzetközi bírót, hogy legyen tagja a bizottságnak.

"Rendkívül megtisztelő a felkérés, de egyben nagy felelősség is, hisz nemcsak az olimpián történt esetek kivizsgálása lesz a feladatunk, hanem ajánlásokat kell megfogalmaznunk a bírók szerepének csökkentése és objektivitása tekintetében. Bízom benne, hogy a munkánk eredményeképp javul a sportágunk megítélése és a bírók teljesítménye" – kommentálta a felkérést Bacsa Péter.

Az UWW a szeptember elején rendezett junior világbajnokság alatt tartotta kongresszusát, melyen a komoly nemzetközi visszhangot kiváltott bírói döntések nyomán az a döntés született, hogy jelentős pénzt fektet be a szövetség a mérkőzésvezetők és a bírók képzési programjába.

A riói olimpián magyar szempontból a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzése volt a legfájóbb, ugyanis Lőrincz Viktort szakértők szerint is a rossz bírói döntések, hibák fosztották meg az éremszerzéstől a német Denis Kudla ellen.

Kivizsgálják a magyar birkózó bundagyanús riói meccsét

A magyar szövetség közvetlenül a botrányos meccs után jelezte, hogy kiáll a ceglédiek kétszeres világbajnoki harmadik helyezettje mellett, és ennek megfelelően levelet írt az UWW döntéshozó szervének, a bürónak.

A kongresszus több javaslattal is élt a bírók szerepének csökkentésére, hogy elkerülhetőek legyenek a Lőrinczéhez hasonló esetek a jövőben.

Az MBSZ közleményében arról is ír, hogy még nem született döntés a 2018-as világbajnokság helyszínéről. A rendezésre Budapest továbbra is esélyes, az UWW azonban még a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is egyeztet, s Lalovic ígérete szerint két-három héten belül várható végleges határozat ez ügyben.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

perfekt
@F_Viktor: Természetesen.Sportdiplomáciára gondolok..Milyen érdekes, az átkosban szinte minden sportágban-ott voltunk-a nagy demokráciában már nem.Sajnos igazat kell adnom,a népszerűtlenség jelzőre -és még az sem vigasztal-hogy,sorra buknak a korrupció miatt más országok által delegált illetékesek.Nekem felfordult a gyomrom-mikor S,Palika átadhatta az aranyakat Rióban!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
Nafene...új szelek fújnak?...pedig egy nagyokos nagyonfontos vezető azt mondta, nem lehet vizsgálni a bírói döntést, sőt az eredményt sem lehet módosítani...

eddig.

...mi lesz a levajazásra odadugdosott pénz sorsa? ...azt már el is költötte, aki kapta..

ajaj...valamit villantani kell, mert a szőnyeg alatt már igencsak puposodott a szemét..
Cicamama55
Én kíváncsi lennék Hegedűs Csaba véleményére, mert nekem még mindig ő ennek a sportágnak az Ásza! Nem tudom miért, de úgy gondolom, ha ő ott van, erre a cirkuszra nem került volna sor. A szakág kinti képviseletében érzem az okot, ami miatt ezt megtehették ezzel a magyar sportolóval!
Főlökött
Gyerekek, a baj ott kezdődik, ha már vizsgálni kell - felülvizsgálni, netán módosítani egy döntést !!! Az gond!

Mivel ez egy olimpia, melynek oly tisztának kellene lenni - mint a patyolat !!! :) Nem reklám volt, csak hivatkozás ! Tehát olyan bírók, olyan résztvevők, szereplők kellenek, melyek az olimpia nívóját, tisztaságát, hírnevét öregbítik és besározzák! Ha jól tudom-pedig jól tudom az esküben is benne van...
Olvastam egy honlapon elismerte a bíró. Ha tényleg igaz, csak egy kérdésem van, még bíróként regnál ? Remélhetőleg nem, ment akkor utcát söpörni, mert az a neki való feladat.

Visszatérve a 'netán' módosításra és megkapná az elveszett érmet ? Min is változtatna ? Pénzügyi totációban igen, de ahogy hallottam szentemet és gondolom, nem ez a cél vezérli. Viszont azt a hangulatot - érzést pedig már nem tudja visszaadni, mikoris a dobogón állunk Rió-ban, magyar szerkóban, éremmel a nyakunkban - mellyért megkűzdve - tiszta játékkal szereztünk. Na ezt a hangulatot - érzést nem tudja visszaadni, egy felülvizsgált és módosított meccs korrekciója szerintem. Ha ez így történt, akkor azt a bíró - bírók eljátszották a versenyző elöl, ami viszont szomorú és mindent elmond azokról is, akik azokat a bírókat jelölték, elfogadták, jóváhagyták. Akkor ők mind - mind sárosak, rossz belegondolni is...
Ezen cselekvés sorozatnak a hátterébe, ha igaz, kár belegondolni is ! Mert akkor minek olimpia, minek versenyek, ha csak a pénzes - lobbis szerencsejáték diktál.
Főlökött
"és nem besározzák!" elgépeltem, bocsika...
perfekt
Láttam a mérkőzést.,Lőrincz végig támadta a meneteket-szabályok szerint nyernie kellett volna.A játékvezető,bevallotta ,hogy kintről az Olimpia birkózó szövetség vezetői üzengettek ,hogy mit kell ítélnie.Jár a fiúnak a bronz, meg kell kapnia- más az már,mintha ott vette volna át de hiszem,hogy ő nem adja vissza,hiszen megharcolt - megdolgozott érte!
F_Viktor
"Rendkívül megtisztelő a felkérés, de egyben nagy felelősség is, hisz nemcsak az olimpián történt esetek kivizsgálása lesz a feladatunk, hanem ajánlásokat kell megfogalmaznunk a bírók szerepének csökkentése és objektivitása tekintetében."

Ezeken felül, nem ártana a szabályokat is módosítani, mert kevés az akció, pontok nagy részben csak intésekből vannak, s máris születhetnek objektív ítéletek.
Így a nézőknek is szinte szenvedés egy mérkőzés végi nézése.
Magyar mérkőzésen kívül nem néztem egyet sem.
perfekt
@F_Viktor: Szia:Tetszik az írásod.Ennyit jelent, mikor egy ország sportjának,nemzetközi szinten-nincs vezető embere egyetlen sportágban sem.Teljes a védtelenség,És most nem arra gondolok,amennyiben sérelem éri versenyzőnket ,a mi sportvezetőnk ,retorzióval vágna vissza.Bár, sajnos erre is láttam már példákat.
F_Viktor
@perfekt: Gondolom a sportdiplomáciára gondolsz.
Jelenleg a magyar nem a legnépszerűbb ember a világban.
perfekt
@F_Viktor: Természetesen.Sportdiplomáciára gondolok..Milyen érdekes, az átkosban szinte minden sportágban-ott voltunk-a nagy demokráciában már nem.Sajnos igazat kell adnom,a népszerűtlenség jelzőre -és még az sem vigasztal-hogy,sorra buknak a korrupció miatt más országok által delegált illetékesek.Nekem felfordult a gyomrom-mikor S,Palika átadhatta az aranyakat Rióban!
F_Viktor
@perfekt: Most is az a véleményem, hogy Pali bácsi ott, a NOB-ban jól képviselte anno az országot, nem lett volna szabad harcolnia a nemzet golyóstolla címért.
Plágiuma után már nincs felemelkedés, egy hiteltelen pártkatonává vált, akit már a nemzetközi porondon sem ismernek újra el. Nagy hiba lenne portdiplomáciai szempontból (is) ha a pletykák beigazolódnának, hogy ő váltaná Borkait.

Írod:
"Nekem felfordult a gyomrom-mikor S,Palika átadhatta az aranyakat Rióban!"

Ugyanígy éreztem én is :-((
Törölt felhasználó
Nagyon sajnáltam, mert küzdött és egy jó hozzállású gyerek. Szerintem a minimum, hogy megkapja az utólagos kevésbé dicses érmét. Az ilyen férgeket, akik embereket fosztanak meg álmaiktól, pénztől, megérdemelt megbecsüléstől és önbecsülésükben sértik a minimum, hogy egy életre eltiltják, de meg az adott országban bíróság elé is vinném, ha 10e miatt le lehet valakit sittelni, akkor ez is lopás nem is kicsi!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.